Hlavní obsah

Kaskádovitá krumlovská vila elegantně kopíruje svažitý terén

Novinky, Text: Eva Erbanová, editace: tnk

Moderní vila BMS Touristic v Českém Krumlově vznikla na příkrém pozemku. Navrhl ji Ateliér K.F.A. a vznikla mezi lety 1997 a 2002. Do prudkého svahu autoři navrhli úzký a dlouhý, kaskádovitě utvářený objekt, který terén svou formou téměř kopíruje. Vila je důkazem, že i s problematičtějším pozemkem si šikovný architekt poradí.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Vila s adresou: Rožmberská 349, Český Krumlov

Článek

Historické jádro Českého Krumlova obklopuje řada návrší, na jejichž svazích už od začátku 20. století začaly vznikat vilové čtvrti. Největší z nich vyrostla pod poutní kaplí na Křížové hoře.

Pro architekty jednotlivých domů se ale málokdy stal svažitý pozemek parcely dobrým výchozím zadáním. O vile v Rožmberské ulici, postavené firmou „BMS Touristic, München, Germany“, platí pravý opak.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Schodiště je umístěné z boku a umožňuje příchod do různých podlaží zvenku.

Vilu s neofunkcionalistickými rysy navrhl bratislavský Ateliér K.F.A. Znalci ji často označují za dílo architekta Norberta Šmondrka. Na projektu spolupracovaly i pražský ateliér Tekton a krumlovský ateliér SP Studio, který upravil podobu spodní části domu.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Vedle krytého minimalistického vstupu do vily nechybí garáž.

Výrazné tvarové členění vily nevzniklo jen z kaskádovitě ustupujících podlaží, ale i posunutím hranolů jednotlivých pater do stran.

Důraz byl při návrhu vily kladen na pravoúhlost, na ostré střety svislých a vodorovných prvků. To dodává vile na dramatičnosti. Pravý úhel nesvírají jen stěny bloků jednotlivých podlaží, ale i členicí prvky těchto stěn.

Foto: Slavné vily Jihočeského kraje

Vila působí strohým a lehce nepřístupným dojmem.

V prvním patře je umístěn administrativní provoz firmy BMS Touristic. Do dalších dvou pater architekti navrhli velké byty.

V zadních částech vily nechybí velký obytný pokoj, vybavený vždy terasou a nabízející krásný výhled.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám