Hlavní obsah

Majitelé si vlastními silami zařídili domov, kde se prolíná moderna s etno stylem

Rekonstrukce a zařízení interiéru, v němž se přirozeně prolíná moderna s romantickým i s Afrikou vonícím etno stylem, je kompletním dílem majitelů. Marcela vymýšlela, sháněla a tvořila, Tomáš pomáhal, schvaloval a někdy i rozumně oponoval.

Foto: www.modernibyt.cz

Marcela coby čerstvá absolventka kurzu interiérového designu měla hlavu plnou vědomostí a nápadů, které v novém interiéru ztvárňovala postupně a těšila se z toho, jak jí dílo roste před očima.

Článek

Marcela byla návštěvou "týmu z časopisu" nadšená a hned skromně přiznala, že zařizování interiérů je jejím velkým koníčkem.

Po překonání rozpaků a nervozity vyprávěla o svých plánech a budování příbytku s takovým zapálením, že už se těším na to, až nás jednou pozve na focení do nějakého dalšího interiéru, který bude opět v její režii.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní okna nahradilo velké francouzské, které vneslo do kuchyně požadované světlo. Z kuchyně se tak nabízí krásný výhled a vstup na zahradu a terasu.

V Dublinu vystudovala roční kurz interiérového designu, což zúročila při rekonstrukci a zařizování vlastního domu.

Zatím je v domácnosti, ale vypomáhá kamarádce, která se živí interiérovým designem, a doufá, že se i ona brzy osamostatní a koníček se promění v živnost.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava značky nolte je situovaná do dvou protilehlých linií. Část do písmene l je používána jako pracovní, protější stěna má v sobě zabudované spotřebiče a úložné prostory.

Foto: www.modernibyt.cz

Žulový pracovní pult s varnou deskou odděluje kuchyňskou část od jídelny s obývákem.

S manželem a dvěma dcerami strávila 11 let mimo republiku, protože muž byl zaměstnaný u holandské firmy, která jej vysílala do světa. Žili společně v Holandsku, Řecku a v Irsku.

Dodnes o dovolených hodně cestují po celém světě, což je pro Marcelu inspirace k nápadům čerpajícím ze zvyků, stylů a kultur, které viděla a zažila. Z mnoha zemí si také přivezli nábytek a suvenýry, které s manželem využili v interiéru, ale jsou pro ně i milou vzpomínkou.

Foto: www.modernibyt.cz

Kam se podíváte, všude v domě najdete suvenýry z cest, které někdy plně slouží, jindy jsou pro potěchu.

Nejvíc Marcelu oslovila Afrika, kde pocítila velkou pokoru k přírodě, a něco si z černého kontinentu přivezla i domů. Zamilovala se tam do barev, přírodních materiálů a pochopila, jak velký význam má recyklace. Tuto myšlenku převedla i do svého života. Třídí odpad, restauruje nábytek a než věc vyhodí, dlouze přemýšlí o jejím dalším využití.

Souznění kultur

Řadový dům z roku 1927 byl před rekonstrukcí rozdělený na tři byty. Manželé ho před čtyřmi lety přebudovali na rodinný dům pro jednu čtyřčlennou rodinu.

K ruce měli architektku, která ztvárnila to, co si přáli, aby v domě bylo. Z toho důvodu bylo nutné změnit dispozici, zbourat některé příčky a částečně posunout i nosnou zeď a kvůli sauně vybagrovat prostor ve sklepě.

Foto: www.modernibyt.cz

Po vzoru své venkovské babičky se Marcela snaží všechno zužitkovat. Třeba ze starých půdních trámů vyrobila poličky do niky a nohy k lavici pod televizi.

Dům je řadový a má okna jen ze dvou stran, takže bylo potřeba do něj dostat i více světla. To se povedlo díky francouzskému oknu přes celou stěnu kuchyně, které otevřelo výhled a vstup do zahrady.

Zmizela i zeď mezi kuchyní a obývákem, čímž vznikl velkorysý prostor, spojující kuchyň s jídelnou a pokojem.

Foto: www.modernibyt.cz

Romantický podkrovní pokojík zdobí kovová postel z Ikea a houpací klasika od Tonu.

Foto: www.modernibyt.cz

Indonéský nábytek ze dřeva akácie si manželé opatřili během svého pobytu v Dublinu. Barvy a doplňky jsou africké provenience.

Kuchyň je minimalistická a moderní, čímž vzniká kontrast mezi jídelnou a obývákem s nádechem etna. Oba styly vyvažuje designová kožená sedací souprava, židle z Ikea a doplňky, které jsou sbírkou vzpomínek.

V patře domu je ložnice rodičů zařízená indonéským nábytkem dovezeným z Dublinu, toaleta, koupelna a pokoj pro hosty s toaletou a šatnou. V podkroví se nacházejí dva dětské pokoje, dvě koupelny a šatny.

Foto: www.modernibyt.cz

Pomyslnou linkou, která se line celým domem, jsou geometrické tvary, které se objevují na textiliích, obrazech či osvětlení. Pro Marcelu je to malý detail, který všechno propojí v pěkný celek. Úplně první inspirací ke geometrii byla původní dlažba v chodbě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám