Hlavní obsah

Kolínská vila má dvě tváře, strohou kamennou a přívětivější dřevěnou

Novinky, Text: Hana Hermanová, editace: tnk

Dům v kolínské vilové čtvrti architekt umístil do hloubi menší parcely, přímo na hranu prudkého svahu. Vila obložená kamenem k sobě při pohledu zdola, z rušné Pražské ulice, poutá velkou pozornost. Její druhé straně pak dominuje dřevo, které jí dodává jemnější vzhled.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Středočeského kraje

Stavba s adresou: Kolín, Zborovská čp. 1001

Článek

Strana obložená kamenem působí stabilně, uzavřeně, vyjadřuje pevnost a jistotu.

Vstupní strana vily, orientovaná k jihu, má jiný charakter. Je obložena dubovým dřevem, otevřená velkými okny a pavlačemi a působí naopak teple a přívětivě. Obě podoby se vzájemně doplňují a souzní.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Středočeského kraje

Domu dominují přírodní materiály.

Architekt kamenný blok rozrušil okny, ze severního průčelí vysunul schodišťový výstupek odlehčený nepravidelně rozmístěnými okny.

Fasády z horniny amfibolitu, černošedého kamene se zelenými tóny a zajímavou vrstvenou strukturou, svazují ploché mezipodlažní římsy z hlazeného betonu.

Ze stejného materiálu dal autor odlít okenní ostění. Jde o symbolický most k tradici, staletími prověřenému materiálu.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Středočeského kraje

Část stavby je obložená kamenem.

Interiér má úsporně a funkčně řešenou dispozici. Velkou část přízemí zabírá propojený prostor kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, přístupný z komunikační haly.

Z opačné strany přiléhá pracovna a dětská herna. Minimalizované schodiště, odsunuté za obytné prostory, zpříjemňují okenní průhledy.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Středočeského kraje

Fasáda stavby je členěná pásy a okny.

Amfibolit se objevuje i v obložení krbu. V exteriéru se uplatňuje i dubové dřevo, které v podobě parket kryje většinu podlah.

Zajímavý prostor se nachází v polozapuštěném prvním podlaží. Obsahuje velký pokoj s přímou návazností na bazén „zakopaný“ před vstupním průčelím domu.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Středočeského kraje

Obývací pokoj je v souladu s trendy propojen s kuchyňským koutem.

Architektem vily je Ludvík Fabián. Vystudoval architekturu na pražské ČVUT a na Technické univerzitě v Liberci u Karla Hubáčka a Jiřího Suchomela. Věnuje se převážně rekonstrukcím rodinných domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám