Hlavní obsah

K čisté koupelně pomůže i vhodná volba sanity

Právo, Sylva Svobodová

Uklidit koupelnu do zářící čistoty dá hodně práce. Je to malý prostor, kde je vše hned vidět. Pohozený ručník, špína kolem baterie i nesetřené kapky na skle sprchového koutu. Přitom se má blýskat, vonět a být místem, ve kterém rádi relaxujeme.

Foto: Rako (2x)

Koupelna působí čistě a zářivě i díky bílým velkoformátovým dlaždicím (60 x 60 cm, 60 x 30 cm) z kolekce Base. Jemná barva s příjemným reliéfem, který připomíná kamenný povrch.

Článek

Hygienu a čistotu v koupelně udržíme dvěma způsoby. Pravidelným úklidem, kdy začínáme od horních poliček směrem dolů a končíme závěrečným vytřením podlahy.

A za druhé koupí kvalitní sanity, jež má i speciální povrchové úpravy. Ty brání usazování špíny nebo zaschnutí stékajících kapek po skle.

Foto: Laufen

Umyvadlo z kolekce Roca Inspira je vyrobeno z materiálu Fineceramic. Ten je lehký, ale zároveň velmi silný a pružný. Lze experimentovat s tvarem, skvěle se udržuje v čistotě.

Na povrchu záleží

Sanita je vyrobená z keramiky a vypalovaná za vysokých teplot. Je proto odolná, s dlouhou životností. Jednotlivé sanitární produkty se ale mohou lišit povrchovou úpravou. Speciální techniky totiž ještě vylepšují její přednosti.

Foto: Rako

Koupelna je prostor náročný na hygienu. Úklid začínáme směrem odshora dolů a pravidelně se věnujeme i keramickým obkladům.

Například úprava, která vzniká vypálením sklovitého povlaku přes originální glazuru. Výsledný povrch je extrémně tvrdý. Dokáže navíc zabránit i usazování vodního kamene, bakterií a nečistot, chrání materiál před agresivními čisticími prostředky.

Foto: Ravak

Stříkající nekontrolované kapky nehrozí ve sprše, která má výškově i stranově nastavitelnou hlavovou sprchu. Lze je provádět jednou rukou pomocí celomosazného jezdce v rozmezí od 91 do 131 cm. Cena 10 490 Kč.

Praktická je i úprava Maxiclean, která u keramických výrobků odpuzuje vodu. Takto upravené výrobky se nesmí ošetřovat abrazivními čisticími prostředky, protože by se narušil jejich povrch.

Foto: Laufen

V kolekci Palomba najdeme keramickou sanitu, která je opatřena speciální povrchovou úpravou. Brání usazování vodního kamene, zvyšuje odolnost proti agresivním čisticím prostředkům a chemickým látkám.

Nejvíce dá hospodyňkám zabrat udržet zářivě čisté sklo. Vanové zástěny, sprchové kouty a dveře proto výrobci rovněž opatřili speciální úpravou. Stékající voda se sbalí do kapiček, které s sebou odnášejí vodní kámen, nečistotu a mastnotu. Už nehrozí žádné nevzhledné mapy na skleněné ploše.

Foto: Jika

Voda se na skle díky speciální úpravě sbalí do kapiček a odnese s sebou vodní kámen, nečistoty a mastnotu. Sklo nemá žádné nevzhledné mapy.

Toaleta bez bakterií a nečistot

Kde se drží nejvíce bakterií a špíny v klozetu? Určitě v oplachovém okruhu, kde se točí splachovaná voda. Vítanou novinkou na trhu je proto klozet Mio se systémem rimless, kde okruh chybí, ale čistí se efektně po celé míse. Nic se neusazuje, je to hygieničtější.

Technologie má i úsporné splachování – objem 3 l a velký splach 4,5 l. Klozet je vybaven ultratenkým sedátkem s poklopem pro zpomalené zavírání. Je tichý a nedojde k poškození povrchu keramiky. Stojí 6170 Kč.

Foto: Jika

Klozet Mio má jedinečný systém rimmles, který zaručuje dokonalou hygienu. Rovnoměrně totiž opláchne celou mísu a nemá tzv. oplachový okruh, na kterém jinak ulpívají bakterie a nečistoty.

K vyšší hygieně obecně přispívá tzv. závěsný typ toalety. Lépe se uklízí a vytírá podlaha, v koupelně zabere méně místa. Trubky, nádržky jsou ve zdi (předstěnový systém) a provoz je rovněž tišší. Úspora vody je díky dvěma tlačítkům s různou intenzitou splachování.

Na toaletě je důležitý i komfort. Senioři a vyšší lidé ocení klozet umístěný ve větší výšce. Běžně se umisťuje do 40 až 48 cm, ale klidně si přidejme (na trhu je i klozet s nastavitelnou výškou do 53 cm, kterou ovládáme tlačítkem).

Při nákupu se zaměříme i na glazuru klozetu, jeho povrchovou úpravu. Kvalitnější produkt zamezuje šíření mikroorganismů, usnadňuje úklid.

Zásuvky čisté a přehledné

Kosmetika žen zabere spoustu místa, navíc ji potřebujeme mít na očích a při ruce. A tak zainvestujme do úložných prostor v podobě praktického nábytku. Otevřené police i vnitřní zásuvky jsou opravdu vítané. Udržují pořádek a přehled, který malý prostor vyžaduje.

Barevné provedení nábytku držme raději na uzdě, vyplatí se bílé, šedé či krémové odstíny. Nuda nebude, protože použijeme pestré ručníky a osušky.

Foto: Jika

Mít vše přehledně uklizeno vyžaduje správné zásuvky. Pod umyvadlo je šikovný plnovýsuv, protože máme přehled o všem, co je uvnitř. Barva skříňky bílá, krémová, mocca nebo jasně zelená, povrch hladký. Kolekce Tigo je určena do malých koupelen.

Skříňky pořiďme pod umyvadlo, s vnitřní zásuvkou na drobné doplňky. Varianta plnovýsuvu je ta správná, protože umožňuje lépe využít daný prostor. Snadno se dostaneme i do zadní části.

Oblíbený je systém push to open, kdy se čelní dvířka ovládají pouhým zatlačením ruky či kolene. Nezapomeneme i na vysoké skříňky, které jsou členěné a slouží na uložení ručníků.

Pár rad

Starý kartáček lze použít na vyčištění hůře přístupných míst. Třeba kolem vodovodních baterií a odtoků. Zkontrolujte regály a zásuvky. Určitě najdete poloprázdné lahvičky, které nepoužíváte. Šup s nimi do koše!

Foto: Sanela

Dávkovač mýdla je zabudovaný přímo do těla v nerezové baterii. Ta se automaticky spouští sama, takže se jí nemusíme ani dotýkat. Navíc je vybavena úsporným perlátorem.

Šetřete s agresivní chemií. Na úklid stačí běžné přípravky, které nepoškodí povrch sanity, ale odvedou dobrou práci. Bakterie a nečistota se drží i v koupelnové předložce. Perte ji pravidelně.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám