Hlavní obsah

Vhodně zvolené doplňky dodaly domu jedinečnou atmosféru

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílá novostavba za Prahou se může pochlubit chytrým optickým propojením několika menších místností. Interiér domu působí vzdušně a díky doplňkům i kulatě a hravě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fasáda nenápadné novostavby a dvě prosklené stěny dávají tušit prosvětlený interiér. Velká okna propojují dům se zahradou a opticky zvětšují obytný prostor.

Článek

Opakování kruhovitých, oválných a oblých prvků je pro nenápadnou novostavbu typické. Její druzí majitelé nechali dispozice interiéru pozměnit, zároveň využili to nejlepší z původního zařízení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsíň opticky zvětšují bílá výmalba, jednoduché zrcadlo se zrcadlovou policí a sedákem Porada.

Všechny zásahy se konaly ve prospěch prosvětlení domu, takže osvětlení prošlo zásadním přepracováním. Majitelé si přáli v maximální míře zachovat podlahu, kterou bylo třeba zcela renovovat, včetně přebroušení a nalakování dřevěného schodiště. Téměř všechny místnosti byly nově vytapetovány.

Světlo do přízemí

Z předsíně vedou dveře do garáže, technické místnosti, do koupelny. Zároveň ji posunovací dveře oddělují od malé haly s dveřmi do obývací a kuchyňské části i od výstupu do patra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chodbu a schodiště propojuje osvětlení Gong Mini 5R od výrobce Prandina.

Optického sjednocení, a tím také zvětšení malého prostoru předsíně dosáhl designér použitím bílé výmalby, bílých doplňků ve spojení s jednoduchým zrcadlem. To vše ladí s vestavěnou skříní vedle v hale.

Zastíněný prostor v přízemí podél schodiště nově osvětluje dlouhé závěsné svítidlo, které září zejména v mezipatře.

Jednota a velký krb

Velkou proměnou prošla kuchyně. Smetanově lakovaná kuchyňská linka Leicht s deskou Technistone vnáší světlost do tmavší části místnosti, v níž je instalována. Novou dispozicí a rozmístěním spotřebičů se kuchyně otevřela směrem k prosklené ploše a průchodu na terasu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Osvětlení v kuchyni a obývacím pokoji bylo ovlivněno výběrem hlavního světla nad jídelním stolem (zn. Flos, Skygarden), aby vznikla jedna rodina světel, která se k sobě vzájemně hodí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zvláštním požadavkem byla digestoř, kterou lze zasunout do pracovní desky. Výsuvná digestoř Gutmann má moderní atraktivní vzhled.

Za zmínku stojí rafinovaná výsuvná digestoř zasazená do pracovní desky, takže ve skryté pozici nebrání prostupu světla. Orientaci v kuchyni napomáhají LED pásy v zásuvkách a na lištách skříněk, stejně jako halogenové ledky na stropě.

Dalším úkolem pro designéra bylo vizuální propojení kuchyňské a obývací části, které byly původně rozděleny mohutným krbem. Ten se nyní stal středobodem prostoru, kolem něhož je volný průchod. Obklad ze světle žlutého travertinu kontrastuje s tmavou malbou na komínovém výstupu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stropní svítidlo v obýváku, reproduktor naproti krbu a bodovky v kuchyni jsou v tvarové jednotě. Krb uprostřed tvoří předěl mezi kuchyní a obývací částí.

Kuchyň i obývák sjednocují podobné prvky, mezi něž patří velké kulaté nástěnné hodiny nad jídelním stolem, reproduktory ve tvaru elipsy a vzhledově podobné svítidlo.

Patchworkový koberec střídající dlouhý i krátký vlas ladí s pohovkou i s kovovým stolkem stříkaným práškovou barvou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hravé patro a balónky

Podesta schodiště v patře je prosvětlena díky velkému oknu v protější zdi a reflektorům Flos na stropě. Světlo pak do prostoru odrážejí dvě zrcadla pevně opřená o stěnu naproti oknu. Z chodby vstupujeme do čtyř pokojů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zrcadla v chodbě v patře jsou namířena proti velkému oknu, a rozptylují tak do prostoru více světla.

Dětský pokoj pro malou holčičku je vytapetován hravou tapetou s jemným růžovým vzorem. Barevné ladění pokoje upřednostňuje bílou a růžovou. Balónky nad postýlkou se dají zapínat zvlášť zatažením za šňůrku z postýlky a také dohromady spínačem u dveří. Balónky jsou stmívací, postupné tlumení světla usnadní usínání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Iluzi balonků rozsypaných na stropě dětského pokoje vytváří kolekce Memory od firmy Brokis. Jednotlivá světla se dají ovládat centrálně i samostatně.

Ložnici dominují kontrasty světlých a tmavších barev. Svítí se tu pouze lampičkami, protože ve stropě nebylo zavedeno centrální stropní osvětlení. Lampy však nechal designér nainstalovat zhruba v polovině výšky místnosti, takže postel osvětlují svrchu. Orientaci v šatních skříních usnadňují LED pásy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ložnici stropní svítidlo nechybí, stačí výše instalované lampy a skříně s vertikálním led pásem podél polic.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupelna v bílém s motivem kruhu. Také vana je oválná.

Výhodou je vstup do jedné koupelny s oknem přímo z ložnice. Také druhá koupelna je přirozeně prosvětlená díky oknům. Ani tady nechybějí zrcadla a bodovky na stropech.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám