Hlavní obsah

Spánek v parných dnech zlepší lehké přikrývky, lněné povlečení a bleděmodrá barva

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usínání ve vedru v nevhodném ložním prádle a pod neprodyšnou přikrývkou rozhodně potřebný odpočinek a relax v noci nepřinese. Máme pro vás tipy, jak si zpříjemnit čas v ložnici ve dnech, kdy se teplota šplhá k tropickému maximu a v místnosti je dusno. Sázkou na jistotu jsou prodyšné a savé deky i povlečení z chladivého materiálu.

Foto: Prospanek, KSL Living

V létě vsaďte na francouzské povlečení v chladných bleděmodrých tónech a třeba i na lehké a prodyšné přikrývky Lyocell od českého Klinmamu, které obsahují lyocellové vlákno, díky kterému dokážou lůžkoviny absorbovat větší množství potu.

Článek

V létě je ideální volit jiný druh lůžkovin než v zimě. Platí to o výplni peřin i o prostěradlech a povlečení. Díky novým materiálům je možné dopřát si kvalitní noční odpočinek i během nejteplejšího léta. Tradiční textil na peřinách pak zpříjemní odpočinek v ložnici i na dotek.

Letním lůžkovinám je vlastní prodyšnost, lehkost, ale především vysoký stupeň absorpce vlhkosti spojený s následným odvodem potu.

Foto: Coast New Zealand, Urbanara

Na dovolenou volte lehkou a prodyšnou přikrývku z vlny nebo sáhněte po lněném povlečení v chladných tónech.

Volit můžete buď klasické prachové výplně, ale s nižší hustotou a s větší velikostí peří, nebo polštáře, které jsou naplněné speciální směsí polyesterových kuliček a polyuretanových tyčinek a přikrývky z dutého vlákna o hmotnosti cca 200 g/m2. Vlákno je lehké, na omak je podobné prachovému peří.

Foto: Bedtonic, Rebecca s Aix Home

Francouzské lněné ložní prádlo je chladivé na omak, vlákna umožňují proudění vzduchu. Vhod přijde i v Indii ručně vyrobená přikrývka z bavlny, která je určena speciálně na letní noci.

Pokud se chystáte na dovolenou do teplejších krajů, můžete si po vzoru středozemních států vystačit jen s lehkými dekami. Vyplatí se sáhnout předně po přírodních materiálech, jako je vlna, bavlna nebo hedvábí, které budou dobře odvádět pot a zároveň udrží teplo.

Foto: Coast New Zealand

Přikrývka z novozélandské vlny je lehká, ale má skvělé izolační schopnosti.

Při výběru péřové přikrývky je důležité dávat pozor na to, aby peří pocházelo z certifikovaných chovů. Vyhnete se zvýšenému riziku alergií na peří. Vyplatí se také dát si pozor i na pevnost vrchního materiálu a zkontrolovat švy.

Prachové peří má schopnost udržet přirozenou teplotu těla vytvořením teplotní bariéry v jeho okolí.

Foto: Á la Maison

Letní péřové přikrývky mají velmi nízkou hmotnos. Ty z prachového peří neomezují v pohybu a nezpůsobují pocit těžkosti.

Teplotu v ložnici můžete snížit i pocitově. Stačí vybrat správnou barevnost. Ideální je kombinace bílé a modré barvy, která působí chladivým dojmem. Modrá totiž připomíná vodu nebo led a bílá zase sníh. Odstíny modré navíc působí uklidňujícím dojmem, což je v ložnici víc než žádoucí.

Foto: Ikea

Ložnice v modrých tónech bude působit uklidňujícím i chladivým dojmem, což v parných dnech oceníte.

Na povlečení se nejlépe hodí měkčený len. Jeho výhodou je, že má mírně sepraný vzhled a drobné opotřebení mu esteticky není nijak na škodu. Lněné vlákno má navíc chladivé a osvěžující vlastnosti. Často se používá jako materiál na letní oděvy, jeho použití pro ložní prádlo je tak nasnadě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Postel pro kluky, kteří si rádi hrají na vojáky

Při zařizování dětských pokojů se mnoho rodičů snaží zohlednit zájmy a koníčky svých ratolestí. V případě klučičích pokojů pak už dlouhá léta kromě fotbalových...

Výběr článků

Načítám