Hlavní obsah

Ostrovní rezidence kombinuje moderní styl a místní tradice

Na pobřeží Tichého oceánu, v havajském Honolulu, nedaleko prastarého rybníka, stojí soukromá rezidence s výhledem na hory i oceán obklopená bujnou zelení, ve které se odráží kultura havajských ostrovů i inspirace japonskými kořeny majitelů. Ti si přáli moderní bydlení inspirované tradicemi, netoužili ale po striktní imitaci zaoceánské architektury. Výsledkem jsou často jemné náznaky, které se objevují v detailech, způsobech řemeslného zpracování a využití přírodních materiálů.

Foto: Nic Lehoux

Architekti měli za úkol navrhnout dům pro čtyřčlennou rodinu, kde bude prostor jak pro intimní rodinné momenty, tak pro příležitostná setkávání početných přátel.

Článek

Architekti měli za úkol navrhnout dům pro čtyřčlennou rodinu, kde bude prostor jak pro intimní rodinné momenty, tak pro příležitostná setkávání početných přátel a příbuzných v havajském duchu, tedy pro uvolněné, přátelské a ne vždy plánované sešlosti.

Foto: Nic Lehoux

Architekti se nejprve setkali s klienty přímo na místě, aby si prohlédli pozemek a zvážili jeho možnosti i omezení. Majitelé toužili co nejvíce propojit bydlení s okolní přírodou a maximálně využít přirozeného světla a příjemného mikroklimatu, které nabízí okolní bohatá vegetace. Zároveň pro ně ale bylo důležité zachovat si dostatek soukromí.

Foto: Nic Lehoux

V tomto směru představovala výzvu frekventovaná hlavní silnice na západní straně domu, po níž každý den cestují k oceánu a zpět davy surfařů. Architekti proto umístili ložnice a dětskou hernu do horního podlaží, které je posunuto k východu. Zdola tak není do pokojů vidět a obyvatelé domu si mohou vychutnávat krásné výhledy na hory i oceán, aniž by se museli převlékat z pyžama.

Foto: Nic Lehoux

Pro architekty i projektanty bylo při výběru jednotlivých komponentů domu nejdůležitější zohlednit havajské podnebí – vlhký a slaný vzduch, intenzivní sluneční světlo a časté tropické bouře.

Výrazně přesahující střechy poskytují přístřeší a zároveň chrání materiál pod sebou.

Foto: Nic Lehoux

Vnější části domu jsou obloženy cedrovým dřevem, typické havajské verandy a terasy jsou ze dřeva Cumaru – tyto materiály přirozeně odolávají vlivům počasí a nevyžadují výraznou údržbu.

Dřevěné obklady doplňují měděné prvky na střechách a ve stěnách, které časem získají charakteristickou patinu. Nerezová ocel a detaily z týku tvoří příjemné akcenty.

Foto: Nic Lehoux

Pro porotu soutěže AIA Housing Awards 2016, která tento dům ocenila jako jeden z deseti nejlepších architektonických počinů v oblasti rezidenční architektury za loňský rok, bylo rozhodující harmonické propojení moderních prvků s ruční řemeslnou prací v detailech, soulad s přírodou, která dům obklopuje, a inspirace havajskými i japonskými tradicemi.

Foto: Nic Lehoux
Architekti: Bohlin Cywinski Jackson
Lokalita: Honolulu, Havaj - USA

Veronika Mannová, více na www.mujdum.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám