Hlavní obsah

Designérka si navrhla dokonalý domov, jednotvárnost v něm nemá místo

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné lampy, květiny ve váze, nábytek s patinou, nadýchané polštáře a dekorace, které mají svůj příběh. Tak vnímáme byt, ve kterém žije designérka Eva Bubíková. Je dotažený do posledního detailu, hraje si s barvami, tvary a nabízí nečekanou kombinaci rozmanitých materiálů.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled do obývacího pokoje, kde je zvětšená fotografie orchideje ve stříbrném rámu. Dominantní jsou kovové lampy.

Článek

Designérka Eva Bubíková původně vystudovala uměleckou školu v Bechyni. Nezůstala ale jenom u užitkové keramiky, brzy začala přetvářet interiér nejen sobě, ale i kamarádkám. A protože má tři děti, začalo to logicky dětskými pokojíčky. Moc se líbily, byly originální, hravé, barevné, vtipné, ale přitom decentní.

Foto: Petr Horník, Právo

Lampy hrají v bytě paní Evy důležitou roli. Nasvěcují dekorace, nábytek, ale samy o sobě jsou také originálním prvkem.

Dnes má už děti odrostlé a za sebou mnoho realizací a zkušeností s proměnou soukromých interiérů, stylových kaváren a hotelových apartmánů.

Krásný prostor vytvořila ve starém gotickém domě v centru Prahy, kde je kavárna Cathedral Cafe. Nebála se propojit staré a moderní předměty, zakomponovat výtvarná díla, poetické texty.

Bílou nahradila fialová 

Paní Eva bydlela na venkově za Prahou, ale rozhodla se pro změnu. Vybrala si byt v centru, v činžovním domě, kde to má všude blízko, dokonce i na stezku pro kola. Je zde nečekané ticho, klid a zeleň.

Není divu, že byt v takové lokalitě a s dispozicí 3+kk ji hned oslovil. Nabízí vysoké stropy, příjemnou atmosféru a logické uspořádání. A protože je naše hostitelka kreativní a miluje barvy, bylo jasné, že zdi jen bílé nezůstanou.

Foto: Petr Horník, Právo

V jídelně je dřevěný stůl a původní parketová podlaha, která vyvažuje studené odstíny na stěně a stříbrné dekorace.

Ponechala jenom dřevěné parkety a pak se tvořilo. Hlavní změnou byla výmalba různými sytými odstíny fialové, která je sice nositelkou studených tónů, ale v kombinaci se dřevem a zlatými prvky působí velmi útulně.

Hezky ji doplňuje i decentní šedá, patinované dekorace, nábytek, květiny a dominantní rámy zrcadel.

Foto: Petr Horník, Právo

V obývacím pokoji nepřehlédneme patinovanou skříň, která slouží jako příruční knihovna.

Příběh s fotkou

Paní Eva se na předměty dívá jinak. Přemýšlí, jak je vylepšit, nespokojí se s běžnou podobou. Jednoduchý nábytek z Ikey neváhá natřít, na sedačku v obývacím pokoji použije tepaný kov, který ladí s kovanou lampou u stropu, ve starožitnictví vybere krásný rám a vsadí do něho zrcadlo.

K předmětům má vztah a dekorace, které jsou jí blízké, neukládá do skříní, ale obklopuje se jimi.

Foto: Petr Horník, Právo

Pokoj synů je vymalován do šedého tónu, oživují ho červené prvky a tři tvarovaná svítidla na stěně.

Zajímavý příběh má obraz orchideje v obývacím pokoji. Původní fotka je z tvorby fotografa Jana Šplíchala a paní Evu zaujala. Zkusila ji zvětšit, květy se prokreslily a doslova oživly.

Obraz vsadila do výrazného rámu a Jana Šplíchala, který je rodinným přítelem, pozvala domů. Byl překvapený, jaké detaily zvětšená fotka odhalila, sám je ani netušil a pronesl památnou větu: „Až v prostoru se moje fotka stala uměním.“

Postel s křídly

Originální je i ložnice. Je vyvýšená, je zdobena tepaným kovem s křídly, bronzová linka a má netradiční osvětlení. Chybí totiž klasické lampičky na čtení, které jsou obvykle na nočním stolku či připevněné na stěně. Zde jsou spuštěny od stropu, vytvářejí plasticitu prostoru a odrážejí světlo v barvě a struktuře tepaného čela postele.

Foto: Petr Horník, Právo

Lůžko zdobí tepané čelo s andělem a bronzová linka. Atypická jsou „čtecí“ svítidla zavěšená u stropu.

V ložnici jsou úložné prostory, ale běžnou vestavěnou skříň nečekejte. Je jako vše originální. Eva pořídila v Ikee čtvercové rámečky v lesku, zkombinovala černou s bílou a přidala k nim retro úchyty. Vybírala i textilie na oknech, které mění barvu a jsou podobné taftu.

Foto: Petr Horník, Právo

Klidné zákoutí v ložnici s křeslem a sudem z tepaného kovu.

Foto: Petr Horník, Právo

V ložnici je zrcadlo vsazené do stejného rámu jako fotografie orchideje v obývacím pokoji. Byt má jednotnou linku: spojuje ho fialová výmalba, květiny, lampy a kovové dekorace.

V obchodě Snell jí padl do oka tepaný sud, který zapadá do celkového konceptu kreativního bytu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám