Vila Kociánka od architektonického dua Zdeněk Makovský a Daniel Makovský vznikla mezi lety 2001 a 2004. Velkoryse navržená městská vila je zasazena do svažitého terénu.

Dispozičně, technologicky i ideově se Zdeněk Makovský a jeho syn Daniel inspirovali jednak příkladem vily Tugendhat od Ludwiga Mieseho, jednak stavbami japonského architekta Tadaa Anda. Snažili se vytvořit ve stavbě meditativní atmosféru a navodit pocit rovnováhy a koncentrace.

Stavba má z dálky obdélný charakter.

Stavba má z dálky obdélný charakter.

FOTO: Slavné brněnské vily

Beton se v interiéru objevuje v osvědčené kombinaci s dřevěnými podlahami a čirým nebo mléčným sklem, umožňujícím rafinované průhledy a především široký výhled na panorama Brna.

Chhladné materiály se v interiéru doplňují s teplejšími.

Chladné materiály se v interiéru doplňují s teplejšími.

FOTO: Slavné brněnské vily

Prostor před vchodem má prvky nádvoří, je vymezený vlevo garážemi a bytem správce.

Hlavní vstup tvoří válcové zádveří s obloukovou skleněnou markýzou uprostřed druhého nadzemního podlaží.

Jídelna volně navazuje na obývací prostor.

Jídelna volně navazuje na obývací prostor.

FOTO: Slavné brněnské vily

Zádveří vypadá jako skleněná přetlaková komora mezi exteriérem a nevšedním světem uvnitř. Interiéru dominuje průběžná hala s kruhovým světlíkem ve střeše, obě podlaží spojuje monumentální rampa.

V horním podlaží je oddělena pracovna majitele v pravé části od klidové zóny vlevo s ložnicemi rodičů, dětskými pokoji, šatnou a koupelnou.

V rozsáhlé vile nechybí řada ložnic i dostatečný počet parkovacích stání v garáži.

V rozsáhlé vile nechybí řada ložnic i dostatečný počet parkovacích stání v garáži.

FOTO: Slavné brněnské vily

Spodní podlaží obsahuje obývací pokoj, jídelnu, kuchyni, zimní zahradu a zázemí. Částečný suterén pak vyplňuje bazénová hala. V souladu s profesí majitele je provoz domu řízen elektronicky.