Hlavní obsah

Mladý pár rekonstruoval byt, severský styl doplnily atypické obklady

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kompletní rekonstrukce bytu na pražské Lhotce, který posledních několik let sdílel majitel Honza se spolubydlícím, byla důležitá hned ze dvou důvodů. Jednak kvůli technickému stavu nemovitosti a jednak kvůli změně v Honzově životě. Našel si přítelkyni Kamilu a s ní chtěl společně žít.

Foto: Ivan Prokop

Ozvláštňujícími prvky bytu jsou hlavně nevšední obklady.

Článek

S prosbou o návrh realizace proměny domova s dispozicí 3+1 se mladý pár obrátil na architektku Lenku Prokopovou. Cílem úprav bylo prosvětlení vstupního prostoru panelákového bytu, změna dispozice kuchyně, a také nové uspořádání koupelny, jíž nyní vévodí velký sprchový kout.

V kuchyni se zvětšila pracovní plocha a přibyla i možnost snídaňového sezení. S příchodem mladé ženy domov získal i šatnu s velkým úložným prostorem.

Foto: Ivan Prokop

Ručně malované dlaždice vyrobili v Itálii.

Honza dal při proměně bytu velký prostor své partnerce. Kamilu oslovuje severský styl a zároveň se jí líbila představa mít interiér zařízený v bílé a černé barvě v kombinaci se dřevem. Paní architektce je tento styl také blízký, a tak není divu, že si obě ženy velice dobře rozuměly.

Foto: Ivan Prokop

Černobílé dlaždice s jemným vzorem hezky zpestřují černobíle zařízenou kuchyň.

Foto: Ivan Prokop

Interiér je navržen v prostém duchu. Jako ozvláštňující prvky fungují především keramické obklady a dlažba.

Klienti architektce důvěřovali, a tak při realizaci mohla použít v podstatě tytéž druhy, které jim nabídla už v prvním návrhu.

Foto: Ivan Prokop

Do koupelny se vstupuje posuvnými dveřmi, jež jsou z hlediska úspory místa praktičtější.

Foto: Ivan Prokop

Přáním majitelů bylo mít v koupelně velký sprchový kout.

V kuchyni jsou ručně malované dlaždice od italského výrobce Made a Mano. Architektka měla možnost vybírat z velkého množství vzorů a barev a vytvořit tak jedinečnou sestavu, která hezky oživila běžnou bílou kuchyňskou linku.

Nevšedním dojmem působí šestiúhelníkové dlaždice v černé a bílé barvě použité v koupelně od francouzské firmy Wincklemans, jež k nám dováží společnost Archtiles.

Foto: Ivan Prokop

Nové uspořádání koupelny bylo jedním z cílů rekonstrukce bytu.

Foto: Ivan Prokop

Hexagonální obklady v koupelně jsou v černé a bílé barvě. Tvar dlaždiček je dostatečně nezvyklý a zajímavý na pohled, že není třeba, aby měly nějaký vzor.

Během zařizování koupelny došlo k jisté změně oproti původnímu návrhu. Architektka doporučila osadit jednu ze stěn velkým zrcadlem ve výrazném, starožitném rámu. Takové však dlouhou dobu nebylo možné nikde sehnat, a tak mají majitelé nakonec zrcadlo v jednoduchém bílém zarámování.

Foto: Ivan Prokop

Majitelka má zálibu v severském stylu. A právě v jeho prostém duchu si přála byt zařídit.

Foto: Ivan Prokop

Nevšedním prvkem interiéru je panel tvořící stěnu mezi obývacím pokojem a šatnou. Majitelka s designérkou jej nechali očistit a z jeho přirozených nerovností učinily přednost.

Během realizace proměny bytu vznikl nápad přiznat na obou stranách betonový panel tvořící stěnu mezi obývacím pokojem a šatnou. Stavebníci sice tento plán oběma ženám rozmlouvali, ale ty se nenechaly odradit, a navrhovanou náhradu v podobě betonové stěrky odmítly.

Panel nechaly důkladně očistit a z jeho eventuálních povrchových nerovností udělaly přednost. Stěna navíc zřetelným způsobem odděluje denní a noční zónu domácnosti rozkládající se na ploše 74 m2.

Foto: Ivan Prokop

Domácnost osvěžuje spousta nápaditých detailů.

Foto: Ivan Prokop

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám