Hlavní obsah

Sídlo brněnské firmy zaujme na první pohled fasádou ze židlí

Novinky, tnk

V soutěži Česká cena za architekturu letos bojuje o hlavní cenu bezmála 250 prací. Některá architektonická díla výrazně vynikají svou nápaditostí. Jedním z nich je bezpochyby proměna bývalého autosalonu na okraji brněnského sídliště v showroom a sídlo společnosti zabývající se výrobou nábytku. Stavba s fasádou pokrytou sedáky židlí s přiznanými industriálními rysy je dílem studia Chybik+Kristof Architects & Urban Designers.

Foto: archiv Obce architektů, Lukáš Pelech

Stavba se nachází na brněnských Vinohradech.

Článek

Cílem bylo, aby stavba na první pohled vystihovala činnost společnosti, která v ní sídlí. Sídlo společnosti My Dva, která vyrábí kancelářský, školní a kovový nábytek, tak získalo fasádu plnou židlí, která funguje i jako reklama v místě působnosti.

Autory jsou Ondřej Chybík, Michal Krištof a tým spoluautorů z brněnského studia Chybik+Kristof.

Foto: archiv České ceny za architekturu, Lukáš Pelech

Stavba má fungovat jako banner poutající pozornost kolemjdoucích.

Podle informací soutěže České ceny za architekturu (ČCA) je fasáda tvořena více než devíti sty černými plastovými sedáky.

„Jedná se o základní formu interiérové židle Vicenza, kterou investor standardně dodává. S tím rozdílem, že jako materiál byl použit černý granulát pro venkovní použití – je tedy odolný proti vlivům počasí, zejména UV záření,“ popisují architekti ze studia Chybik+Kristof pro ČCA.

Foto: archiv České ceny za architekturu, Lukáš Pelech

Prostory jsou díky stropním konstrukcím hodně variabilní.

Stavba je jedním z cenných příkladů, jak může vypadat lehce brutalistní architektura s industriálními prvky, která je momentálně hodně trendy. Dominují jí chladné materiály - ocel, sklo a surový beton. Její součástí jsou i odhalené konstrukční a technické prvky.

Výraznou inspirací pro daný architektonický styl je práce architektonického dua manželů Machoninových. [celá zpráva]

Foto: archiv České ceny za architekturu, Lukáš Pelech

Z přiznané kabeláže se stala efektní interiérová dekorace.

Stavba soutěžící v České ceně za architekturu bude mít mnoho konkurentů. [celá zpráva]

Pro její možnou úspěšnost v klání hraje fakt, že svou podobou kultivuje okolí. Původně stál na místě jednopodlažní objekt autosalonu, který architektonicky nijak nevynikal. Šlo spíše o užitkovou stavbu, která ovšem nevyhovovala potřebám na reprezentaci zde sídlící společnosti.

Foto: archiv České ceny za architekturu, Lukáš Pelech

Původně šlo o nudnou obyčejnou stavbu.

Interiér slouží jako showroom a kancelář se zázemím pro zaměstnance. Jako prezentační prostor slouží tři kruhové galerie s bílými textilními závěsy představující tři hlavní části výroby firmy - školní nábytek, kancelářský nábytek a designové kusy.

Interiér lze přizpůsobovat potřebám firmy i jejích zaměstnanců. Stavba byla dokončena v loňském roce, nachází se na adrese Žarošická 18, Brno-Vinohrady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám