Hlavní obsah

Textil v rozmanitých barvách dodá bytu osobitý nádech

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní záclony a závěsy v oknech, měkké koberce na podlaze, voňavé plédy na lůžku a kupa měkkých polštářů volně poházených na pohovce. Pohoda spojená s útulností, pocitem domova, klidu a zimních večerů.

Foto: Hornbach

Okno v jídelně je praktické opatřit stahovací látkovou roletou a podle potřeby regulovat tok světla. Postranní závěsy jsou dekorativní.

Článek

Textil je vděčný materiál. Má rozmanitý povrch, je hladký, s hrubou strukturou, vzorovaný, jednobarevný, průsvitný či zatemňující. Je to prvek, se kterým můžeme experimentovat, nápaditě ho kombinovat, používat jako „oblek“ na nábytek – čalouněné křeslo, stínítko lampy. Lze ho měnit podle ročního období, svátků a významných událostí rodiny.

Koberec je dobrá volba

Teplý, měkký, barevný, tlumí hluk. Lze po něm běhat naboso, lehnout si na něj, zachumlat do deky a přitom si číst. To je koberec – podlahová krytina, která nemá konkurenta. Nabízí stovky odstínů, barevných vzorů, stylů. Je různé hustoty, s odlišně vysokým vlasem, z materiálu přírodního i umělého, nabízí i atypické rozměry, pohybuje se v široké škále cenového rozpětí.

Foto: Viabel

Klasicky vysoký vlněný koberec děti ocení. Zabalí se do deky a přečtou nové knížky od Ježíška.

Dětský pokoj, obývák a ložnice – tři místnosti, kde koberec báječně poslouží. Nestudí, když vstaneme z postele, dětem zpříjemní hru na zemi a prostor zútulní.

Koberce jsou celoplošné i kusové, kdy jako dekorace leží na krásné dřevěné podlaze. Obvykle jsou jednobarevné s vysokým vlasem v tlumenějších zemitých odstínech – šedá, krémová, hnědá. Celoplošné bývají nízké, často z umělého viskózového hedvábí, mají vysokou hustotu vláken.

Foto: Boconcept

K jednoduchému interiéru patří výraznější kusový koberec. Ve spojení s pohodlnou modulární sedačkou Hampton si zimní lenošení užijeme.

Koberce z přírodních materiálů jsou dražší, ale mnohem kvalitnější, odolnější. Snesou větší zátěž, vyrábějí se ručně, jsou to originály. Patří sem výrobky z vlny, bavlny, hedvábí, ale i sisalu, mořské trávy, kokosových vláken. Když se stane malá nehoda a na koberci je skvrna, postupujeme opatrně. Použijeme vlažnou vodu s prostředkem na praní vlny. Při silnějším znečištění cenného koberce se raději obrátíme na odborníky.

Materiály z umělých vláken jsou obvykle cenově dostupnější, snadněji se udržují, ale jejich životnost bývá kratší. Počítá se k nim polyamid, polypropylen, akryl, polyakryl, nylon atd.

Foto: Boca

V kolekci Freestyle najdeme zátěžový koberec Aarhus, který je vhodný na frekventovaná místa v interiéru. Povrchová struktura – tkaná smyčka, vhodná i pro alergické osoby.

Děti jednoznačně preferují měkké a pohodlné materiály, a to platí i u koberců. Milují teplé barvy a hřejivé doplňky – plédy, polštáře s veselými motivy. Pořiďme jim typ ručně tkaný, ze 100% bavlny, nebo klasický vlněný koberec.

Záclony a závěsy jsou šaty pro okna

Jejich hlavní funkce je zdobit, někdy i stínit. Z toho vycházíme i při realizaci. Každá místnost vyžaduje něco jiného. V obývacím pokoji oceníme lehké nadýchané záclony, v kuchyni stahovací římské rolety a v ložnici zatemňující záclony, které nepustí světlo z ulice ani v poledne po nedělním obědě.

Foto: Ikea

Když je záclona dominantní barvou či vzorem, ostatní vybavení v interiéru „posuneme“ do neutrální a decentní linie.

Účelu odpovídají zvolené materiály. Mohou být hustě tkané, průsvitné, lehké, hladké, síťované, s výšivkou, oboustranným vzorkem, jednobarevné, zcela zatemňující nebo částečně propustné. Některé mají vetkané jemné proužky, nitky, snopky, blyštivé efekty.

Foto: Orsei

Zatemňující dekorativní závěs v romantickém úvazu se střapcem. V ložnici k němu sladíme i polštářky, taburet, čalouněné křeslo.

Výběr je pestrý a tím pádem nesnadný. Vyplatí se půjčit vzorníky domů, přikládat jednotlivé tkaniny ke stěně, sedačce, podlahové krytině a zkoušet za denního světla nejlepší variantu. Často je vítězem tkanina, která nebyla favoritem.

Za luxusní materiál platí organza. Je tkaná velmi hustě, ale z jemných vláken. Na okně s nařasením působí lehce, splývavě, je průhledná. Prodává se v mnoha barevných odstínech od jemně pastelových až po výrazně syté. Praktické a snadno udržovatelné jsou voály. Vlákna tkaniny jsou už na omak hrubší, méně propouští světlo. Hodí se tam, kde chceme soukromí.

Bytový textil pravidelně udržujeme. Pereme jen ve vlažné vodě, asi na 30 °C v programu jemné prádlo nebo ruční praní. Záclony raději neždímeme, za vlhka je pověsíme. Některé, třeba organzu, musíme žehlit.

Povlečení hřejivé a jemné

Barvy, vzory a motivy na povlečení lze báječně zkombinovat s celou ložnicí. Zapojme do hry tapety, koberce, závěsy i stínítka lampiček. Vytvoříme jednotný styl, atmosféru, kterou máme rádi.

Květinové motivy, geometrické tvary, pastelové i syté barvy jsou možné. Jen se držme pravidla: v místnosti kombinovat maximálně tři odstíny, dát na něco důraz, ostatní utlumit. Nezapomeneme ani na rozmanité přehozy, teplé plédy přes postel. Vytvářejí útulnou atmosféru, jsou pomyslnou třešničkou na dortu.

Foto: Designor

Povlečení na lůžko nabízí mnoho vzorů a barev, proto se nebojme odvázat! Svěží zelená s floristickými motivy je vždy nadčasová.

Obliba přírodních materiálů stále trvá, aktuálně se přízni těší přírodní kepr. Je to nezničitelný materiál i pro dekorační polštáře, které budou vypadat jako nové.

Krásná je i egyptská bavlna v kombinaci s hedvábím. Je velmi pevná, příjemná na omak a vypadá elegantně. Nejkvalitnější ložní prádlo je ze stoprocentní česané dlouhovlákné bavlny. Je savé, barevně stálé, snáší je dobře alergici. Z velmi jemných přízí jsou utkány hladké satény a damašky – pevné, lehké a jemné. Některé jsou v žádané nežehlivé úpravě.

Foto: Lusito

Možnost volby textilního stínidla je skvělá příležitost, jak sladit lampu s ostatními textiliemi v bytě. Můžeme zvolit tlumené odstíny i nápadné luxusní látky. Rozměr stínidla 45 x 25 cm, velikost lampy 155 cm.

Nemačká se a nežehlí rovněž jersey, což je úpletový bavlněný materiál. Na omak je příjemný i počesaný flanel. V obchodě si materiál promneme v ruce, zeptáme se na údržbu, vlastnosti, a teprve pak vybíráme očima.

Foto: YIT

Ložnice pro singl dámu. Oblíbená barva fialová, kterou ladila na přehoz, polštáře, výmalbu i stínítka na lampičku.

Nově zakoupené ložní prádlo vypereme, avšak pozor, lícovou stranou dovnitř. Při praní může dojít k odeprání tzv. zbytkové barvy, která již dále nepouští. Běžné povlečení pereme na 60 °C, tato teplota už likviduje roztoče. Pozor na prací prášek, nejsou vhodné bělicí složky! Mohou vytvořit nepěkné skvrny.

Do barvy podle sezóny a nálady

Jsou barevné, od mini po maxi provedení, ve tvaru čtverce, obdélníku i kruhu. Lze je převlékat podle ročního období, nálady. Hezky se na nich lenoší, usíná a jsou za dobrou cenu. Polštáře jsou zkrátka hvězdy, pomohou rychle a snadno proměnit pokoj.

Foto: A La Maison

Obklopte se luxusními polštáři! Na tmavě šedou sedačku můžeme použít jiné odstíny decentně šedé.

Vsaďte na kvalitu 

Kromě vzhledu se zajímáme i o praktičnost. Preferujeme antialergické a přírodní materiály, např. len, bavlnu, vlnu, hedvábí. Důležitá je odolnost a čistitelnost materiálu. Sledujeme, zda lze povlak polštáře a výplň samostatně vyprat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám