Hlavní obsah

Architekti kritizují postup při dostavbě Petynky

Právo, Lucie Fialová

Budoucí podoba sportovně rekreačního areálu Petynka v Praze bude jasná po 10. listopadu. Do té doby společnost Sneo, která koupaliště ve Střešovicích vlastní, čeká na návrhy studentů Stavební fakulty ČVUT. To ale kritizuje Česká komora architektů.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Petynce má vzniknout nový sportovní areálVideo: Sneo

 
Článek

Architektonickou soutěž Sneo prodloužila, protože původní termín, půlka září, kolidoval s prázdninami. „Chtěli jsme dát studentům více času, aby se mohlo zapojit víc lidí,“ vysvětlila Právu Martina Kahle, PR manažerka firmy Sneo, která patří Praze 6.

Vítězná práce podle ní obohatí projekt odborníků z BFB studia, který dali dohromady z 22 dříve zpracovaných architektonických studií na dokončení sportoviště. Plány hovoří například o multifunkčním bazénu, skluzavkách, vířivce, saunovém světě, relaxačním bazénu, bazénku pro děti. Když vše půjde hladce, práce začnou v roce 2018, skončí rok poté. Sneo chce zachovat provoz ve venkovním bazénu.

„Petynka je pro Prahu 6 svým kouzlem a jistým geniem loci specifickým místem. Rozhodli jsme se proto oslovit v soutěži mladé studenty architektury, od nichž očekáváme mladistvé, kreativní řešení,“ vysvětlila Kahle, proč Sneo zvolilo právě tuto cestu.

Jenže tu kritizuje Česká komora architektů (ČKA). „Aktuální stav této významné veřejné zakázky, kterou se městská část rozhodla realizovat ve spolupráci se studenty a s odkazem na Soutěžní řád ČKA, který však na řadě míst porušuje, nás vede k přesvědčení, že tato forma zadání veřejné zakázky nemůže přinést očekávanou kvalitu a ani hospodárný výsledek,“ uvedla Zuzana Hošková za ČKA. Soutěžní podmínky podle ní obsahují řadu chyb.

Sneo odmítá, že by soutěžili neodborníci. Někteří z účastníků podle Kahle dosáhli bakalářského titulu. „A chceme i jiný pohled, nějaký skvělý nápad,“ zopakovala důvod oslovení mladých lidí. Vyhlášení klasické architektonické soutěže by podle ní znamenalo zdržení minimálně v řádu měsíců a náklady ve výši minimálně stovek tisíc korun.

„V konečném důsledku by přineslo několikaleté zpoždění nebo opakované odložení,“ varuje PR manažerka. O dostavbě Petynky se mluví šestnáct let. „Praha 6 jednoznačně vítá zamýšlené rozšíření plaveckého areálu o krytý bazén, saunové i wellness centrum s celoročním provozem. Po mnoha letech neurčitých debat teď konečně celý projekt dostává velmi reálné kontury,“ reagoval mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám