Hlavní obsah

Českou architekturu bude letos hodnotit nizozemská odbornice Marianne Loofová

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyní mezinárodní poroty soutěže Česká cena za architekturu 2017 byla zvolena nizozemská architektka Marianne Loofová. Bude tak hodnotit stavby dokončené na území České republiky v letech 2012 až 2016, hlavní vítěz bude znám v listopadu. Pomůže tak vybrat architekturu, která by měla být příkladem do budoucna. Seznamte se blíže s její prací i s díly dalších porotců.

Foto: Archiv České komory architektů

Stavba De Zilverling a její autorka a předsedkyně letošní poroty České ceny za architekturu Marianne Loofová.

Článek

V mezinárodní porotě spolu s architektkou Marianne Loofovou za Nizozemsko zasednou i Matija Bevk za Slovinsko, Eelco Hooftman zastupující Nizozemsko a Skotsko, Jiří Oplatek s pohledem za Českou republiku a Švýcarsko, Jakub Szczęsny, který působí v Polsku, Doris Wälchliová za Švýcarsko nebo Ľubomír Závodný ze sousedního Slovenska.

Marianne Loofová po studiích spoluzaložila v Amsterdamu architektonické studio Loof & van Stigt Architecten, od roku 2005 je partnerem společnosti LEVS architecten. Jejím cílem je podle České komory architektů (organizace, která nese odpovědnost za výkon profese architektů v ČR) vytvářet dobře fungující budovy, které jsou krásné, neškodí životnímu prostředí a slouží svému účelu po mnoho let.

Foto: Archiv České komory architektů

Prostor v Amsterdamu od Marianne Loofové

Loofová realizovala projekty nejrůznějšího zaměření. Jde například o nedávno dokončené apartmánové bydlení Square v centru Amsterdamu nebo koncept zástavby pro 17 tisíc lidí u ruského města Kazaň, až po školy nebo stavby z nepálených cihel pro kmen Dogonů v Mali.

S českým prostředím má architektka také zkušenosti. Před lety byla hostující lektorkou na Fakultě architektury ČVUT v Praze.

„V ateliéru LEVS máme vysoké procento studentů a zaměstnanců z Evropy, a to i z českých univerzit a ze Slovenska. Celkově oceňujeme vysokou úroveň dovedností, jako je kreslení a práce s počítačem. Také úroveň vzdělání je vysoká,” uvedla pro Českou komoru architektů.

Foto: Archiv České komory architektů

Pastorační centrum Teplická je dílem Ľubomíra Závodného.

Podle architektky se ale čeští tvůrci drží zpátky v oblasti sociální a architektonické diskuse. Architekti v České republice jsou podle ní také víc orientovaní na soukromé zakázky. To je podle ní velký rozdíl oproti Nizozemsku.

Foto: Archiv České komory architektů

Centrum pod dálničním mostem od Jiřího Oplatky.

„U nás vedeme studenty k tomu, aby byli analytičtí, měli svůj jasný názor a neviděli architekturu a design jen jako umění, ale jako společenskou sílu,“ uvedla.

Foto: Archiv České komory architektů

Islámské centrum navrhl Matija Bevk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám