Hlavní obsah

Dům v borovém háji je společným dílem trojice sester a architekta

Novinky, nes

Tři sestry se svými rodinami se rozhodly, že si nechají navrhnout a postavit společný letní dům. Pořídily si proto parcelu v okolí argentinského města Mar Azul, které leží na mořském pobřeží v provincii Buenos Aires. Tam, mezi písčitými dunami a v řídkém borovém háji architekt Luciano Kruk se svými spolupracovníky příhodné obydlí vytvořil.

Foto: Daniela Mac Addenová

Trojice sester si nechala postavit společný letní dům.

Článek

Parcela, na níž dům nazvaný H3 House stojí, je velká necelých 260 čtverečních metrů. Architekt z ní zastavěl 75 čtverečních metrů.

Jako ve většině případů, rozpočet, který si sestry mohly na dům dovolit vytvořit, byl napjatý. Jednou z věcí, které si však architekt velice pochvaloval, byla spolupráce s klientkami. Velice přesně totiž dokázaly vyjádřit, co si představují a přejí.

Foto: Daniela Mac Addenová

Jedním z přání klientek byly částečně chráněné prostory v exteriéru.

Trojice žen si přála mít v domě velkou společenskou zónu, která bude zabírat nejvíce prostoru. Soukromou zónu pak měla reprezentovat dvojice ložnic, z nichž jedna bude hlavní a druhá významově druhořadá, téměř s charakterem samostatné chatky.

Obě ložnice se však měly dělit o společnou koupelnu. Hlavní ložnice měla být hodně otevřena, s možností vycházet ven a do částečně zastřešeného prostoru.

Foto: Daniela Mac Addenová

Na fasadách i v interiéru ponechal architekt přiznaný beton. Jako bednění posloužila jen hrubě opracovaná borová prkna, která materiálu předala svůj vzor. Ten je svého druhu architektonickou odpovědí na okolní borový háj.

Architekt se rovněž snadno dohodl s klientkami na použití stavebních materiálů. Dům je betonový, přičemž k bednění byla použita hrubá borová prkna, jejichž vzor beton při zasychání přebral. Díky tomu z odstupu na některých místech dům nepůsobí na první pohled betonových dojmem, ale jako by měl fasádu pokrytu dřevem, které zešedlo vlivem počasí.

Foto: Daniela Mac Addenová

V centru přízemí stojí kamna, která veškerý prostor zvládnou pohodlně v chladných dnech vytopit.

Foto: Daniela Mac Addenová

Beton architekt v interiéru využil i pro některé kusy zařízení, zejména jako desky stolu a police.

Hezkým nápadem, který autor projektu odvinul od požadavku na minimalistický styl zařízení domu, je využití betonu i pro vytvoření některých kusů nábytku. Jsou to zejména různé pulty, police, odkládací plochy a stůl mezi kuchyní a obývacím pokojem.

Foto: Daniela Mac Addenová

Přízemí domu je celé otevřené a propojené do jednoho prostoru.

Foto: Daniela Mac Addenová

Také v kuchyni má hlavní slovo beton a prvky z něj.

Konečné uspořádání domu odpovídá zcela zadání klientek. V přízemí je obývací pokoj a kuchyně, jež propojuje jídelní zóna.

Po schodech se vystupuje do patra, kde jsou dvě ložnice dělící se o společnou koupelnu a navíc i sdílející společnou, částečně zastřešenou terasu. Ta zároveň zčásti zastřešuje terasu v přízemí.

Foto: Daniela Mac Addenová

Schodiště umístili architekti k té straně domu, která je blíže sousedním domům.

Architekti chodbu v domě a technické zázemí záměrně umístili na tu stranu domu, která je nejblíže sousední parcele. Naopak společenské prostory nabízejí výhled do zahrady a na okolní stromy.

Foto: Daniela Mac Addenová

Z ložnice se vychází na částečně zastřešenou terasu. Tu mají hlavní a druhá ložnice nakonec společnou.

Protože je dům na pozemku se spoustou vzrostlých stromů, nebylo třeba vymýšlet architektonická řešení, která by jeho interiér chránila v horkých slunných dnech před přehříváním.

Naopak, okna jsou navržena tak, aby do domu přiváděla maximum světla, které se prodere skrze zelenou klenbu okolní vegetace. I přesto jisté stínicí prvky architekt do stavby implementoval. Ty však primárně slouží jako ochrana před přívalovými dešti a zvědavými pohledy ze sousedství.

Foto: Luciano Kruk

Uspořádání přízemí domu

Foto: Luciano Kruk

Uspořádání horního patra domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Význam i obliba zelených střech rostou

V posledních letech se stále častěji hovoří o potřebě zvyšování podílu zelených ploch, zvláště ve městech. Kromě klasických forem zazelenění měst, jako jsou...

Výběr článků

Načítám