Byt byl ale vybydlený a nutně vyžadoval rekonstrukci. Navíc stávající dispozice nevyhovovala potřebám rodiny, a proto se rozhodli pro celkovou proměnu bytu, která by odrážela jejich životní styl a splňovala nároky moderního bydlení.

Změna dispozice

Původní uspořádání bytu bylo pro rodinu nepraktické. Kuchyň a obývací pokoj tvořily dvě malé samostatné místnosti, které na sebe nenavazovaly a propojovala je dlouhá předsíň. V bytě se sice nacházely dvě toalety, ale pouze jedna malá koupelna a chyběly i dostatečné úložné prostory.

Původní dispozice

Původní dispozice

Nová dispozice rozdělila byt na zónu společenskou a zónu klidovou. Klidová část, kterou tvoří tři ložnice, je nově situována v levé polovině bytu, zatímco společenská část (obývací pokoj s kuchyní) se nachází v pravé polovině bytu.

Protože nejvíce společného času tráví rodina v kuchyni a obývacím pokoji, přáním bylo propojení těchto místností.

Nová dispozice

Nová dispozice

Odvaha se vyplatila

Nový návrh zahrnoval velkorysé řešení. Počítal se smělým odbouráním části nosné středové zdi, což vyžadovalo zpracování statického posudku a povolení stavebního úřadu.

Na míru řešená kuchyň do všech detailů využívá moderní materiály a skvěle vypadá.

Na míru řešená kuchyň do všech detailů využívá moderní materiály a skvěle vypadá.

Odvaha se vyplatila. Vznikla prostorná, vzdušná a prosvětlená místnost, na kterou jsou majitelé právem pyšní. Obývací pokoj je navíc od kuchyně opticky oddělen barovým pultem, díky kterému je pracovní plocha kuchyně částečně chráněna vůči nežádoucím pohledům.

Ve velkorysém vzdušném prosvětleném prostoru v pravé části bytu se nachází společenská zóna.

Ve velkorysém vzdušném prosvětleném prostoru v pravé části bytu se nachází společenská zóna.

Úpravy předsíně

V tomto bytě je poměrně velká předsíň. Ta ovšem v původním řešení nebyla téměř vůbec využita a paradoxně nenabízela místo pro umístění šatní skříně.

V novém řešení se podařilo navrhnout niku pro vestavěnou skříň, která pojme mnoho sezónních věcí. Naproti této skříni je příjemný prostor pro pohodlné odkládání kabátů a bot.

V chodbě vznikla nově nika pro vestavěnou skříň, kam se vejde spousta sezónních věcí.

V chodbě vznikla nově nika pro vestavěnou skříň, kam se vejde spousta sezónních věcí.

Dvě koupelny v bytě

Dalším přáním všech členů rodiny bylo vybudování dvou koupelen, které by se rozdělily na dámskou a pánskou. Jelikož bytem procházelo dvojí stoupací potrubí, bylo možné toto přání splnit.

V dámské koupelně s prostorným sprchovým koutem nechybí dvě umyvadla s vlastním úložným prostorem.

V dámské koupelně s prostorným sprchovým koutem nechybí dvě umyvadla s vlastním úložným prostorem.

Obě koupelny mají prostorný sprchový kout a z důvodu náročnějšího provozu (zejména po ránu) je dámská koupelna vybavena dvěma pohodlnými umyvadly, každé s vlastním úložným prostorem pro kosmetiku.

V koupelně pro pány úplně stačí ke spokojenosti jedno společné umyvadlo.

V koupelně pro pány úplně stačí ke spokojenosti jedno společné umyvadlo.

Technická místnost s WC

Vedle dámské koupelny se navíc podařilo umístit i samostatnou technickou místnost s WC, ve které se nacházejí pračka se sušičkou (nad sebou) a vestavěná skříň pro uložení čisticích a úklidových potřeb.

Výhodou je samostatná technická místnost s WC, kde se nachází pračka se sušičkou a vestavná skříň.

Výhodou je samostatná technická místnost s WC, kde se nachází pračka se sušičkou a vestavná skříň.

Z pánské koupelny je přístup k hlavnímu stoupacímu potrubí. To vyžaduje instalaci revizních dvířek, která však v mnoha případech hyzdí vybavení koupelen. Proto tu byla instalována tzv. skrytá revizní dvířka, standardně používaná realizační firmou, která na pohled dokonale splynou s obkladem.

Neocenitelné soukromí

Nový byt dopřál dětem a rodičům vlastní ložnice. Studentské pokoje mají příjemnou velikost 12 m2 a pojmou tak pohodlně vše, co student ke svému životu potřebuje.

V jednom z těchto pokojů byl opět nutný zásah do nosné konstrukce, aby bylo možné jeho dispozici lépe uspořádat. Došlo tedy k posunutí dveří v místnosti tak, aby bylo možné umístit prostornou šatní skříň. I tak zdánlivě malé detaily dokážou v interiéru velké zázraky.

Ačkoliv ložnice rodičů splňuje jen minimální plochu pro dvoulůžkový pokoj, díky jejímu uspořádání nepůsobí stísněně. Nachází se zde plnohodnotné manželské dvoulůžko a vestavěná šatní skříň (po celé délce stěny).

Užitím kombinace dřevěného dekoru a skla pak i malý prostor působí krásným vzdušným dojmem.