Hlavní obsah

Vila pod Ještědem poukazuje na citlivé spojení horské a moderní architektury

Novinky, Text: Pavel Halík, editace: tnk

V malé obci na jižním svahu Ještědského hřbetu vznikla stavba, která je architektonicky výjimečná. Architektovi Zdeňku Zavřelovi se podařilo spojit tvary moderních staveb a horských obydlí do zajímavého objektu, kterému vévodí přírodní materiály.

Architekt interiéry dostatečně prosvětlil.

Článek

Vila má na české prostředí celkem nevšední tvary. Podobu stavby ovlivnil i fakt, že autor vily dlouhodobě žil v Nizozemsku, kde působil i jako docent na Technické univerzitě v Delftu. Navíc byl společníkem významné architektonické kanceláře van den Broek en Bakema.

V Nizozemsku, obzvlášť v Rotterdamu a Amsterodamu, bychom také našli několik jeho zajímavých objektů.

Foto: Aleš Jungmann, Slavné vily Libereckého kraje

Stavba má rysy typické horské architektury s moderními prvky.

K nejvýraznějším Zavřelovým stavbám patří bezesporu Administrativní budovy správy Noordzeekanaal a Amsterdamského okruhu, nebo rekonstrukce a dostavba Mathenesserplein v Rotterdamu.

S českým architektonickým prostředím Zavřel navázal kontakt po svém návratu a stal se děkanem Fakulty architektury ČVUT v Praze.

Foto: Aleš Jungmann, Slavné vily Libereckého kraje

Zařízení je střídmé a elegantní.

Vila pod Ještědem je zasazena na náhorní plošině nad svahem a je orientována směrem na velkolepý výhled do krajiny, zaměřený přímo na Ralsko a okolí.

Stavba je poměrně vzdálená od ostatní vesnické zástavby.

Foto: Aleš Jungmann, Slavné vily Libereckého kraje

Interiéru vévodí přírodní materiály.

Půdorys vily ve tvaru široce otevřeného V má tři poměrně rozdílné strany. První prostor je téměř celoskleněný, narušuje ho jen půlkruhový arkýř v přízemí. Za ním je umístěn nejdůležitější prostor vily, dvoupodlažní hala, které dominuje krb a schodiště do patra.

Na nižší přiléhající části je více zdůrazněno dřevěné obložení z modřínového dřeva. Na střeše tohoto křídla nechybí travnatý porost, zdůrazňující souznění stavby s krajinou. Uvnitř jsou umístěny ložnice, ve spojení obou křídel je kuchyň.

Zadní straně vily dominuje břidlice

Na zadní straně má vila odlišnou podobu, tvoří ji břidlicové střechy, které vilu kryjí až k zemi. Tato šikmá stěna je vzadu prolomena jen dveřmi, vraty do podzemní garáže a několika okny.

Nenajdeme tu mnoho pravých úhlů, šikmé jsou i střechy, respektive stěny obložené břidlicí.

Foto: Aleš Jungmann, Slavné vily Libereckého kraje

Nákresy představují prostorové rozložení stavby.

Vila je přesně navržena na své místo, jen těžko si ji lze představit někde jinde. Jde o originál a solitér, na jedné straně zapadající do české krajiny, na druhé straně přinášející cizí architektonické myšlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám