Hlavní obsah

Zrekonstruovaná Volmanova vila je jednou z nejluxusnějších funkcionalistických staveb

Novinky, Text: Rostislav Švácha, editace: tnk

Působivá zrekonstruovaná Volmanova vila za čtyřicátých let dvacátého století v Čelákovicích letos soutěžila o titul ve dvou konkurenčních soutěžích. Do nejužšího finále se ale ani v jedné z nich nedostala. Rekonstrukce si i tak rozhodně zaslouží pozornost. Architektům se podařilo zachovat elegantní ráz této funkcionalistické stavby.

Foto: archiv soutěže Česká cena za architekturu, Aleš Jungmann, QEP

Vila s adresou: Čelákovice, Stankovského čp. 1200

Článek

Autory vily jsou fandové vědeckého funkcionalismu Karel Janů a Jiří Štursa. Rekonstrukci navrhli Jan Tomeš, Marek Tichý a Magdalena Kürfurstová.

Některým historikům moderní architektury slouží Volmanova vila jako důkaz, že představitelé radikální architektonické levice ze třicátých let 20. století nedovedli udržet jednotný myšlenkový směr.

Návrh vily pro bohatého průmyslníka totiž levicoví architekti v té době považovali za nedůstojný úkol. Smysl své práce viděli ve službě příštímu společenskému řádu, ve kterém si všichni budou rovni a všichni budou rádi bydlet ve skromných spacích kabinách kolektivních domů.

Foto: archiv soutěže Stavba roku, atelier TAK

Chloubou stavby je velkolepá střešní terasa.

Autoři Volmanovy vily Karel Janů a Jiří Štursa patřili uvnitř české architektonické levice k osobnostem nejradikálnějším. Propagovali kolektivní domy, a přece to byli právě oni, kdo pro majitele velké továrny na výrobu obráběcích strojů v Čelákovicích Josefa Volmana navrhli nejluxusnější a nejdražší funkcionalistickou vilu ve středních Čechách.

Udělali to ale v pozdních třicátých letech, v době, kdy levicová architektonická avantgarda měnila své cíle. Navrhování kolektivních domů v její agendě zůstalo. Mnohem víc se ale začala zaměřovat na studium vlivu architektonických forem na lidskou psychiku a na vlivy, které vědomě i nevědomě působí na naše duševní zdraví.

Dosavadní přísná a strohá skladba funkcionalistické architektury se ve stejné chvíli začala obohacovat o neobvyklé materiály a nové tvary.

Foto: archiv soutěže Stavba roku, atelier TAK

Interiér má nadčasový vzhled.

U Volmanovy vily k nim patří křivé kamenné zdi přístřešku pro automobil po levé straně, můstek do zahrady v čele stavby nebo téměř sochařsky zformované solárium na její ploché střeše.

Na čelákovickou vilu bychom se mohli dívat jako na laboratoř, ve které se má psychologický vliv nových tvarů téměř vědecky testovat.

Foto: archiv soutěže Stavba roku, atelier TAK

Koupelny získaly luxusní vzhled.

Stavba byla po dlouhou dobu terčem vandalských útoků. Rekonstrukce jí ale vrátila původní lesk. Budova se stala také díky výtahu bezbariérovou.

Foto: Jiří Podrazil, Slavné vily Středočeského kraje

Funkcionalistický skvost řadu let chátral.

Budova soutěžila v klání Stavba roku, kde je hlavní cenou jeden z pěti stejně významných titulů. Do finálové patnáctky se ale nakonec nedostala. [celá zpráva]

Zabodovat mohla i v nové České ceně za architekturu. V té se uděluje jen jedna hlavní cena. Ani v této soutěži se ale vila nakonec hlavní ceny nedočkala. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám