Hlavní obsah

Zařizujeme studentský pokoj

Právo, Karolina Černá

Náctiletí při nákupu zařízení do svého pokoje dovolí rodičům zasahovat jen v omezené míře. Přesto by měli být zodpovědní ke svému zdraví, nepodléhat líbivým trendům a vybrat především kvalitní osvětlení, židli a matraci.

Foto: Sapeli (2x)

Pokoj náctiletých se mění na menší univerzální byt. Vzhled betonu s industriálním nádechem dveří Domino 63 v Sapdecoru Beton Timber je nadčasovou záležitostí. Dveře od 4819 Kč

Článek

Zrak ani záda by neměly trpět dobou strávenou nad knihami a u počítače. Vydatný spánek pak podporuje celkovou fyzickou a psychickou kondici.

Foto: Fatboy

Sedací vak pro chvilku relaxace je vhodným doplňkem studentova pokoje. Umožňuje nekonečné množství způsobů sezení a ležení. Rozměr 140 x 180 cm, výška 30 cm. Cena od 5290 Kč

To, že jsme se k sobě v době studia po těchto stránkách chovali macešsky, zjistíme o pár let později, kdy si nasadíme brýle a bolestí zad nás zbaví až cvičení a fyzioterapeut.

Nákup židle

Pro dlouhodobé a časté sezení jsou vhodné židle ergonomické nebo přímo zdravotní, opatřené certifikátem. Jejich kvalita však může být různá. Dokonce ani cena, obvykle kolem 10 000 Kč, nemusí být při nákupu tím správným vodítkem.

Foto: Sapeli

Stůl stojí ideálně u okna. Centrální svítidlo doplňuje stolní lampa. Zvukově izolační dveře Hanum s výklopnými nerezovými háčky fungují jako věšáková stěna. Tlumené zavírání zabrání pro teenagera typickému uraženému bouchnutí dveří. Cena od 6084 Kč

Je lepší, když si student kvůli tělesným rozměrům a váze vyzkouší židli osobně, nejlépe několik dní. Některé značky nabízejí k vyzkoušení výrobku čtrnáctidenní i delší lhůtu. Ptejme se po této možnosti, protože židle, na které se nám v prodejně chvíli sedí pohodlně, nemusí být ta pravá.

Židli vybíráme i s ohledem na pohyby, které během učení vykonáváme, např. ohýbání do strany k zásuvkám, k rýsování, šití na stroji, psaní na klávesnici a směrování hlavy k monitoru.

Foto: Ikea

Otočné židli s opěrkou hlavy a s výškově nastavitelným sedákem nechybí podpora beder. Jednotlivé pozice lze zablokovat. Cena 7490 Kč

Dbáme na kvalitní zpracování mechanismu židle, který má fungovat i po četných přenastaveních. Potah musí být příjemný a vypratelný, nebo omyvatelný. Vhodné jsou neklouzavé materiály sající pot, např. semiš, bavlna.

Kvůli mobilitě kolem stolu si pořídíme židli na kolečkách, která jsou opatřena ochrannou gumou šetrnou k podlahové krytině.

Zdravá opora zad

Židle by neměla tělo fixovat, jakkoli ve správné ergonomické poloze, ale umožnit mu zdravý pohyb s potřebnou oporou zad, loktů i nohou. Klenutí opěradla podpírá záda v esovitém prohnutí páteře. Podmínkou je individuálně nastavitelná výška a hloubka sedáku, výška opěradla.

Stehno a lýtko svírá úhel 90°, přitom tvar sedáku nesmí stlačovat krevní oběh zadní strany stehen. V aktivní fázi může být sedací plocha nakloněna mírně vpřed s možností pohybu do stran při fixaci zad ve správné poloze. V odpočinkové fázi je optimální náklon mírně vzad.

Foto: Spinalis

Zdravotní židle

Výškově nastavitelné područky podpírají lokty v pravém úhlu a zároveň se mohou pohybovat pod stolovou deskou.

Ani sebelepší židle nenahradí svalům a kloubům přirozený pohyb, proto se po 40 až 60 minutách sezení protáhneme a projdeme. Déle se stejně nedokážeme plně soustředit.

Práce u stolu

Při výběru pracovního stolu se řídíme výškou postavy studenta a dbáme na správnou kombinaci se židlí.

Stůl pro dospělého by měl mít výšku 70-75 cm, šířku 70-80 cm, délku 135-160 cm. Optimální jsou pracovní stoly ve tvaru písmene L či U, kdy je vše po ruce.

Foto: Tchibo

Výšku stolu lze upravit do pěti poloh, úhel sklonu pracovní desky je nastavitelný do 55°. Stůl má malou zásuvku a lištu se dvěma vyjímatelnými prvky na odkládání psacích potřeb. Cena 3990 Kč

Stůl pro studium u počítače by měl mít odkládací plochu, výsuvnou desku pro klávesnici, nástavec na monitor, plochu pro psaní a počítač.

Foto: Bonami

Pro stůl Farringdon jsou typické chytré úložné zásuvky a výsuvná pracovní deska. Cena 6699 Kč

Nastavitelná výška stolu s regulovatelným sklonem pracovní plochy vyhovuje zádům i měnící se výšce náctiletého studenta. Tzv. rostoucí nábytek zahrnuje stoly, u nichž nastavíme desku do výšky od 51 do 82 cm (odpovídá 112 až 200 cm výšce dítěte/dospělého).

Plochu stolu lze naklánět podle typu výrobku do 30° i 55°, pro psaní je obvyklý sklon zhruba 18°.

Několik typů světel

Přirozené světlo je ideální, takže studijní koutek dáme k oknu. Pravákovi má světlo dopadat z levé strany, levákovi z pravé. Stejná zásada platí pro umístění stolní lampy. Tu při studiu používáme spolu s centrálním osvětlením, jednotlivě jsou nedostačující!

Foto: Tchibo

LED lampa s přihrádkovým stojánkem. Nastavitelné rameno lampy dosahuje délky až 51 cm. Cena 999 Kč

LED zdroje ve studentském pokoji rozmístíme podle barvy světla. Studené bílé (až modré) světlo dosahující svítivosti kolem 5000 kelvinů (K) stimuluje aktivitu, podporuje uvolňování serotoninu, takže se hodí k pracovnímu stolu. Zato brzdí tvorbu melatoninu, který vyvolává spánek.

Proto se aspoň dvě hodiny před uložením ke spánku pohybujeme v prostoru osvětleném teplou bílou, LED zdrojem se svítivostí kolem 2700 K. Přímo k lůžku je vhodné umístit zdroj se svítivostí 2000 K, nejlépe se stmívačem.

Na oddělené používání studeného a teplého bílého světla by měli dbát rodiče hyperaktivních žáků s problematickým usínáním včetně toho, že nebudou psát úkoly chvíli před spaním.

Foto: Ikea

Stolní lampa má svítit z protistrany k ruce, kterou píšeme. Ideální je odlišit intenzitu světla k práci a k večerní relaxaci na pohovce.

Investovat můžeme do tzv. MWL lampy (My White Light – Moje bílé světlo), která umožňuje nastavení četných variací bílého světla různé intenzity a svítivosti, např. od 3200 K (teplé světlo) do 10 000 K (studené světlo).

Klid na učení i spánek

Kvalitní dveře izolují studentský pokoj od ruchu z kuchyně nebo z pokoje dovádějícího sourozence. Trh nabízí speciální odhlučňovací dveře, za ně si ale připlatíme.

Foto: Tchibo

Police s psacím stolem vhodná i do podkroví. Pracovní deska má rozměry 55 x 50 cm a mělkou zásuvku bez madla. Cena 6290 Kč

Někteří náctiletí se rádi učí na posteli, používají ji jako pohovku. Zvolíme-li proto pro spaní rozkládací sedačku, vybereme tu s kvalitní ložnou plochou, výrobcem určenou k trvalému spaní.

Velikost postele závisí na výšce studenta. Dosáhne-li výšky 175 cm, bude potřebovat lůžko 200 či 220 cm dlouhé a 100 cm široké. Rošt a matrace se k sobě musí hodit, např. pěnové matrace se na pevném laťkovém roštu propadají a ztrácejí pružnost.

Foto: Bonami

Řešení pro malý pokoj – vestavěný stůl do skříňky s psací plochou, policemi a spodní částí pro knihy.

Platí, že na neprodyšnou pevnou podložku nebo pevný laťkový rošt pokládáme pouze pružinové nebo taštičkové matrace. Pěnové a latexové matrace si pak rozumějí s lamelovými a segmentovými rošty.

Foto: Blanář nábytek

Matrace Denisa s pěti zónami má jádro, které obsahuje drobné pružiny uložené v samostatných textilních taštičkách. Taštičkový systém lépe kopíruje tělo při spánku. Cena od 4600 Kč

Do pokoje menších rozměrů pořídíme vyvýšenou postel, pod níž je vestavěný pracovní prostor. Obývají-li malou místnost dva sourozenci, řeší rodiče jejich spánek patrovou postelí.

Využít lze lůžko, které zasuneme pod běžnou postel, prostor šetří také postel sklopná do skříně.

Kam s věcmi

V menší místnosti se vyplatí skříň na míru se zásuvkami a oddělenými částmi, v nichž mají své místo šaty i knihy.

Foto: Solodoor

Nedostatek úložných prostor řeší zásuvky pod postelí. Extravagantně červené dveře jsou jediným barevně dynamickým prvkem jinak barevně klidné místnosti.

Stěny využijeme k umístění polic, podobně také šikminu střechy v podkroví, pořídíme širší parapety, sedáky a postel s úložným prostorem.

U pracovního stolu nesmí chybět zásuvky a police, příp. pojízdné kontejnery.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám