Hlavní obsah

Milovníci architektury si přijdou na své o prvním říjnovém víkendu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní stavby, historické vily, průmyslové areály i výjimečné interiéry se po celé republice otevřou návštěvníkům o víkendu 1. a 2. října v rámci festivalu Den architektury.

Foto: Kruh

Moderní architekturu, již budou moci účastníci víkendového festivalu obdivovat, reprezentuje například Spolkový dům ve Slavonicích architektů Štěpána Valoucha a Jiřího Opočenského.

Článek

Veřejnost tak získá přístup na 63 míst, která během roku nejsou obvykle volně otevřená. V Praze se tak budou moci podívat například do vysočanského areálu Pragovka, v Josefově Dole do tamních skláren, zájemci o neobvykle řešené městské čtvrti si budou moci prohlédnout brněnskou čtvrť Lesná.

Ten, kdo holduje současné architektuře, bude mít možnost její zástupce spatřit ve Slavonicích či Frýdlantu, historické vily bude naopak možné navštívit v Prachaticích a Hořicích.

Šestý ročník festivalu upozorňuje na architektonické skvosty, stavby honosné i prosté, obdivované i zatracované, ohrožené i zářící novotou, opuštěné i probouzející se k životu či celé unikátní čtvrti a komplexy budov. Pro zájemce je připraveno na 150 akcí, jejichž účast je zdarma. Jsou to hlavně komentované procházky, exkurze, přednášky a prezentace. Účastnit se jich mohou jednotlivci, některé jsou vhodné i pro rodiny s dětmi.

V Praze doplní festival filmy

Festival pořádá spolek Kruh v úzké spolupráci s místními experty a iniciativami, na festivalu vystoupí i zajímavé osobnosti jako je populární architekt a herec David Vávra nebo Vladimír 518. Podrobné informace k programu jsou k dispozici na www.denarchitektury.cz .

V Praze doplní festival přehlídka filmů o architektuře a urbanismu Film a architektura, kde osobně některé filmy vybral a uvede dvě série večerů i známý propagátor architektury Adam Gebrian. Závěr oslav vyvrcholí 6. října přednáškou renomované architektky Liesbeth van der Pol, která vede ateliér Dok Architecten a působila jako nizozemská královská architektka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám