Hlavní obsah

V rodinném domě se mísí české a japonské rysy na pozadí skandinávského stylu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesát let starý rodinný domek v Liberci působí při pohledu z ulice nenápadně. Stačí však jen letmý pohled do jeho interiéru a návštěvník záhy rozpozná charakteristické rysy prozrazující, že majiteli jsou manželé různých národností, jejichž kultury se promísily v hezkém a nápaditém souladu. Naše čtenářka Radana nám nabídla možnost si jejich česko-japonský domov na severu Čech prohlédnout prostřednictvím snímků.

Foto: Archiv čtenářky (19x)

Domácnost rodinného domku je zařízena v severském stylu. Místy se projevují i charakteristické české a japonské vlivy.

Článek

„Bylo hned po revoluci, když jsme se s manželem potkali. On kameraman a já barmanka v Naivním divadle. Do roka byla svatba a my se rozhodli zůstat a žít tady. Nejdříve jsme bydleli v podnájmu v Praze, ale nakonec jsme se rozhodli pro můj rodný Liberec. Tam jsme koupili dům z roku 1927 a hned se pustili do jeho rekonstrukce,” začíná svůj příběh a vyprávění o domě Radana.

Foto: Archiv čtenářky

Na podzim se majitelé pustili do výměny střechy a oken. Dům také zateplili a nechali mu udělat nové fasády.

Foto: Archiv čtenářky

Za domem je hezká zahrada o niž se majitelé s velikou péčí a láskou starají.

První rekonstrukce v roce 1991 nesla podle slov čtenářky všechny známky té doby. Nebyl ještě dostatečně velký výběr stavebního materiálu a také sehnat kvalitního řemeslníka nebylo tak snadné. Nicméně záhy se mladá, už tříčlenná rodina mohla stěhovat do nového domova.

Foto: Archiv čtenářky
Foto: Archiv čtenářky

Chodníček vedoucí k domu byl jednou z úprav naplánovaných pro letošní rok.

Dům Radaně, jejímu muži i malému synkovi vyhovoval. Zdál se dostatečně velký a jeho uspořádání už bylo navrženo podle současných trendů.

Vstupuje se do haly, odkud se prochází do společenského prostoru tvořeného propojením kuchyně a obývacího pokoje. V přízemí je rovněž toaleta.

Foto: Archiv čtenářky

V domě se na několikamístech opakuje motiv koní.

Foto: Archiv čtenářky

V domě zůstalo původní dřevěné schodiště.

Foto: Archiv čtenářky

Dřevěný nábytek s vytvořenou patinou na povrchu, všudypřítomné dřevěné podlahy. - V interiéru domu se nezapře náklonost majitelů k severskému stylu.

Majitelé zachovali původní dřevěné schody, po nichž se vystupuje do prvního patra. V něm jsou dvě ložnice a koupelna.

V podkroví se pak ukrývají ještě dva menší pokojíky pro hosty.

Foto: Archiv čtenářky

Z kuchyňského okna je hezký výhled na zahradu.

Foto: Archiv čtenářky

V kuchyni v rámci rekonstrukci přibyla mj. nová linka. Stůl se židlemi jsou po babičce majitelky.

„Zanedlouho po nastěhování se nám narodila ještě dcera a domeček byl najednou skoro malý,“ popisuje Radana. V domě však její rodina zůstala.

Foto: Archiv čtenářky

Kuchyň s obývacím pokojem jsou propojeny otvorem po dveří s obloukovým zakončením.

Foto: Archiv čtenářky

Zatímco velké kusy nábytku pořizuje majitelka ve velkých obchodních řetězcích, interiérové detaily si ráda vyhledává v bazarech a vetešnictvích.

„Uplynulo 20 let a my jsme zůstali s manželem v domě sami. Děti žijí už samostatně, a tak jsme se loni s manželem rozhodli, že se pustíme do druhé rekonstrukce. Začali jsme na podzim tím největším soustem – střechou a okny. Na jaře jsme pokračovali zateplením a fasádou. Postavili jsme nový plot, položili chodníček k domu a nakonec jsme se pustili do obnovy interiéru,“ popisuje Radana.

Foto: Archiv čtenářky (19x)
Foto: Archiv čtenářky

Majitelé zařídili svou domácnost s vysokým citem pro detail.

Manželé společně brousili, natírali, montovali… V kuchyni je nová linka, proměnou prošla toaleta, zbývá už jen rekonstrukce koupelny, kterou mají majitelé promyšlenou, k realizaci se ovšem teprve odhodlávají.

Foto: Archiv čtenářky

Ložnice, stejně jako ostatní místnosti jsou laděny do světlých barev s převahou bílé.

Foto: Archiv čtenářky

„Když si vzpomenu, že manžel kdysi neuměl ani vymalovat, protože kutilství se v Japonsku příliš nevede. Tady ho ale k tomu přinutila spíše potřeba. Občas si totiž vymyslíme něco, co nikdo není schopen realizovat,“ vysvětluje dnes již s pousmáním naše čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

V podkroví je dvojice pokojů pro hosty.

Foto: Archiv čtenářky

Na stěnách na toaletě si manželé přáli stěrku. Nikdo se takové práce ale nechtěl ujmout, a tak si s tímto úkolem, jako s mnoha dalšími museli poradit sami..

Jako příklad za všechny ostatní uvádí nápad nechat si udělat betonovou stěrku na zdi na toaletě. Nikdo z oslovených řemeslníků to nedokázal udělat. A tak se do práce pustili společně s manželem a synem. S výsledkem svého úsilí jsou spokojeni.

Foto: Archiv čtenářky

Poslendím krokem, jenž majitele domu čeká, je rekonstrukce koupelny.

„V posledních letech trávíme více a více času v Tokiu, kde manžel vždy jednou do roka natáčí. Bydlíme tam v našem malém apartmánu v centru, ve čtvrti Šinjuku. Ale vždycky se pak rádi vracíme do náruče našeho českého domu, který nese otisk našich společných let, osobností a práce. Máme rádi jeho jednoduchý, ale útulný styl. Tady žijeme, děláme nepořádek, vaříme, pracujeme…,“ uzavírá své vyprávění čtenářka Radana.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám