Hlavní obsah

Plzeňská vila Skalka připomíná dřevěný most

Novinky, Text: Petr Urlich, editace: tnk

Vila Skalka v Plzni je řešena jako obytný „dřevěný most“, navrhl ji architekt Libor Monhart mezi lety 1996 až 2000. Nejvýraznějším rysem tohoto obydlí je bezesporu příkrost - příkrý je terén, příkrá jsou i všechna schodiště, která jím procházejí. Přesto je dům lehce dostupný, nástup do něj je prakticky v rovině.

Foto: Radovan Kodera

Vila se nachází v lokalitě Plzeň-Slovany.

Článek

Architekt Libor Monhart navrhl část domu jako lehkou dřevěnou konstrukci. Dřevo s jeho přirozeným stárnutím a charakteristickou patinou dodává stavbě obytný charakter.

Dům je dobrým příkladem, jak pracovat s různými materiály. Celkově je vila kombinací klasických stavebních materiálů, železobetonu s cihlami, užitého na bytelné věžovité části, a dřeva u části „mostní“.

Foto: Radovan Kodera

Fasáda vily jí v okolním přírodním prostředí zvýrazňuje.

Dřevo je v barevném odstínu antico. Další důležitou barvou je cihlová, použitá na omítky cihelných výplní. Tato pronikavá barva, která časem ztratí na ostrosti, je podpořena neutrální šedí monolitického pohledového betonu.

Foto: Radovan Kodera

Do vily vedou celkem strmé schody, které jí ale dodávají originálního ducha.

Vila má tři podlaží, v nejvyšším, nástupním, je garáž a vstupní hala, pod ním hlavní obytné podlaží. Suterén obsahuje pokoj s vybavením pro hosty a technické zázemí domu.

Foto: Slavné vily Plzeňského kraje

V přízemí se nachází hodně prostorný obývací pokoj s kuchyňským koutem.

Mostní část obsahuje ložnice pojaté jako kajuty zaoceánského parníku a obytný pokoj. Je ukončena krytou průběžnou terasou.

Foto: Slavné vily Plzeňského kraje

Vila stojí trochu bokem od ostatních staveb na netypickém pozemku.

Do interiérů proniká denní světlo v různých intenzitách a z různých úhlů (střešním světlíkem, sklobetonovou stěnou). Hra světla a stínu a jejich rozptylu je užitečná k osvětlení uměleckých děl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám