Hlavní obsah

Malý domek od českých autorů stojí jen třicet tisíc korun

Novinky, tnk, kl
Aktualizováno

Miniaturní dřevostavba od architekta Vojtěcha Valdy vypadá z dálky jako včelí úl. Má podobnou velikost i barevnost. Jde o celkem plnohodnotné bydlení pro nenáročné jedince, kteří mají hluboko do kapsy nebo prostě nechtějí za bydlení utrácet vysoké částky. Dům vyšel na 30 tisíc korun.

Revoluce v bydlení. Domeček za třicet tisíc korunVideo: Novinky

 
Článek

Domek v pestrých barvách nabízí bílou zónu jako obývací pokoj, modrá je určena ke spánku a v červené se vaří.

Hypotéka, závazky, neustálé opravy. Ani jedna z těchto nepříjemností vás nečeká, pokud se rozhodnete bydlet v tomto nadčasovém miniaturním domku, který jeho tvůrce sestrojil s přáteli během jediného dne a vyšel ho na třicet tisíc korun.

„Tenhle domek je hlavně experiment a prototyp zároveň. Rozhodl jsem se postavit prefabrikovaný dům a na základě získaných zkušeností bych rád do budoucna přemýšlel o výstavbě takových domů,“ vysvětlil Valda pro Novinky.

Foto: Profimedia.cz

Interiéru dominují barvy české vlajky.

Valda plánuje podobné nízkonákladové projekty v USA, kde je o ně obrovský zájem.

Jde o bydlení, které je vhodné spíš pro jedince a obecně mladší ročníky, kterým nebude stísněný prostor tolik vadit jako lidem, kteří už jsou zvyklí na své pohodlí a větší životní prostor.

Foto: Profimedia.cz

V domku je i malý prostor pro posezení s návštěvou.

V zásadě jde o chatku složenou z několika jednoduše sestavitelných modulových dílů. Dům se skládá předně z 21 izolačních panelů, stavbu pokrývá střecha z nenáročného vlnitého plechu. Sestavení domku trvá jen několik hodin.

Foto: Profimedia.cz

V ložnici vzniklo díky výřezům dost úložného prostoru na drobnéosobní věci.

Zatím jde o experimentální objekt, který stojí již zmíněných 30 000 Kč. Pan Valda a jeho kamarádi postavili prototyp domu v obci Třebešice, jižně od hlavního města Prahy.

Foto: Profimedia.cz

Domek smontujete podle návodu pro kutily s pomocí pár přátel.

Dům je součástí projektu tzv. Pin-Up domů, které zahrnují i malé přístřešky, chatky, chaty a domečky. Podle autora je po tomto druhu bydlení velká poptávka hlavně v USA.

Valda, který pracuje na své disertační práci, vidí v tomto domku budoucnost udržitelného života.

„Je to součást našeho pokračujícího výzkumu proveditelnosti sériově vyráběných prefabrikovaných malých domů," uvedl. Koncept vychází z dlouhodobých zkušeností se stavbami malých domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám