Architekti měli za úkol navrhnout dům pro čtyřčlennou rodinu, kde bude prostor jak pro intimní rodinné momenty, tak pro příležitostná setkávání početných přátel a příbuzných v havajském duchu, tedy pro uvolněné, přátelské a ne vždy plánované sešlosti.

FOTO: Nic Lehoux

Architekti se nejprve setkali s klienty přímo na místě, aby si prohlédli pozemek a zvážili jeho možnosti i omezení. Majitelé toužili co nejvíce propojit bydlení s okolní přírodou a maximálně využít přirozeného světla a příjemného mikroklimatu, které nabízí okolní bohatá vegetace. Zároveň pro ně ale bylo důležité zachovat si dostatek soukromí.

FOTO: Nic Lehoux

V tomto směru představovala výzvu frekventovaná hlavní silnice na západní straně domu, po níž každý den cestují k oceánu a zpět davy surfařů. Architekti proto umístili ložnice a dětskou hernu do horního podlaží, které je posunuto k východu. Zdola tak není do pokojů vidět a obyvatelé domu si mohou vychutnávat krásné výhledy na hory i oceán, aniž by se museli převlékat z pyžama.

FOTO: Nic Lehoux

Pro architekty i projektanty bylo při výběru jednotlivých komponentů domu nejdůležitější zohlednit havajské podnebí – vlhký a slaný vzduch, intenzivní sluneční světlo a časté tropické bouře.

Výrazně přesahující střechy poskytují přístřeší a zároveň chrání materiál pod sebou.

FOTO: Nic Lehoux

Vnější části domu jsou obloženy cedrovým dřevem, typické havajské verandy a terasy jsou ze dřeva Cumaru – tyto materiály přirozeně odolávají vlivům počasí a nevyžadují výraznou údržbu.

Dřevěné obklady doplňují měděné prvky na střechách a ve stěnách, které časem získají charakteristickou patinu. Nerezová ocel a detaily z týku tvoří příjemné akcenty.

FOTO: Nic Lehoux

Pro porotu soutěže AIA Housing Awards 2016, která tento dům ocenila jako jeden z deseti nejlepších architektonických počinů v oblasti rezidenční architektury za loňský rok, bylo rozhodující harmonické propojení moderních prvků s ruční řemeslnou prací v detailech, soulad s přírodou, která dům obklopuje, a inspirace havajskými i japonskými tradicemi.

FOTO: Nic Lehoux

Architekti: Bohlin Cywinski Jackson
Lokalita: Honolulu, Havaj - USA

Veronika Mannová, více na www.mujdum.cz