Hlavní obsah

Serpentine Gallery aspiruje na další ocenění pro světoznámou architektku Zahu Hadid

Novinky, tnk

Serpentine Sackler Gallery v Londýně navržená nedávno zemřelou architektkou Zahou Hadid je nominovaná na ocenění People’s Choice Award for Architecture. Podle návrhu architektky budou brzy vznikat budovy i v Česku, v oblasti Masarykova nádraží. Věhlas architektky tak stále stoupá.

Foto: Luke Hayes

Jedna z nejoblíbenějších staveb v Londýně dělá architektce dobré jméno i po její smrti.

Článek

Ocenění People’s Choice Award for Architecture uděluje městská rada Westminster City Council nejlepší budově města vzniklé v poslední době.

Cena je součástí širší kampaně vzniklé za účelem zapojení veřejnosti do diskuse o stavbách špičkové kvality a vysoce kvalitních návrzích.

Expertní panel, který se skládá ze zkušených architektů, developerů, radních a plánovačů, předvybral 12 návrhů. Mezi nimi i stavbu od Zahy Hadid. O vítězi budou rozhodovat lidé, kteří žijí, pracují a navštěvují Londýn.

Foto: Luke Hayes

Na stavbě je znát klasický rukopis světoznámé architektky.

Kvalitní veřejné stavby zpravidla nevznikají z nejlevnějších materiálů a jsou investicí do kultury města.

„Brilantní architektonický design by měl být oceněn za všechny fantastické přínosy, které může mít z hlediska zdraví a blahobytu, udržitelnosti i prostého potěšení," uvedl radní Robert Davis.

Foto: Luke Hayes

Stavba má futuristické organické tvary.

Galerie Serpentine Sackler byla otevřena v roce 2013 a přivítala návštěvníky z celého světa. Skládá se ze dvou částí. První byla postavena v roce 1805 v londýnských Kensingtonských zahradách jako úložiště střelného prachu během napoleonských válek. Byla zrestaurována a rozšířena podle návrhů studia Zaha Hadid Architects.

Foto: Luke Hayes

Prostory umožňují důstojné vystavování uměleckých děl.

Galerie se záhy stala jedním z nejoblíbenějších londýnských prostorů určených umění. Lehké a průhledné rozšíření kontrastuje s pevností tvarů původní neoklasicistní budovy. Zaha Hadid vytvořila stálý "park v pavilonu".

Prostor galerie byl následně obohacen o restauraci Magazine, kterou v The Sunday Times popisují jako ´jednu z nejinspirativnějších jídelen v Londýně, v Evropě i ve světě´.

Foto: Ed Reeve

Restaurace působí vzdušným a elegantním dojmem.

Galerie je po MAXXI v Římě druhým uměleckým prostorem, kde Zaha Hadid a architekt Patrik Schumacher z jejího architektonického týmu vytvořili syntézu starých i nových objektů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Tvorbu architektky budeme moci brzy obdivovat i v Čechách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám