Hlavní obsah

Architekt představuje nejoriginálnější stavby světa

Novinky, tnk

Anglický architekt Michael Webb vydal knihu s názvem Building Community: New Apartment Architecture neboli Komunita budov s podtitulem Nová bytová architektura, ve které sjednocuje nejoriginálnější stavby světa. Podívejte se s námi na některé z nevšedních budov, ve kterých byste mohli žít.

Foto: Profimedia.cz

Do souboru nevšedních budov patří i singapurské stavby navrstvené na sebe s názvem Interlace.

Článek

Nejvzácnější bytové budovy současného světa byly zachyceny na řadě fotografií. Jejich ucelený soubor dokazuje, že dnešní bytová architektura rozhodně není nudná a má řadu podob. Každá stavba v knize je vybrána s ohledem na to, v jakém směru zlepšuje život svých obyvatel.

Působivé snímky představují například budovu s příznačným názvem The Wave ve Vejle v Dánsku, která vypadá jako dvě obrovské vlny. Jde o stavbu, která je jednou z nejvýraznějších v knize.

Budovu ověnčenou řadou prestižních architektonických cen navrhlo studio Henning Larsen Architects. Podle autora knihy je inspirována velkolepou Operou v Sydney od architekta Jørna Oberga Utzona.

Foto: Profimedia.cz

Stavba připomínající vlny se nachází ve Vejle v Dánsku.

Nechybí ani Verde v italském Turíně, která obsahuje celou řadu rostlin v gigantických květináčích rozmístěných po celé budově. Za stavbou stojí architekti Luciano Pia a Ubaldo Bossolone.

Luxusní bytový komplex pro milovníky přírody imituje život v lese a funguje jako samostatný ekosystém. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Stavba Verde v italském Turíně.

Mezi další nezapomenutelné budovy se dostal i dům v dánské Kodani ve tvaru osmičky od architektonického studia BIG a spoluautorů. Monstrózní desetipodlažní stavba nabízí obyvatelům pohodlné bydlení i díky velkému množství balkónů a teras.

Foto: Profimedia.cz

Do seznamu se dostala i stavba ve tvaru osmičky v Kodani.

Jednou z dominantních staveb publikace je i Interlace v Singapuru. Ta na první pohled připomíná skrumáž budov, které se navzájem překrývají. Stavba, kterou navrhl architekt Ole Scheeren, obsahuje třicet jedna obytných bloků a množství společných prostor, které zpříjemňují obyvatelům život.

Pozoruhodnou publikaci vydala společnost Thames & Hudson. Ta na svých stránkách uvádí, že má kniha kromě jiného za cíl upozornit na nedostatek dostupného bydlení ve velkých městech a přinést vodítka v podobě vybraných vzorových budov.

Evropský projekt DeFlat 

Inspirativním bytovým návrhem je v současné době i monstrózní nizozemský projekt DeFlat. Jde o proměnu chátrající stavby na moderní kolektivní bydlení od NL Architects a XVW Architectur.

Projekt před nedávnem získal prestižní cenu pro nejlepší evropské architektonické dílo – Mies van der Rohe Award. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám