Ačkoli má dům funkci klasické horské chaty, jeho provedení po vizuální stránce tento účel dalece předčilo. Architektovi se podařilo hezkým způsobem stavbu začlenit do krajiny a zároveň vytěžit maximum z kouzla, které dané místo má.

Stavba svým tvarem přesně kopíruje tvar okolních horských hřbetů.

Stavba svým tvarem přesně kopíruje tvar okolních horských hřbetů.

Dům je z vnější strany obložen černě namořeným borovým dřevem, které doplňují kovové prvky a bohatě prosklené plochy. Vlastní domek je vyzdvižen nad úroveň okolního terénu, což mj. podporuje přirozenou ventilaci v jeho interiéru.

Do domu se vstupuje po dřevěné nástupní rampě.

Do domu se vstupuje po dřevěné nástupní rampě.

Zatímco strana chaty směřující ke svahu je více chráněna a hodně uzavřena, strana hledící do údolí je takřka celá otevřená. Majitel tak bude mít ničím nerušený, panoramatický výhled na protější hory.

Dům je na straně směrem ke svahu více uzavřen.

Dům je na straně směrem ke svahu více uzavřen.

Interiér přízemní stavby je pak napsán na prostém půdorysu. Protáhlá část slouží jako společenská zóna, kde je propojena kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem.

Obývací pokoj je zařízený převážně ve světlých barvách, což je dáno dřevěným obkladem v přírodní barvě dřeva. V kuchyni je ovšem použito černě namořené  dřevo, které příchozí zaznamenal již na obkladech exteriéru, v kombinaci s tmavě hnědými, opět dřevěnými prvky. Pro potřebu přípravy jídla slouží vařič, který navíc doplňuje trouba.

V interiéru vládně přírodní barva dřevěných obkladů, jíž sekundují černé, převážně kovové detaily.

V interiéru vládne přírodní barva dřevěných obkladů, jíž sekundují černé, převážně kovové detaily.

Z obývacího pokoje s kuchyní se majiteli nabízí nádherný panoramatický výhled na okolní krajinu.

Z obývacího pokoje propojeného s kuchyní se majiteli nabízí nádherný panoramatický výhled na okolní krajinu.

V samém srdci domu je uložena koupelna s toaletou, vedle ní je technické zázemí.

Také pokoj majitele má celou čelní stěnu prosklenou.

Také pokoj majitele má celou čelní stěnu prosklenou.

Podobně, jako v exteriéru, tak i v interiéru architekt zvolil pro všechna řešení pravidelné úhly a rovné linie.

Podobně jako v exteriéru, i v interiéru architekt zvolil pro všechna řešení pravidelné úhly a rovné linie.

Druhou, výrazně menší část domu zabírá dvojice pokojů, z nichž větší slouží jako ložnice majitele, druhý primárně funguje jako místo pro ukládání horolezecké výstroje.

Půdorys domu

Půdorys domu

FOTO: Gonzalo Iturriaga Architects