Hlavní obsah

Vila podnikatele Dostála v Kostelci nad Orlicí je příjemnou reprezentativní stavbou

Novinky, Text: Radomír Rais, editace: tnk

Průmyslový podnikatel Josef Dostál byl úspěšný v oblasti výroby pletené obuvi. Právě silný rozvoj podnikatelských aktivit byl příčinou toho, že se rozhodl se svou ženou Emou, rozenou Hofmanovou, postavit vilu odpovídající jejich postavení a možnostem. Dům v Kostelci nad Orlicí je reprezentativní stavbou, která umožňuje příjemné obývání.

Foto: Miroslav Podhrázský

Vila s adresou: Kostelec nad Orlicí, Komenského čp. 702

Článek

Dostálova vila vznikla mezi lety 1932 až 1934. František Ficenec, soukromník, získal od obecního úřadu už v roce 1921 povolení ke stavbě vily na Komenského třídě. Nicméně souhlas s užíváním domu vydal stavební úřad až později.

Posléze požádal továrník Josef Dostál o výstavbu vily na dělené parcele. Jeho vila měla být přistavěna k domu pana Ficence. Došlo ke sloučení obou objektů pod jedno číslo, přičemž jediným vlastníkem se stal továrník Josef Dostál.

Foto: Miroslav Podhrázský

Majitelům je k dispozici velkorysá terasa.

Původní dům pana Ficence nechal majitel zbourat a v roce 1932 se obrátil na Oldřicha Lisku, tehdy už známého architekta a urbanistu, se zadáním, aby vytvořil plány přístavby a proměny celého objektu.

Josef Dostál, komorní rada a průmyslový podnikatel v oblasti výroby pletené obuvi, se stal společníkem v továrně na obuv Švagera a spol. V následujících letech byla továrna rozšířena, ve firmě bylo zaměstnáno hodně kosteleckých občanů. Obuvnická firma dostala název „Dostál a Švagera” a její výrobky se exportovaly především do zámoří.

Foto: Miroslav Podhrázský

Chloubou interiéru je vitráž s květinovými motivy.

Podle Liskova návrhu vznikla prostorná vstupní centrální hala se schodištěm, přístupná jak z ulice, tak schodištěm ze západní strany domu.

Denní prosvětlení řešil autor vitráží s rostlinným barevným námětem a zároveň okenními otvory v prostoru jednoramenného schodiště. Příjemně, jak v interiéru, tak vně objektu, působí opakující se námět kovových výrobků z bílé mosazi.

Foto: Slavné vily Královehradeckého kraje

Stavba byla navržena jako reprezentativní objekt.

Pozornosti neujde ani tyčový prvek vzniklý také z bílé mosazi, procházející v hlavní straně vily od druhého nadzemního podlaží až nad okna v podkroví. Je zakončený iniciálami JD – Josef Dostál.

Foto: Miroslav Podhrázský

Plán přístavby a úpravy domu.

V roce 2002 zadal nový majitel rekonstrukci objektu za účelem využít vnitřní prostory pro nestátní zdravotnické zařízení. Oslovil proto místního architekta Aleše Granáta. Podstatou návrhu rekonstrukce bylo vyhovět jednak požadavkům zadavatele na změnu užívání a zároveň zachovat historickou podobu vily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám