Hlavní obsah

Rekonstrukce dodala meziválečnému bytu ztracenou důstojnost

Novinky, Jana Nesvadbová

Mladý manželský pár koupil příjemně velký byt v domě postaveném ve 30. letech minulého století v Brně - Černých Polích, ovšem v zanedbaném stavu. Bylo zřejmé, že než se do něj majitelé nastěhují, bude nutné jej rekonstruovat a zcela jistě také upravit ne úplně vyhovující dispozici.

Foto: David Korsa

Jedním z mála prvků, které v bytě bylo možné zachovat, byly dveře a parketové podlahy.

Článek

Nalézt eleganci a dávno ztracenou důstojnost se podle svých slov snažili v brněnském bytě architekti Jan Sedláček a Václav Navrátil ze studia Senaa, na něž se manželé obrátili.

Foto: David Korsa

V bytě vznikly nové úložné prostory v podobě vestavěných skříní.

Byt o rozloze 110 čtverečních metrů byl v nevyhovujícím stavu, z původních prvků, jež by bylo možné do budoucna zachovat, zůstalo jen minimum - vstupní a interiérové dveře a parketové podlahy.

Veškeré rozvody a instalace bylo nutné realizovat znovu, protože stávající byly necitlivě vedeny po zdech. Originální okna byla v celém domě v minulosti nahrazena plastovými.

Foto: David Korsa

Kuchyň s jídelnou navazuje na obývací pokoj.

Klienti při hovorech s architekty zmínili, že by chtěli mít koupelnu jinde. A také kuchyň si přáli mít tak, jak je to v současnosti běžné, tj. propojenou s obytným prostorem. Nepraktické jim přišlo i řešení ložnice jako průchozí místnosti.

Posledním velkým prohřeškem bytu byl zjevný nedostatek úložných prostorů, a to navzdory poměrně velké rozloze bytu.

Foto: David Korsa

Velké množství úložných prostorů vzniklo také v kuchyni. Jejich uspořádání je vtipnou repeticí stěny skříněk v obývacím pokoji.

Bylo tedy zřejmé, že byt nestačí pouze zrekonstruovat, ale že bude třeba i pozměnit jeho dispozici.

Architekti se rovněž se svými klienty shodli, že zachovají použitelné původní prvky a doplní je soudobými. Ty ovšem budou hledat a vybírat tak, aby celek působil přirozeným homogenním dojmem.

Foto: David Korsa

Architekti zařídili byt v příjemných klidných barvách.

Architekti tedy nechali repasovat dvoukřídlé dveře a masivní obložkové zárubně. Stejně tak zachovali již zmiňovanou parketovou podlahu s rybinovým vzorem. Pouze v hale a koupelnách je nově položena velkoformátová kamenná dlažba.

Foto: David Korsa

Tam , kde to bylo možné a hodilo se to, neváhali architekti podpořit retro styl bytu.

Hygienické zázemí je v nové podobě blíže ke středu bytu, místo jedné koupelny jsou v bytě dvě. Jedna je propojena s ložnicí rodičů, druhá slouží pro každodenní potřebu rodiny.

Foto: David Korsa

V koupelnách je kamená dlažba na zemi sjednocena s obkladem na zdi.

Druhou velkou úpravou byla změna pozice kuchyně, jež je nově propojena s obytnou částí. Dokonce za ní vznikl i prostor pro menší prádelnu s pračkou, sušičkou, výlevkou i kotlem.

Foto: David Korsa

V bytě jsou nově hned dvě koupelny.

Obě změny pak umožnily vytvořit dva dostatečně velké pokoje.

Foto: David Korsa

Ložnice byla původně průchozí. To se změnilo. Místo toho má svou vlastní koupelnu.

Vytýkaný nedostatek úložných prostor architekti vyřešili formou pevných vestavěných kusů nábytku. Jim pak v obývacím pokoji hezky sekunduje solitérní sedací souprava, v dalších místnostech stolky, komody a designová světla.

Foto: Senaa

Původní stav

Foto: Senaa

Nový stav: 1 - hala, 2 - ložnice, 3 - koupelna, 4 - koupelna, 5 - dětský pokoj, 6 - obývací pokoj, 7 - kuchyň, 8 - pracovna, 9 - prádelna.

Pro brněnský byt architekti navrhli paletu klidných přírodních barev, jež mu dodávají příjemnou a pohodovou atmosféru.

Foto: David Korsa

Byt byl v zanedbaném stavu.

Foto: David Korsa

Z původního vybavení bytu bylo možné zachovat jen dveře a parketovou podlahu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Projděte se domem dříve, než bude stát

U mnoha staveb by bylo velmi praktické mít možnost si jejich interiér a zařízení prohlédnout dříve, než budou stát. Stavebník by se tak vyhnul zbytečným...

Výběr článků

Načítám