Hlavní obsah

Levné ubytování pro studenty - nechť studují a plují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň patří k nejdražším městům světa, tamní studenti se však neliší nijak od svých kolegů v jiných zemích a městech. Mají hluboko do kapsy a nákladné bydlení si nemohou dovolit. Architekt Bjarke Ingels pro ně proto vymyslel ubytování, které je levné, nápadité a ekologicky ohleduplné. Použil k němu vyřazené přepravní kontejnery, které umístil na vodu, do kodaňského přístavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Upravené kontejnery plující na vodě slouží v Kodani jako levné bydlení pro studentyVideo: Reuters

 
Článek

Komplex studentského ubytování nese název Urban Rigger a zahrnuje dvanáct bytů zakotvených u břehů dánské metropole. Jsou sice svými rozměry skromné, všechny jsou ovšem prakticky zařízeny.

„Tyto přepravní kontejnery obkroužily dohromady zeměkouli snad padesátkrát. Teď jsou tady a my je pospojovali dohromady. Máte tu přímý přístup k vodě, která je v kodaňském přístavu čistá, máte tu společnou střešní terasu, střechu se solárními panely, zelenou střechu a samozřejmě jsou tu úžasné, kompaktní studentské domovy,” popisuje architekt.

Trvale udržitelné bydlení 

Jednou z hlavních předností takto navrženého bydlení je jeho trvalá udržitelnost. Architekt využil pouze recyklovaný materiál, energii objekt získává prostřednictvím solárních panelů a také ohřev vody a vytápění je zajištěn prostřednictvím tepelného čerpadla.

Nájem v plovoucím studentském obydlí činí 650 eur, tj. 17 566 korun za měsíc. Pro českého studenta jde o částku, kterou by rozhodně nepovažoval za nízkou, dánský student Alexander Loudrup to ovšem vidí jinak.

„Tím, že bydlíte tady, máte možnost žít velmi zdravým způsobem života. Nejste v centru města, bydlíte u vody, kde je čistý vzduch, a zároveň vás neruší hluk města. Díky tomu se můžete snáze soustředit na svou práci.”

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

První studenti se do nového obydlí začnou stěhovat počátkem října. Vybudování dalšího podobného komplexu se plánuje ve švédském Göteborgu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám