Nalézt eleganci a dávno ztracenou důstojnost se podle svých slov snažili v brněnském bytě architekti Jan Sedláček a Václav Navrátil ze studia Senaa, na něž se manželé obrátili.

V bytě vznikly nové úložné prostory v podobě vestavěných skříní.

V bytě vznikly nové úložné prostory v podobě vestavěných skříní.

FOTO: David Korsa

Byt o rozloze 110 čtverečních metrů byl v nevyhovujícím stavu, z původních prvků, jež by bylo možné do budoucna zachovat, zůstalo jen minimum - vstupní a interiérové dveře a parketové podlahy.

Veškeré rozvody a instalace bylo nutné realizovat znovu, protože stávající byly necitlivě vedeny po zdech. Originální okna byla v celém domě v minulosti nahrazena plastovými.

Kuchyň s jídelnou navazuje na obývací pokoj.

Kuchyň s jídelnou navazuje na obývací pokoj.

FOTO: David Korsa

Klienti při hovorech s architekty zmínili, že by chtěli mít koupelnu jinde. A také kuchyň si přáli mít tak, jak je to v současnosti běžné, tj. propojenou s obytným prostorem. Nepraktické jim přišlo i řešení ložnice jako průchozí místnosti.

Posledním velkým prohřeškem bytu byl zjevný nedostatek úložných prostorů, a to navzdory poměrně velké rozloze bytu.

Velké množství úložných prostorů vzniklo také v kuchyni. Jejich uspořádání je vtipnou repeticí stěny skříněk v obývacím pokoji.

Velké množství úložných prostorů vzniklo také v kuchyni. Jejich uspořádání je vtipnou repeticí stěny skříněk v obývacím pokoji.

FOTO: David Korsa

Bylo tedy zřejmé, že byt nestačí pouze zrekonstruovat, ale že bude třeba i pozměnit jeho dispozici.

Architekti se rovněž se svými klienty shodli, že zachovají použitelné původní prvky a doplní je soudobými. Ty ovšem budou hledat a vybírat tak, aby celek působil přirozeným homogenním dojmem.

Architekti zařídili byt v příjemných klidných barvách.

Architekti zařídili byt v příjemných klidných barvách.

FOTO: David Korsa

Architekti tedy nechali repasovat dvoukřídlé dveře a masivní obložkové zárubně. Stejně tak zachovali již zmiňovanou parketovou podlahu s rybinovým vzorem. Pouze v hale a koupelnách je nově položena velkoformátová kamenná dlažba.

Tam , kde to bylo možné a hodilo se to, neváhali architekti podpořit retro styl bytu.

Tam, kde to bylo možné a hodilo se to, neváhali architekti podpořit retro styl bytu.

FOTO: David Korsa

Hygienické zázemí je v nové podobě blíže ke středu bytu, místo jedné koupelny jsou v bytě dvě. Jedna je propojena s ložnicí rodičů, druhá slouží pro každodenní potřebu rodiny.

V koupelnách je kamená dlažba na zemi sjednocena s obkladem na zdi.

V koupelnách je kamenná dlažba sjednocena s obkladem na zdi.

FOTO: David Korsa

Druhou velkou úpravou byla změna pozice kuchyně, jež je nově propojena s obytnou částí. Dokonce za ní vznikl i prostor pro menší prádelnu s pračkou, sušičkou, výlevkou i kotlem.

V bytě jsou nově hned dvě koupelny.

V bytě jsou nově hned dvě koupelny.

FOTO: David Korsa

Obě změny pak umožnily vytvořit dva dostatečně velké pokoje.

Ložnice byla původně průchozí. To se změnilo. Místo toho má svou vlastní koupelnu.

Ložnice byla původně průchozí. To se změnilo. Místo toho má svou vlastní koupelnu.

FOTO: David Korsa

Vytýkaný nedostatek úložných prostor architekti vyřešili formou pevných vestavěných kusů nábytku. Jim pak v obývacím pokoji hezky sekunduje solitérní sedací souprava, v dalších místnostech stolky, komody a designová světla.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Senaa (2x)

Nový stav: 1 - hala, 2 - ložnice, 3 - koupelna, 4 - koupelna, 5 - dětský pokoj, 6 - obývací pokoj, 7 - kuchyň, 8 - pracovna, 9 - prádelna.

Nový stav: 1 - hala, 2 - ložnice, 3 - koupelna, 4 - koupelna, 5 - dětský pokoj, 6 - obývací pokoj, 7 - kuchyň, 8 - pracovna, 9 - prádelna

Pro brněnský byt architekti navrhli paletu klidných přírodních barev, jež mu dodávají příjemnou a pohodovou atmosféru.

Byt byl v zanedbaném stavu.

Byt byl v zanedbaném stavu.

FOTO: David Korsa

Z původního vybavení bytu bylo možné zachovat jen dveře a parketovou podlahu.

Z původního vybavení bytu bylo možné zachovat jen dveře a parketovou podlahu.

FOTO: David Korsa