Hlavní obsah

Díky rekonstrukci má čtenářka nejen velkou kuchyň, ale i koupelnu s oknem

Novinky, Jana Nesvadbová

Poté, co se naší čtenářce Emílii a jejímu manželovi odstěhoval dospělý syn s přítelkyní z bytu, mohla se pustit do dlouho plánované rekonstrukce. Zbavit se chtěla hlavně starého umakartového jádra a především - odjakživa si přála mít okno v koupelně. Společně s tím se rozhodla spojit i rekonstrukci kuchyně. Z výsledku je nadšená, a tak nám poslala snímky ze svého nového domova.

Foto: Archiv čtenářky (9x)

Kuchyň zcela změnila orientaci a tvar, nově se do ní vešel dlouhý stůl, u kterého může společně stolovat až 10 lidí.

Článek

„Mým snem byla vždycky koupelna s oknem, což v paneláku není, a v kuchyni veliký stůl. Oslovila jsem architekty ze studia O.T.A. ateliér Ondřeje Fialu a Tomáše Henela, kteří vytvořili 'zázrak'. Navrhli dispozici tak, že mám v kuchyni stůl pro 10 osob, v koupelně okno, vanu, velký sprchový kout a dvě umyvadla," napsala nám paní Emílie.

Co všechno bylo třeba změnit

Architekti dostali za úkol proměnit velkou část bytu, která má čtvercový půdorys. Na něm byla rovná chodba, z níž se vstupovalo do koupelny a na toaletu sdružených do jádra, vedle nich se pak procházelo kolem komory do kuchyně, jež byla protažená až za jádro a měla rovnoběžný směr s chodbou.

Foto: Archiv čtenářky

Stav bytu před rekonstrukcí - žlutě jsou označené prvky, které bylo třeba zbourat.

Základem bylo tedy eliminovat původní umakartové jádro a také komoru. Koupelna je nově prodloužena až ke zdi s oknem, zatímco kuchyň zabírá svou zbývající část, plochu komory a volně přechází v chodbu, na níž zůstal zachován úložný prostor.

Foto: Archiv čtenářky

Stav po rekonstrukci

S úpravami logicky souvisela výměna a nové uspořádání rozvodů vody, kompletní výměna elektroinstalací a nezbytné bourací a zednické práce.

„Rekonstrukce započala v červenci 2015 a s firmou Herman-rekonstrukce z Máslovic byl domluven termín vyhotovení na dobu tří týdnů, což se protáhlo o cca další tři týdny dokončovacích prací, ale výsledek stojí za tu námahu,” pochvaluje si paní Emílie.

Inzertní sdělení

Důraz na detail

Čtenářku potěšil zejména přístup architektů, s nimiž byla v neustálém kontaktu a kteří věnovali všem detailům velkou pozornost.

„Zabývali se i drobnostmi, jako je ukrytí trubek od ústředního topení nebo barva a materiál úchytek u vestavěné šatní skříně, stejně tak jako i dřevěného obložení kolem zdí. Podařilo se sjednotit zárubně u dveří vedoucích do obývacího pokoje, ložnice a koupelny,” popisuje dále čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Lustr nad jídelním stolem si vybrala čtenářka jako první. Podle něj pak architekti vybírali další svítidla.

V kuchyni je veškerý nábytek zcela nový, vyrobený řemeslníkem na zakázku podle návrhu architektů a který vyšel z Emíliiných představ.

„Architekti se museli popasovat s tím, že voda a odpad z kuchyňské linky musely vést kolem okna v koupelně za nově umístěnou vanou, takže museli vyřešit spád vody. Pračku jsem chtěla mít v koupelně, což architekti vyřešili výklenkem schovaným za vstupními dveřmi do koupelny. Na WC vcházíme z koupelny, uzavřeno je posuvnými dveřmi uchycenými u stropu,” upřesňuje čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Kabely propojující svítidla byly záměrně ponechány přiznané. Jsou elegantním odkazem na základní charakter lustru nad jídelním stolem.

Odpady z pračky a z kuchyně jsou nakonec schované pod stupínkem, na němž je v koupelně umístěna vana se sprchovým koutem. Radiátor ústředního topení tradičně umístěný pod oknem nahradil v koupelně praktičtější otopný žebřík.

Foto: Archiv čtenářky

V koupelně jsou moderně dvě umyvadla, pro muže a ženu, koupelna s sprchový kout jsou na vyvýšeném stupínku.

Drobný zádrhel představovalo zasklení sprchového koutu, které mělo navazovat na vanu. Nakonec se potřebné panely podařilo vyrobit na zakázku.

Foto: Archiv čtenářky

Sprchový kout navazuje hned na vanu.

Podlahy v koupelně a kuchyni má Emílie sjednocené, všude je položeno PVC v šedé barvě. Tapety jsou rovněž vyrobeny na zakázku, osvětlení v kuchyni architekti sladili s lustrem nad jídelní stůl, který si čtenářka dopředu koupila sama.

Vedení kabelů k svítidlům zůstalo přiznané záměrně. Veškeré spotřebiče zabudované v lince dodala truhlářská firma, kterou doporučili své klientce architekti.

Foto: Archiv čtenářky

Od zbytku koupelny je toaleta oddělena posuvnými dveřmi.

Tři týdny mimo domov se vyplatily

„Bylo to náročné, protože jsme se museli na tři týdny odstěhovat z bytu, ale nyní jsme spokojení a byt si užíváme. Zároveň jsem ráda, že i po vybourání komory zůstal v kuchyni dostatek úložného prostoru,” libuje si paní Emílie.

Původní stav kuchyně a koupelny

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám