Majitelé měli jasnou představu o jednoduchém vzhledu nízkoenergetického domu. Po prvním nezdaru se obrátili na prostějovskou stavební firmu, která úspěšně spolupracuje s místním architektem.

Průchod mezi domem a garáží čeká v blízké době zastřešení.

Průchod mezi domem a garáží čeká v blízké době zastřešení.

FOTO: Petr Horník, Právo

„Tentokrát jsme se shodli na střízlivém designu, tvarech i přírodních materiálech. Rodinný dům včetně prostorového řešení tak vznikal podle našich představ,“ vzpomínají majitelé.

Umístění

Parcela obdélníkového tvaru o velikosti 1200 m2 je situována na konci města v klidném prostředí. Vzhledem k tomu, že jde o individuální návrh, je orientace rodinného domu ke světovým stranám jedním ze základních bodů celého návrhu.

Kuchyňská část se spíží plynule navazuje na jídelnu a knihovnu.

Kuchyňská část se spíží plynule navazuje na jídelnu a knihovnu.

FOTO: Petr Horník, Právo

Obytné místnosti domu tak směřují do zahrady a k městu na jihovýchod a jihozápad, zatímco zázemí a vertikální komunikace jsou umístěny z ulice ze severovýchodu.

Již v návrhu je pozemek rozdělen na část soukromou, kde se nachází pobytová zahrada, a vstupní část pozemku. S orientací ke světovým stranám souvisí i prosklení fasád.

Kuchyně je součástí propojeného společného prostoru v přízemí.

Kuchyně je součástí propojeného společného prostoru v přízemí.

FOTO: Petr Horník, Právo

Velké plochy prosklení obytných místností jsou umístěny s putujícím sluncem během dne. Ze severovýchodu jsou menší okna podružných místností, výjimku tvoří pouze okno na schodišti, které má co nejvíce prosvětlit vnitřní chodby v prvním a druhém podlaží.

Dispozice

Dvoupodlažní dům je rozdělen na část společenskou a část soukromou tak, aby se obě zóny vzájemně nerušily a zároveň spolu byly propojeny. Do domu, umístěného v rovině, se vchází vstupní halou.

Dětský pokoj staršího syna, budoucího školáka, poskytuje skvělé zázemí.

Dětský pokoj staršího syna, budoucího školáka, poskytuje skvělé zázemí.

FOTO: Petr Horník, Právo

V přízemí je propojený obývací prostor s televizním koutem a provizorním sezením, knihovnou, jídelnou a kuchyní. Ta je elegantní a otevřená do společného prostoru. Kuchyňská linka, stejně jako knihovna a jídelní stůl, jsou vyrobeny na míru podle návrhu architekta.

Na jihozápadní straně společné části je francouzské okno s výstupem na terasu propojující místnost se zahradou. Ze vstupní haly vedou ještě dveře do pokoje pro hosty, na toaletu a do technického zázemí domu.

Ložnice propojená s šatnou a koupelnou nabízí naprosté soukromí.

Ložnice propojená s šatnou a koupelnou nabízí naprosté soukromí.

FOTO: Petr Horník, Právo

Obě podlaží spojuje schodiště, směřující do klidové zóny. Tady jsou dětské pokoje a také ložnice, na niž navazují komfortní šatna a prostorná koupelna.

Konstrukce

Rodinný dům je vyzděn z moderního cihelného systému Heluz, založený na železobetonových základových pásech a systému ztraceného polystyrenového bednění.

Obvodová konstrukce domu je jednovrstvá bez dodatečného zateplení systémem Eitcs, a to díky použití cihel Heluz Family 2in1 50 cm, které mají nejlepší teplotechnické parametry na trhu a jsou tedy použitelné i pro nejnáročnější standardy domů. Zdi jsou zakončeny železobetonovým obvodovým věncem.

Ze systému Heluz je i strop (keramické panely) a překlady. Příčky v obou nadzemních podlažích jsou vyzděné z cihel 11,5. Nosnou část střešního souvrství tvoří soustava dřevěných sbíjených vazníků.

Chodby v obou podlažích prosvětluje okno nad schodištěm.

Chodby v obou podlažích prosvětluje okno nad schodištěm.

FOTO: Petr Horník, Právo

Vzhled domu podtrhuje fasáda z modřínu aplikovaná na domě i na garáži. Modřínové dřevo je ideálním materiálem k obkladu stěn díky vyšší pevnosti, ale hlavně dobře odolává klimatickým rozmarům. A to dokonce i bez konečné povrchové úpravy dřeva.

Design a technika 

Společně s architektem vybírali majitelé kromě interiérových dveří i finální podlahy – volba padla na keramiku a vinyl, dubové schodiště, keramické obklady v koupelnách.

„Dům ještě není definitivně zařízený. Čeká nás koupě nové sedačky, stavba bazénu u terasy a zastřešení prostoru mezi garáží a domem,“ vysvětlují majitelé.

Koupelna ve druhém podlaží navazuje přímo na šatnu.

Koupelna ve druhém podlaží navazuje přímo na šatnu.

FOTO: Petr Horník, Právo

Komplexnější návrh vytvořil Ing. arch. Michal Prášil pouze pro obytný prostor. Zde se ze zařízení realizovala jen kuchyňská linka na míru v lesku a barvě slonové kosti, knihovna a jídelní stůl z habru.

Podle návrhu architekta se ještě doladila menší šatna u ložnice a skříňky pod umyvadla v koupelnách. Ostatní nábytek je plně v režii majitelů.

O příjemné klima se stará energeticky úsporné vytápění tepelným čerpadlem s podlahovým topením, o bezpečnost domu systém chytré elektroinstalace.

Technické údaje
Typ domu: individuální projekt
Realizace: Progress project, s. r. o. 
Architektonický návrh: Ing. arch. Michal Prášil
Technický návrh: Ing. arch. Michal Prášil a David Musil z firmy Progress project, s. r. o.
Pozemek: cca 1200 m2
Užitná plocha domu: 1. NP — 81,24 m2; 2. NP — 78,35 m2