Hlavní obsah

Záběry z dronu ukazují jednu z moderních staveb italského Milána

Novinky, Jana Nesvadbová

V italském Miláně se pomocí dronu podařilo natočit unikátní záběry tzv. Vertikálního lesa. Na videu je zachycena dvojice domů, které stavbaři v roce 2014 dokončili podle návrhu italského architekta Stefana Boeriho a jeho týmu. Nápad nadchl mnoho laiků i odborníků po celém světě, podobné stavby tak vznikají i na mnoha dalších místech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Miláně vyrostly mrakodrapy pokryté zeleníVideo: AP

 
Článek

Domy vysoké 76 a 110 metrů Italové budovali od roku 2009 do roku 2014. Návštěvník města je objeví v blízkosti vlakového nádraží Garibaldi a přesně, jak autoři projektu předpokládali, obě budovy se záhy staly novým orientačním bodem a symbolem města.

Budovy jsou rezidenční a od běžných obytných domů se liší způsobem uspořádání a osázení svých fasád. Architekti na nich totiž vytvořili obrovské množství balkónů, teras, nebo prostě jen „kapes”, které hustě osázeli stromy, keři a květinami v takovém množství, že by to v ploše vydalo na poctivé dva hektary lesa.

Kdyby se někdo rozhodl všechno spočítat, dospěl by k úctyhodné sumě 900 stromů vysokých 3, 6 a 9 metrů a více než 20 tisíc keřů a květin.

Spolupráce s botaniky 

Autoři při přípravě návrhu a při jeho realizaci spolupracovali s botaniky a zahradníky, kteří jim pomohli vybrat a předpěstovat veškeré rostliny tak, aby život v poněkud stísněných podmínkách na fasádách domů zvládly a dokázaly v nich spokojeně vegetovat.

Obyvatelé domů mají díky bezprostřední blízkosti zeleně zaručeno příjemné zastínění v horkých letních dnech, zelená hradba zároveň tlumí hluk z ulice. Ale především - pohlcuje spoustu oxidu uhličitého a produkuje velké množství kyslíku. Zároveň kolem staveb vytváří příjemné mikroklima s větší vlhkostí, než jaká panuje v okolních ulicích.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jedním z nejdůležitějších aspektů Vertikálního lesa (v originále Bosco verticale), který oceňují nejenom laici, ale i zástupci mnoha velkoměst, je skutečnost, že italští architekti navrhli zjevně funkční způsob návratu přírody do center měst. Bujné rostlinstvo a stromoví nejenomže působí příjemně na pohled, ale především přiláká ptáky a hmyz a otevře tak cestu přírodě, aby „rekolonizovala prostor zabraný člověkem”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám