Hlavní obsah

Rekonstrukci dvoupodlažního bytu pojali majitelé jako rodinnou akci

Krásný dvoupodlažní byt s pěkným výhledem na metropoli vznikl díky šikovným rukám otce a profesi a umu jeho dospělých dětí. Pro dceru jsou rekonstrukce a stavby denním chlebem, syn je zručný a hýří nápady.

Foto: www.modernibyt.cz

Ústředním prvkem obytného prostoru je knihovna lemující dveře na balkón. Vznikla podle návrhu majitele bytu, jeho sestra ji opatřila technickým nákresem.

Článek

Tatínek, který je profesí strojní inženýr, se rozhodl synovi Petrovi pomoci s důkladnou rekonstrukcí domu, do nějž se chtěl nastěhovat s rodinou.

Petrova sestra Klára je architektka, takže bylo jasné, kdo se ujme projektu. A jelikož šlo o bydlení ve vilce patřící rodině, dalo se v takto silné trojici a s nadšením pro věc hodně vymyslet.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňský prostor od obývacího opticky dělí rohová kožená sedačka pořízená v bazaru. I když je kvůli dětem a domácím mazlíčkům jen provizorním řešením, na kráse jí to neubírá.

Foto: www.modernibyt.cz

Starožitný psací stůl je dědictví po dědečkovi, které si Petr přestěhoval z bytu rodičů, jenž byl plný takových pokladů.

Výsledný prostor měl vzniknout spojením podkroví, v němž byla původně jedna obytná místnost, koupelna a neobývaná půda, a pod ním ležícího bytu se dvěma místnostmi a s nepohodlným točitým kovovým schodištěm, které obě podlaží spojovalo.

Foto: www.modernibyt.cz

Nad pokojem se do oblouku klene ikonická lampa Arco s masivním mramorovým podstavcem. Má nastavitelné kovové stínítko i rameno.

Nejdříve se dlouze řešily dispozice, čtyřčlenná rodina chtěla totiž obě podlaží využít co nejúčelněji a nejpohodlněji. Klára však věděla, že snaha vykřesat z těchto prostor atraktivní bydlení se neobejde bez razantních stavebních zásahů.

Foto: www.modernibyt.cz

Nad barovým pultem jsou umístěná dnes velmi moderní svítidla v podobě žárovek s barevným textilním kabelem.

Foto: www.modernibyt.cz
Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní stůl vyrobil otec majitele ze „zbytků“ pracovní kuchyňské desky.

„Největší problém bylo prostorové řešení malého podkroví tak, aby zde v budoucnu mohly vzniknout tři ložnice a koupelna. Podkroví bylo malé a se strmým sklonem střechy, takže šlo jen obtížně najít prostor bez šikmin. Nakonec jsme to vyřešili pomocí tří vikýřů na každou ze světových stran střechy,“ říká Klára, která se s bratrem a otcem shodla, že když to pojmou svépomocí, půjde všechno lépe, veseleji a za míň.

Tak se začal rodit projekt, na kterém Klára spolupracovala s kolegyní architektkou Pavlínou.

Rok a půl se projektovalo, vlastní rekonstrukce probíhala přibližně rok. Začalo se přestavbou střechy, která se o něco zvedala, nově pokrývala, zateplovala a zevnitř opatřovala sádrokartonem. Nový velký vikýř směrem do zahrady dal vzniknout ložnici rodičů, vikýře na druhé straně střechy prosvětlují a zvětšují dětský pokoj, který bude v budoucnu možné rozdělit na dva. Odstranilo se točité schodiště, které uvolnilo prostor další koupelně v podkroví.

Foto: www.modernibyt.cz

Díky sádrokartonové přizdívce připadlo k bytu i dřívější domovní schodiště. Původní teraco velmi efektně překryl masivní dub.

K propojení obou pater nově posloužilo domovní schodiště, jež bylo nutné od společných prostor domu oddělit sádrokartonovou zdí. Původní schody na půdu z klasického teraca truhlář zakryl spárovkou z masivního dubu.

Zkosené prostory v podkroví se využily pro vestavěné skříně. Ve spodním patře pak zbouráním zdi vznikl jeden velký obytný prostor.

Foto: www.modernibyt.cz

Celou pravou část podkroví zabírá dětský pokojík, který bude časem rozdělen na dva, aby lépe vyhovoval potřebám sourozenců rozdílného pohlaví.

Slovo architektky

„Podstatnou část prací obstaral táta díky svým dovedným rukám a nápadům. Společně s Petrem vymysleli a vyrobili kuchyň, jejímž základem jsou skříňky z Ikea. Pěkným prvkem je na míru vyrobená pracovní deska z dubové naolejované spárovky. Ze zbylého materiálu desky pak otec vytvořil krásný jídelní stůl.

Jeho nápadem je i minimalistická digestoř, jejíž vnitřnosti kryje perforovaná nerezová deska. Díky svému technickému vzdělání si otec hravě poradil i se zasouvacími dveřmi v hale a skleněnou stěnou oddělující podkrovní koupelnu od chodby.

Původní rozpočet na stěnu z pískovaného skla byl 90 000 Kč, otec se svépomocí dostal o nulu níž. Vymyslel a zhotovil i obklad kuchyňské linky ze skla Lacobel. Podlahy bytu tvoří nové dřevěné parkety, jelikož ty staré se bohužel nepodařilo zachránit.

Foto: www.modernibyt.cz

V podkrovním prostoru je vybudovaná ještě jedna koupelna se sprchovým koutem.

Měnila se též veškerá okna. Stará nahradila špaletová s trojskly, ovšem se zachováním originálního kování, které bylo po vyleštění v dobrém stavu a šlo použít.

Hezký dojem v otevřeném obytném prostoru dělá knihovna, kterou jsme vymyslely a nakreslily společně s kolegyní Pavlínou. Její efekt ještě umocňují dveře na balkón, které s ní sousedí.

Foto: www.modernibyt.cz

Po přizdění velkého vikýře směrem do zahrady mohla vzniknout příjemně prosvětlená ložnice.

Petr s manželkou Marií byt zabydlovali a vybavovali velmi pozvolna, protože si na něm dávali záležet a nechtěli kupovat nic, co by se později nehodilo. Jediným provizoriem s ohledem na malé děti a psa měla být sedací souprava, kterou koupili za pár korun v bazaru. Je kožená a moc pěkná a újmu zatím neutrpěla, takže tu nějaký čas ještě vydrží.

Solitérem, jenž se modernímu stylu vymyká, je barokní psací stůl po dědečkovi, který tu prostě musel být. S bratrem jsme totiž vyrůstali tak trochu ve „starožitnictví“, takže alespoň jeden kousek si s sebou musel do svého bydlení odnést.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Třešinkou na dortu je designová lampa Arco, k níž ještě přibyde křeslo a koberec. Největší radost však mám z řešení propojení obývacího pokoje s kuchyní včetně už zmíněné atypické knihovny, která tvoří dominantu prostoru,“ uzavírá Klára.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Ing. arch. MgA. Klára Makovcová a Ing. arch. Pavlína Macháčková
Potkaly se na přijímacích zkouškách na techniku a po dopoledním programu talentových zkoušek spolu zašly na oběd. O 4 měsíce později na festivalu v Jelením příkopě už se setkaly jako budoucí spolužačky. Po letech studia architektury se jim podařilo naplnit společný sen a v roce 2008 si založily ateliér MMM-architekti. Specializují se na odvážné moderní stavby se zajímavými investory.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám