Hlavní obsah

Dům na louce okouzluje citlivým propojením s okolní přírodou

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba může být výjimečná už svým umístěním. Jedna taková stojí na hřebeni nad obcí v Podkrkonoší, poblíž malé osady. Skvělé umístění umožňuje pohledy na okolní kopce a vzdálenější hory. Dům má sedlovou střechu a je podařeným spojením podoby tradičního venkovského stylu s moderním designem.

Foto: Tým Slavné vily Libereckého kraje

Stavbě dominují studené i teplé materiály. V popředí je kov a dřevo.

Článek

Stavbu navrhl ateliér Archteam složený z Milana Raka, Ivety Rakové, Libora Rydla a Alexandra Skalického. Pro jejich návrhy, např. dům v Mořině nebo dům M120 v Hněvotíně, je typická neokázalá modernost a zároveň jednoduchost.

Často navrhují domy se siluetou tradičního venkovského stylu, ale s moderním vzhledem.

Dům na louce v Podkrkonoší má podlouhlý tvar se sedlovou střechou. Díky tomu přesně zapadá do prostředí poměrně roztroušené zástavby.

Další výtvarné i konstrukční prostředky jsou ale čistě moderní a současné. Už uložení na betonových patkách zaručuje odstup od okolního prostředí a naznačuje určitou nezakotvenost a snad i dočasnost.

Foto: tým Slavné vily Libereckého kraje

Stavba se nachází v lokalitě Košťálov u Semil.

Celý dům je pokrytý hliníkem, výhledy zajišťují velká obdélná okna. Střecha je také prolomena okny, která zajišťují na jedné straně dostatek osvětlení, na druhé pak umožňují pohled na krov z vnějšku.

K domu přiléhá krytý přístřešek, spojující funkci terasy a krytého stání pro auto.

Foto: Tým Slavné vily Libereckého kraje

Interiér je zařízený jednoduše a účelně.

Konstrukčně jde o dům postavený z dřevěného skeletu, obloženého zmíněnými hliníkovými panely. Systém je uvnitř plně přiznaný i díky tomu, že podkroví je téměř celé otevřené, jen je do něj umístěna galerie.

Hlavním, a vlastně jediným prostorem domu je ústřední místnost, vymezená obvodovými stěnami. K ní přiléhá jen zázemí na západní straně.

Hala sloužící jako obytný ateliér je propojena s okolní krajinou, zároveň jí dřevěný interiér dodává pocit útulnosti a v případě potřeby i uzavřenosti.

Foto: Tým Slavné vily Libereckého kraje

Vnitřek domu zdobí přiznané trámoví.

Větrání je zajištěno rekuperací, při které je teplo vycházejícího vzduchu předáváno vzduchu nasávanému. Navíc je možné klima v domě ovlivňovat různě zataženými a roztaženými závěsy na jižní a severní straně.

Vila byla oceněna Čestným uznáním v kategorii Novostavba Grand Prix architektů 2007.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám