Hlavní obsah

Pritzkerovu cenu za architekturu letos získalo trio kreativních španělských autorů

Novinky, tnk

Mezinárodní porota se letos rozhodla udělit prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu hned třem autorům, kteří působí v jednom architektonickém ateliéru. Uvádí to pořádající nadace Hyatt Foundation na svém webu. Španělé Rafael Aranda, Carme Pigemová a Ramon Vilalta se tak mohou chlubit prestižní cenou, která je v jejich oboru považována za Nobelovu cenu.

Foto: Javier Lorenzo Domínguez, Hisao Suzuki (koláž)

Architektonické trio Rafael Aranda, Carme Pigemová a Ramon Vilalta a otevřený veřejný prostor La Lira Theater v Gironě, který vznikl ve spolupráci s architektem Puigcorbém.

Článek

Pritzkerova cena je více architektům udělována jen výjimečně.

Založil ji v roce 1979 Jay Pritzker, zámožný zakladatel hotelového řetězce Hyatt. Ocenění je udělováno každoročně zpravidla jen jedné žijící osobnosti.

Pokud se ale dílo architektů prolíná natolik, že není možné ocenit jen jednoho člověka z architektonického ateliéru, přistupuje porota k ocenění celé tvůrčí skupiny, o čemž se rozhoduje tajným hlasováním.

Foto: Hisao Suzuki

Stavba Row House v Gironě.

Cenu sponzorovanou nadací Hyatt Foundation spojenou s finanční odměnou obdrželo už bezmála čtyřicet architektů, kteří se svou tvorbou zapsali do dějin architektury. Oceňována je i práce pro společnost jako celek, nesporný talent a vize. V historii je to podruhé, kdy toto ocenění získal někdo ze Španělska.

Foto: Hisao Suzuki

Muzeum Soulages ve francouzském Rodez je navžena ve spolupráci s architektem Trégouëtem.

Letošní laureáti společně působí v ateliéru RCR Arquitectes v katalánské oblasti Španělska od roku 1988. Seznámili se na škole a rozhodli se, že budou tvořit společně. Jejich práci charakterizuje důraz na řemeslnou tradici a výrazné fasády, které z jejich děl dělají monumentální nepřehlédnutelná díla.

Foto: Hisao Suzuki

Knihovna Sant Antoni – Joan Oliver v Barceloně.

„Porota vybrala tři architekty, kteří spolupracují téměř tři desetiletí. Aranda, Pigemová a pan Vilalta mají vliv na architekturu i daleko za hranicemi jejich bezprostředního okolí. Jejich díla sahají od veřejných i soukromých prostor ke kulturním místům a vzdělávacím institucím," uvedl Jay Pritzker v tiskovém prohlášení u příležitosti vyhlášení vítězů ceny.

Foto: Hisao Suzuki

Interiér restauračního zařízení Les Cols Restaurant Marquee v Gironě.

Řada staveb má trendy kovové střechy a pláště, které budovy jasně oddělují od okolí. Jejich doménou jsou stavby s fasádou z korodované oceli. Barevně jde zpravidla o uměřené a jednoduché stavby, jejichž interiéry jsou důmyslně prosvětleny.

Mezi projekty architektonického ateliéru patří celá škála budov sloužících různým účelům. Architekti navrhli například mateřskou školu, vinařství, knihovnu, muzeum, divadelní prostor i bytové domy aj.

Loni ocenění získal Alejandro Aravena, který se dlouhodobě věnuje navrhování ekonomicky dostupných variant řadového bydlení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám