Hlavní obsah

Sbírka českého obřího nádobí se rozrostla o gigantické příbory

Novinky, tnk

Sbírka kuchyňského nádobí pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit se rozrostla o nové kousky. K největšímu polévkovému hrnci, čajové konvičce nebo extra vysokému trychtýři přibyla dva a půl metru velká vidlička a zhruba stejně velký příborový nůž. Tyto ´doplňky´ by se dobře uplatnily jako výrazné dekorace v restauracích a interiérech všech milovníků vaření.

Foto: archiv Agentury Dobrý den Pelhřimov (5x)

S obrovským příborem by se dal porcovat i mamut.

Článek

Nové příbory jsou součástí expozice Zlaté české ručičky muzea. Vidlička má 249 cm, odpovídající příborový nůž je dlouhý 260 cm. Příbor vytvořily Pacovské strojírny.

Foto: archiv agentury Dobrý den Pelhřimov

Příbor se stal jedním z lákadel Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

V strojírnách byl příbor podle Miroslava Marka, prezidenta Agentury Dobrý den Pelhřimov, vyroben na svého druhu největším laseru u nás.

„Sedm pacovských mistrů strojírenské výroby na něm pracovalo 75 hodin, přičemž na nůž bylo použito celkem 42 kg nerezového materiálu, na vidličku 60 kg,” sdělil Marek pro Novinky.

Strojírny přispěly do expozice muzea už dříve obří nerezovou pánví, která má průměr 2 metry a váží 150 kg.

Foto: archiv agentury Dobrý den Pelhřimov

Rozměrná nerezová pánev by potřebovala odpovídající plotýnku. Pak by se z ní najedlo půl menšího města.

Exponáty, které jsou přesnou zvětšeninou klasického příboru, byly zaregistrovány do České databanky rekordů Agentury Dobrý den a jsou součástí výstavy podobně gigantických předmětů.

Foto: archiv agentury Dobrý den Pelhřimov

V kolekci gigantického nádobí nechybí ani varná konvice nebo pekáč.

„V dnešní době orientované především na zisk nám udělala radost chuť Pacovských udělat něco navíc, něco neobvyklého, překvapivého - něco, co není ´na kšeft´,” sdělil Marek.

Foto: archiv agentury Dobrý den Pelhřimov

Hrnec, do kterého se vejde i samotný kuchař byl k vidění na Staroměstském náměstí.

Muzeum můžete navštívit na adrese Nábřeží rekordů a kuriozit 811, Pelhřimov. K vidění je i obří čajová konvička o objemu 640 litrů, hrnec s průměrem 120 cm, do kterého se vejde 2300 litrů vody, nebo trychtýř o výšce 225 cm a průměru horní části 207 cm a další kuriózní objekty do kuchyní obrů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám