Hlavní obsah

Jeden z titulů Stavba roku může získat tunel Blanka nebo Stezka v oblacích

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko má svou patnáctku staveb nominovaných na titul Stavba roku 2016. V soutěži o nejzdařilejší architektonické dílo se bude udělovat opět pět cen. Šanci na zisk titulu má pražský tunel Blanka, Stezka v oblacích v oblasti Dolní Morava nebo třeba Mezinárodní výzkumné laserové centrum ELI v Dolních Břežanech. Stejně jako loni bude oceněna i jedna zahraniční stavba.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Stezka v oblacích v lokalitě Dolní Morava od Zdeněk Fránek Architect and Associates a pražský tunelový komplex Blanka od Metroprojektu Praha, Satry a Pudisu.

Článek

Titul získávají stavby, které byly dokončeny na území republiky. Soutěž vyhlašuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství ABF. Odborná porota vybrala do užšího kola 15 staveb na českém území a tři zahraniční z 65 přihlášených děl.

Porota navštívila zhruba polovinu přihlášených děl. Hodnotila architekturu, kvalitu stavby i míru spokojenosti uživatelů a přijetí budovy veřejností.

Oproti loňsku byl počet přihlášených staveb o něco nižší. Minulé vítěze si můžete připomenout zde.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Mezinárodní výzkumné laserové centrum ELI v Dolních Břežanech od Iana Bogleho

Udělena bude i cena veřejnosti. Právě nominace staveb odstartovala hlasování veřejnosti o nejlepší Stavbu roku. Hlasovat je možné na stránkách soutěže až do 13. října do 12.00 hodin.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Rezidence Černošice od Šafer Hájek architekti - O. Hájka, P. Lesenského, J. Koníře a J. Šafera

Volit se bude i zahraniční stavba. Loni cenu získala budova společnosti vyvíjející sklo pro stavební, automobilový a interiérový design AGC Glass Building v Belgii.

Titul mohou získat aktuálně dvě stavby z Varšavy - modernizace rychlostní komunikace S8 tvořící průtah Varšavy, nebo Muzeum dějin polských židů. O cenu bojuje i ruský terminál mezinárodního letiště Strigino.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Modernizace trati Tábor – Sudoměřice od Sudopu Praha a archeologický park v Pavlově od Radko Květa

Nominovány na udělení titulu byly stavby bytových domů, komerčních objektů, silniční i železniční tratě, terminál letiště, rekonstrukce historických objektů, ale i nové muzeum, rozhledna nebo sportovní stadion, dokonce i kanalizační sběrač.

Pětice titulů je udělena bez rozlišení pořadí, všechny jsou tedy stejně prestižní. Vítězné stavby také nemají oborové určení.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Byty v Malešicích od O. Hamana, J. Seiferta, P. Jambora, V. Sigmunda, L. Zvědělíkové, D. Nováka, P. Sovy, A. Fefelové, J. Grulicha a rekonstrukce a dostavba stadionu ve Vítkovicích od D. Kotka, Z. Sýkorové a J. Zlámala

„Zvláštností letošního roku je velmi rozmanitý charakter staveb, velká různorodost jejich velikosti a významný nástup systému BIM (Building Information Modeling neboli proces vytváření a správy dat o budově po celou dobu její existence), který byl využit u více než pětiny staveb,” uvedl Jan Fibiger, předseda správní rady Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a rady programu Stavba roku.

Foto: archiv soutěže Stavba roku

Aplikační centrum Baluo v Olomouci od Miroslava Pospíšila

Soutěž je pro architekty a stavební firmy příležitostí k prezentaci na veřejnosti. Majitelé vítězných budov totiž mohou na stavby umístit prestižní plakety neboli kovové cedulky, které budou kolemjdoucí upozorňovat na architektonickou kvalitu stavby.

Vyhlášení titulů se uskuteční na slavnostním večeru Dnů stavitelství a architektury v pražské Betlémské kapli dne 13. října 2016.

Soutěž má konkurenci v České ceně za architekturu

Pro cenu Stavba roku vznikla v Čechách významná konkurence. Je jí Česká cena za architekturu. Tu vyhlašuje Česká komora architektů, která by chtěla, aby měli příležitost zazářit i mladší architekti, aby ocenění bylo otevřeno pro všechny dobré tvůrce.

Titul bude udělen v druhé půlce letošního roku a bude vyhlášena jen jedna architektonická práce, které se dostane velké pozornosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám