Hlavní obsah

Díky úpravám mohou v novém domě žít spokojeně dvě rodiny

Právo, Hana Šmidrkalová

Manželé Josef a Mirka, zemědělský inženýr a výtvarnice, prožili většinu společného života v panelákovém bytě na pražském sídlišti. Syn i dcera už založili vlastní rodiny, a tak si rodiče konečně mohli splnit své mnohaleté přání – opustit ruch velkoměsta, žít v klidném prostředí s přírodou na dosah.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na míru zhotovená dubová kuchyň uschovala lednici s mrazákem i domácí spižírnu.

Článek

A protože jsou zvyklí si své plány před realizací důkladně promyslet, věděli, že chtějí mít co nejméně komplikovanou výstavbu. Zalíbil se jim tzv. na první dobrou typový dům Landhaus klasik od firmy Canaba.

Foto: Milan Malíček, Právo

Typový dům Landhaus Klasik se báječně hodil do rozlehlého pozemku poblíž lesa. Stavba založená v červnu 2015 byla kolaudována za osm měsíců.

Jeho téměř tyrolský vzhled odpovídal charakteru prostředí, do něhož ho chtěli a mohli postavit – rozložitý, mírně svažitý pozemek ohraničený ze dvou stran lesem. Byli ovšem limitovaní normami a předepsaným odstupem 50 metrů od lesa.

Jeden dům pro dvě rodiny

Původně jednogenerační dům ale Josef s Mirkou upravili tak, aby v něm mohly žít generace dvě. A tak má jejich dům dva samostatné vchody, zaručující naprosté soukromí – v přízemí bydlí Mirka s Josefem, v prvním patře se právě zabydluje synova rodina s dvěma maličkými dětmi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přímo z kuchyně vedou francouzské dveře na budoucí terasu.

Dispoziční úpravy měly úspěch i ve stavební firmě, takže ve výsledku dostali Josef a Mirka za stavbu svého domu na klíč třistatisícovou slevu, protože jejich nápaditost obohatila katalogovou nabídku firmy.

Foto: Milan Malíček, Právo

V přízemí se dvoukřídlými dveřmi vstupuje do společenského prostoru, v pravém rohu jsou dveře vedoucí do ložnice.

Pojďte dál

Zastavěná plocha domu je 135 m2, stavba byla založena v červnu roku 2015 a kolaudace proběhla koncem února 2016.

V přízemí je zádveří s malou praktickou šatnou, následuje vstupní hala s několika dveřmi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Naproti krbu a televizoru je pohodlná kožená sedačka. Velkorysé skleněné plochy přivádějí do interiéru sluneční paprsky od východu až po západ.

Zprava lze vejít do koupelny. V té, kromě klasického vybavení, je nadstandardně instalována masážní vana, infrasauna a WC. Z haly vedou ještě další dveře na samostatné WC, nechybí ani malá komůrka.

Dvoukřídlými dveřmi vcházíme do centrálního obytného prostoru. Ten je rozčleněn na tři zóny, přirozeně na sebe navazující: společenskou částí se sedačkou, s kulatým jídelním stolem, s krbem z pískovce, bílého a hnědého mramoru a s televizí procházíme do středu prostoru, kde je na míru zhotovená dubová kuchyň s obrovským úložným prostorem sahajícím až ke stropu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Malá pracovna v přízemí vedle kuchyně může zafungovat i jako hostinský pokoj.

Na dosah od kuchyně je jídelna s dalším kulatým stolem, který se dá, stejně jako stůl v obývací zóně, snadno rozložit do oválu. Oba jídelní stoly jsou vyrobené z akácie. Přímo proti kuchyňské lince jsou ještě prosklené dveře, jimiž se bude vcházet na budoucí terasu.

Ze společenské části vedou dveře do útulné ložnice, která má 18 m2 a je orientovaná severovýchodně. Za kuchyní je zase samostatná malá pracovna, s orientací na severozápad, která může posloužit i jako pokojík pro hosty. Ve všech pokojích domu jsou dřevěné parkety.

Přízemí s akcentem dřeva a slunce

Celému přízemí dominují klidné barevné tóny od bílé přes smetanovou až po tmavě hnědou, které maximalizují pocit útulnosti a pohody. Jemné odstupňování barevných valérů nezapře výtvarný cit paní domu.

Celá délka přízemí, jižně orientovaná, je velkoryse prosklená (byla použita šestikomorová plastová okna s trojskly). Protože jsou částečně prosklené i rohy, v přízemí svítí slunce od rána (v obývací části) až do západu (v jídelně u kuchyně).

Foto: Milan Malíček, Právo

Krb sestavený z pískovce, bílého a hnědého mramoru se stal dominantou odpočinkové zóny.

Zatímco v obývacím pokoji je nábytek vybraný a zakoupený v Asku, v ložnici je nábytek z masivu zhotovený na objednávku od polské firmy Woodica.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ložnice má originálně řešené osvětlení, okénko je orientované na sever.

Kuchyň je vybavena indukčním vařičem se sklokeramickou varnou deskou a moderní pečicí troubou se samočisticí (tzv. pyrolitickou) schopností při zahřátí na 500 °C. Tyto spotřebiče, stejně jako myčku a ledničku, opticky schovává jedinečná kuchyňská dubová stěna.

První patro patří mládí

Dlážděným schodištěm vystupujeme do prvního patra. Ocitáme se na galerii, z níž vede nejkratší cesta do centrálního prostoru – obývacího pokoje spojeného s kuchyňským koutem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bílá kuchyňská linka pojednaná ve vysokém lesku s nízkým optickým předělem navazuje na společenskou část centrálního prostoru v prvním patře.

Na jednom konci galerie je koupelna a WC, na druhém pak dva malé pokojíčky a ložnice mladého páru. I tady dominuje dřevo, kterým jsou obloženy zkosené stěny v obýváku, balkonky pokojíků i terasa u ložnice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní obývací prostor v prvním patře nabízí krásný výhled do okolí. Atmosféru interiéru umocňuje dřevěný obklad.

Radost z dalšího budování

Okolí domu teprve čeká finální úprava, protože ještě není hotová garáž s dílnou.

Technické údaje

Dům: Landhaus Klasik, Canaba, panelová konstrukce, šířka panelu 15 cm + izolace š. 20 cm v přízemí, v podkroví izolace š. 24 cm, druh izolace — minerální vlna

Střecha Bramac, izolace podlah 10 cm, odizolované základy do hloubky 40 cm

Vytápění plynem — kondenzační plynový kotel Buderus pro každou bytovou jednotku

Zastavěná plocha 135 m2, každá bytová jednotka má 102 m2.

Cena rodinného domu na klíč v nadstandardní výbavě: 4 800 000 Kč bez DPH

Hranici pozemku z obou stran lemuje les, takže místo plotu se plánuje ohradník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám