Hlavní obsah

Z vybydleného bytu se stal moderní domov pro mladou rodinu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá rodina se dvěma dospívajícími studenty, dívkou a chlapcem, se dlouhá léta tísnila v malém pražském bytě 2+1 o rozloze 50 m2. Děti a rodiče sdíleli společnou ložnici a nikdo tak neměl špetku vlastního soukromí. Proto, když se naskytla příležitost koupě starého bytu o velikosti 4+1 o rozloze 89 m2, bez váhání této nabídky využili.

Foto: archiv Panelreko (9x)

Obývák se sedačkou a televizním koutem je od kuchyně opticky oddělen barovým pultem.

Článek

Byt byl ale vybydlený a nutně vyžadoval rekonstrukci. Navíc stávající dispozice nevyhovovala potřebám rodiny, a proto se rozhodli pro celkovou proměnu bytu, která by odrážela jejich životní styl a splňovala nároky moderního bydlení.

Změna dispozice

Původní uspořádání bytu bylo pro rodinu nepraktické. Kuchyň a obývací pokoj tvořily dvě malé samostatné místnosti, které na sebe nenavazovaly a propojovala je dlouhá předsíň. V bytě se sice nacházely dvě toalety, ale pouze jedna malá koupelna a chyběly i dostatečné úložné prostory.

Foto: archiv Panelreko

Původní dispozice

Nová dispozice rozdělila byt na zónu společenskou a zónu klidovou. Klidová část, kterou tvoří tři ložnice, je nově situována v levé polovině bytu, zatímco společenská část (obývací pokoj s kuchyní) se nachází v pravé polovině bytu.

Protože nejvíce společného času tráví rodina v kuchyni a obývacím pokoji, přáním bylo propojení těchto místností.

Foto: archiv Panelreko

Nová dispozice

Odvaha se vyplatila

Nový návrh zahrnoval velkorysé řešení. Počítal se smělým odbouráním části nosné středové zdi, což vyžadovalo zpracování statického posudku a povolení stavebního úřadu.

Foto: archiv Panelreko

Na míru řešená kuchyň do všech detailů využívá moderní materiály a skvěle vypadá.

Odvaha se vyplatila. Vznikla prostorná, vzdušná a prosvětlená místnost, na kterou jsou majitelé právem pyšní. Obývací pokoj je navíc od kuchyně opticky oddělen barovým pultem, díky kterému je pracovní plocha kuchyně částečně chráněna vůči nežádoucím pohledům.

Foto: archiv Panelreko

Ve velkorysém vzdušném prosvětleném prostoru v pravé části bytu se nachází společenská zóna.

Úpravy předsíně

V tomto bytě je poměrně velká předsíň. Ta ovšem v původním řešení nebyla téměř vůbec využita a paradoxně nenabízela místo pro umístění šatní skříně.

V novém řešení se podařilo navrhnout niku pro vestavěnou skříň, která pojme mnoho sezónních věcí. Naproti této skříni je příjemný prostor pro pohodlné odkládání kabátů a bot.

Foto: archiv Panelreko

V chodbě vznikla nově nika pro vestavěnou skříň, kam se vejde spousta sezónních věcí.

Dvě koupelny v bytě

Dalším přáním všech členů rodiny bylo vybudování dvou koupelen, které by se rozdělily na dámskou a pánskou. Jelikož bytem procházelo dvojí stoupací potrubí, bylo možné toto přání splnit.

Foto: archiv Panelreko

V dámské koupelně s prostorným sprchovým koutem nechybí dvě umyvadla s vlastním úložným prostorem.

Obě koupelny mají prostorný sprchový kout a z důvodu náročnějšího provozu (zejména po ránu) je dámská koupelna vybavena dvěma pohodlnými umyvadly, každé s vlastním úložným prostorem pro kosmetiku.

Foto: archiv Panelreko

V koupelně pro pány úplně stačí ke spokojenosti jedno společné umyvadlo.

Technická místnost s WC

Vedle dámské koupelny se navíc podařilo umístit i samostatnou technickou místnost s WC, ve které se nacházejí pračka se sušičkou (nad sebou) a vestavěná skříň pro uložení čisticích a úklidových potřeb.

Foto: archiv Panelreko

Výhodou je samostatná technická místnost s WC, kde se nachází pračka se sušičkou a vestavná skříň.

Z pánské koupelny je přístup k hlavnímu stoupacímu potrubí. To vyžaduje instalaci revizních dvířek, která však v mnoha případech hyzdí vybavení koupelen. Proto tu byla instalována tzv. skrytá revizní dvířka, standardně používaná realizační firmou, která na pohled dokonale splynou s obkladem.

Neocenitelné soukromí

Nový byt dopřál dětem a rodičům vlastní ložnice. Studentské pokoje mají příjemnou velikost 12 m2 a pojmou tak pohodlně vše, co student ke svému životu potřebuje.

V jednom z těchto pokojů byl opět nutný zásah do nosné konstrukce, aby bylo možné jeho dispozici lépe uspořádat. Došlo tedy k posunutí dveří v místnosti tak, aby bylo možné umístit prostornou šatní skříň. I tak zdánlivě malé detaily dokážou v interiéru velké zázraky.

Ačkoliv ložnice rodičů splňuje jen minimální plochu pro dvoulůžkový pokoj, díky jejímu uspořádání nepůsobí stísněně. Nachází se zde plnohodnotné manželské dvoulůžko a vestavěná šatní skříň (po celé délce stěny).

Technické údaje

Realizace: Panelreko

Místo: Praha 11

Původní dispozice bytu: 4+1

Nová dispozice bytu: 4+kk

Rozpočet

Bourací a stavební práce: 550 000 Kč bez DPH

Elektroinstalace, vodoinstalace, vzduchotechnika: 200 000 Kč bez DPH

Vybavení koupelen: 270 000 Kč bez DPH

Dveře, podlahy: 190 000 Kč bez DPH

Nábytek na míru, kuchyň, spotřebiče, radiátory: 500 000 Kč bez DPH

Užitím kombinace dřevěného dekoru a skla pak i malý prostor působí krásným vzdušným dojmem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám