Hlavní obsah

Barevný domov, kde se žije trendům navzdory

Pražský karlínský byt září sytými barvami, rozmanitými styly, nejrůznějšími vzory, materiály i strukturami... Nejdůležitější kombinací zde však zůstává to, co stálo na jeho počátku - výtvarné cítění designérky Pavly Kirschner a otevřený přístup Lenky Černé, která se nebála bydlet jinak, třeba i současným šedým „trendům“ navzdory.

Foto: www.modernibyt.cz

V obývacím pokoji byla původně umístěna knihovna, televize a velký ušák. To vše bylo přesunuto do jiných místností v rámci bytu, aby zde mohl vzniknout prostor příjemný pro setkání s přáteli.

Článek

Byt v nedávno zrekonstruovaném činžovním domě má Lenka pouze pronajatý. Její nemovitost vyžaduje zásadní přestavbu, a než se bude moci nastěhovat do vlastního, chtěla si užívat také své stávající bydlení, kde se necítila příliš dobře.

Rozhodla se tedy pro časově a finančně nepříliš náročnou, ale přitom výraznou proměnu interiéru. Na doporučení kamarádky oslovila Pavlu Kirschner, kterou navštívila v jejím bytě, a protože ji nadchl a také s designérkou si rychle porozuměly, spolupráce začala v podstatě okamžitě.

Foto: www.modernibyt.cz

Příjemný kontrast k jednoduchým vestavěným skříním tvoří volně stojící nábytek.

Byt Lenka plánuje obývat přibližně dva až tři roky, a proto bylo zbytečné přistupovat k nějakým razantnějším zásahům vyžadujícím stavební práce.

Od začátku také bylo cílem využít co nejvíce z toho, co už v bytě je, a nový nábytek pořídit převážně v bazaru. Pavla interiér v Karlíně nafotila a při další návštěvě už přesně věděla, co vyhodí, prodá nebo zachová a renovuje.

Foto: www.modernibyt.cz

Jednou z největších investic bylo osvětlení, na kterém se podle designérky nevyplatí šetřit.

„Snažila jsem se vybírat a měnit to, co si pak Lenka může vzít do svého nového bytu. Hledala jsem přitom nadčasovost, aby vše bylo použitelné i za tři roky. Finanční limit 150 000 Kč je na přeměnu celého interiéru poměrně nízká částka. Hodně věcí jsme prodaly, to, co zbylo, jsem pouze natřela, popřípadě jsem přidala nové úchyty na komodu apod. Zcela nové jsou židle, svítidla a textilie. Tyto doplňky jsou zásadní pro konečný vzhled prostoru, a tak vyžadují důkladný výběr a vysokou kvalitu, což si málokdo uvědomuje.“

Foto: www.modernibyt.cz

Křesla od Jindřicha Halabaly i jeho slavný stůl Pavouk jsou díky svému jednoduchému tvaru skutečně nadčasové, jak dokazují již více než osmdesát let. Patchworkový potah křesel s ornamenty a florálními motivy navrhla designérka.

Některý nábytek si vybrala sama Lenka, jiný dodala Pavla. Protože od začátku bylo jasné, že mají rády stylově podobné věci, celá realizace probíhala velmi rychle. Lenka v podstatě schválila vše, co Pavla navrhla.

„Práce na této realizaci pro mě byla velmi příjemná po lidské i profesní stránce, od začátku jsem pociťovala velkou důvěru klientky, která mě příjemně osvobozovala,“ dodává designérka a na důkaz svého tvrzení vzpomíná, jak bylo milé, když musela v Praze po dlouhém natírání původně modré komody do zářivě fuchsiové barvy u Lenky přespat a v pyžamech pak dlouho do noci řešily půdorysy u sklenky vína.

Vintage, retro, glamour i etno!

Chodbu s vestavěnými bílými skříněmi bylo nutné oživit. K tomu dobře posloužila volně stojící lavice, zrcadlo, věšáky a police z bazaru a také nový šedý odstín stěny, který dodal vstupu do bytu patřičnou eleganci.

Foto: www.modernibyt.cz

Postel s trubkovou konstrukcí má původní pružinové matrace, které jsou dostatečně kvalitní, jen potřebovaly nové čalounění. Také toaletní stolek získal nový vzhled díky podýhování.

Hlavní obytný prostor tvoří obývací pokoj s kuchyní, která do interiéru stylově vůbec nezapadá, ale protože její výměna by byla příliš nákladná, jediným řešením bylo potlačit ji a pozornost upoutat k navazující obývací části.

To se povedlo kromě jiného výmalbou s efektem patiny, kterou Lenka obdivovala už v obývacím pokoji designérky.

Foto: www.modernibyt.cz

Výmalba v Lenčině oblíbené modré barvě zůstala zachována, protože do celkového konceptu designérky bez problémů zapadala.

„To byl jediný moment celé naší spolupráce, kdy Lenka trochu zaváhala s tím, že pokud se jí to nebude líbit, stěnu můžeme přemalovat. U mě se jí výmalba líbila, ale u sebe měla na chvíli pocit, že je to až příliš. Nakonec však byla dostatečně odvážná, a když jí zeď chválily i návštěvy, ujistila se, že jsme udělaly dobře, a dnes by neměnila. Jejího přístupu si velmi vážím, někteří klienti se zdráhají pustit za hranici toho, co jsou zvyklí vídat v místních bytech, showroomech a časopisech, což je škoda. Pořád se příliš bojíme používat nové barvy, vzory a nezvyklé kombinace. V zahraničí jsou lidé mnohem otevřenější a interiéry proto zajímavější.“

Pruhovanou pohovku si Lenka přála ponechat až do příštího stěhování. Romantický, až námořnický styl, který částečně evokuje, Pavla zmírnila textilními doplňky a nástěnnými dekoracemi s folklorními motivy.

Největší změna se pak odehrála v pracovně a hostinském pokoji, ve kterém byly vyměněny všechny kusy nábytku. Stávající nábytek se většinou pouze přesouval - knihovna z obývacího pokoje do pracovny, křeslo do ložnice atp.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní noční stolky z ložnice byly vyhozeny a nahrazeny novými. Křeslo donedávna stávalo v obývacím pokoji, designérka pro něj zde našla lepší uplatnění.

To, co designérka ušetřila, když některý nábytek pouze přetřela nebo nechala přečalounit, pak investovala do osvětlení a textilu.

V interiéru tak lze najít vintage styl, retro, glamour i etno a vše je přitom v dokonalé harmonii, což potvrzuje Lenka tím, že k realizaci interiéru svého vlastního bytu za pár let plánuje opět oslovit Pavlu Kirschner, která se už teď těší, že bude mít ještě o trochu více možností a prostoru dotáhnout své nápady zase o kousek dál, než bývá v našich končinách zvykem.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám