Hlavní obsah

Nejkrásnějším nádražím letošního roku je architektonicky cenná stanice v Mimoni

Novinky, tnk

Nádražního Oskara pro letošní rok získalo architektonicky cenné nádraží na trati Česká Lípa – Liberec v Mimoni, zvítězilo v jubilejním desátém ročníku o titul Nejkrásnější nádraží České republiky. Nádraží získalo hlasy od zhruba poloviny všech hlasujících a stalo se tak jasným vítězem.

Foto: Jiří Šťastný

Nádraží roku v Mimoni bylo oceněno i za stylovou restauraci.

Článek

Nádraží v Mimoni získalo 2713 hlasů z celkového počtu 6276 hlasů. Ocenění bylo uděleno v pátek 11. listopadu v Hlavním sále Senátu ČR. Nádraží Mimoň obdrželo i Cenu generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavla Surého.

Chloubou vítěze jsou interiéry, hlavně ale stylová restaurace s výtahem na pivo. Nádraží má pro město Mimoň velký význam, v době svého vzniku se totiž stalo podnětem pro stavební rozvoj Mimoně.

Foto: archiv soutěže Nejkrásnější nádraží

Nádražní budova je opravdu rozlehlou stavbou.

Stavbě dominuje fasáda z neomítaných tvrdě pálených červených cihel, která je typická i pro další nádražní budovy v lokalitě.

Výpravní budova se dočkala rekonstrukce v roce 2008, kdy byla upravena do současné podoby. Architektonicky hodnotnou stavbu v Mimoni se tak podařilo zachovat pro další generace v mimořádně dobrém stavu.

Foto: Aneta Křiššáková

Cestující mohou na vlaky čekat v esteticky pěkném prostředí.

„Soutěž má přivádět pozornost veřejnosti k chátrajícím železničním objektům a podněcovat nápravu jejich stavu. Aktivní zájem spousty zodpovědných obyvatel naší země, nezřídka nadšenců pro železnici, a přívětivý přístup vlastníků, správců a zaměstnanců na dráze předčily naše očekávání. Cíl se díky nim naplňuje,“ sdělila Drahomíra Kolmanová, ředitelka Asociace Entente Florale CZ – Souznění a hlavní organizátorka projektu.

Oceněná Pohádková nádraží jsou tipem na výlet pro rodiny s dětmi 

Titul Pohádkové nádraží letos patří stanici Nová Paka město, Rovensku pod Troskami a kavárně Káva s párou v Litoměřicích.

V rámci soutěže také došlo k ocenění všech vítězných nádraží za uplynulých 10 let. Získala pamětní list a mosaznou plaketu k umístění na budovu nádraží. Podobně získávají plaketu i oceňované Stavby roku. S těmi nejlepšími se můžete seznámit zde. 

Foto: archiv soutěže Nejkrásnější nádraží

Stavba má zachovalé architektonické prvky, které jsou pro lokalitu typické.

Letos poprvé byla udělena také Cena generálního ředitele SŽDC. „Soutěž vnímám jako užitečnou iniciativu organizátorů, která se zásadním způsobem zasloužila o to, že nádraží nejsou lhostejná nejenom jejich správcům, ale ani lidem, kteří zde pracují, bydlí a cestují,“ uvedl generální ředitel Pavel Surý.

Soutěž probíhá pod záštitou Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova a ministra dopravy Dana Ťoka. Pořádá ji Asociace Entente Florale CZ – Souznění sŽelPage, Plzeňskou dráhou a Mikroregionem Konstantinolázeňsko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám