Hlavní obsah

Vila v Lanškrouně je jednou z nejlepších staveb městského architekta Přemysla Kokeše

Novinky, Text: Jakub Potůček, editace: tnk

Městský architekt Lanškrouna, Přemysl Kokeš, vytvořil v příměstské části zdařilou luxusní vilu v jednoduchém stylu. Stavbě dominují čisté linie i barevnost a velkorysé propojení interiéru a exteriéru. Dům vznikl mezi lety 2006 a 2008 a je umístěn v příměstské části, na dohled od chaotického satelitního městečka.

Foto: Štěpán Bartoš

Vila s adresou: Lanškroun, Slovenská čp. 1018

Článek

Jedním z míst, ve kterých se daří kvalitní architektuře, je právě Lanškroun, kde pracuje i architekt Přemysl Kokeš. Do tohoto města se dostal náhodou, v souvislosti s projektem úpravy historického Jiráskova náměstí. Architekt využil této příležitosti a posléze se ve městě usadil. Během několika let v Lanškrouně vytvořil soubor pozoruhodných staveb a stal se městským architektem.

Kokeš se snaží obnovovat historické centrum města, které nepoznamenal jen poválečný odsun většinového německého obyvatelstva, ale i komunistický režim.

Foto: Štěpán Bartoš

Stavbě dominují geometrické tvary.

Stavbu lanškrounské vily pro jednoho ze svých nejlepších klientů, v němž našel i mecenáše projektu obnovy fragmentu někdejšího barokního zámku v nedalekých Rudolticích, řešil architekt jednoduše a účelně.

Foto: Štěpán Bartoš

Ke stavbě přiléhá prostorná garáž.

Čistě bílá vila, představující spojení minimalistické a neofunkcionalistické architektury, působí v této lokalitě jako zjevení. Výrazně tomu napomáhá maximálně prosklená zahradní strana a stejně tak i vstupní strana vily, protnutá pásovým otvorem, za kterým se skrývá jedna z teras.

Tento tvar připomíná tvorbu české architektonické avantgardy, jejíž zástupci, stejně jako Kokeš, používali jako jeden z prvků kovová venkovní schodiště zapuštěná přímo do zdi.

Foto: Štěpán Bartoš

Obývací pokoj je maximálně prosvětlen.

Částečný vliv funkcionalismu je znát i uvnitř velkoryse řešené stavby, do jejíhož středu architekt navrhl velkou obytnou halu. Tuto prostornou místnost s dominantním krbem uprostřed je možné podle potřeb obývat jako velký navazující prostor, nebo ji dle potřeby rozdělit několika palisandrovými posuvnými příčkami na tři menší pokoje.

Foto: Štěpán Bartoš

Interiéry působí jednoduchým a čistým dojmem.

Pro navození pocitu ještě větší intimity tu jsou skleněné posuvné stěny, které slouží k oddělení hlavního obytného prostoru od technicistně řešeného schodiště.

V poschodí se třemi ložnicemi je umístěna koupelna otevřená do terasy, ze které se vstupuje ke schodišti na střechu vily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám