Hlavní obsah

Světlovody vyřeší nedostatek přirozeného světla v domě

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete-li více přirozeného denního světla ve všech prostorách domu a současně chcete uspořit energii, pořiďte si světlovod.

Foto: Allux (2x)

Denní světlo proniká přes průhlednou kopuli umístěnou na střeše do tubusu s vysoce reflexní vrstvou, která světlo dále odráží do stropního difuzéru světlovodu.

Článek

Právě světlovody přivedou denní světlo do obytných prostor závislých na umělém osvětlení. Chytře vyřeší problém s trvalým šerem či tmou, poslouží při osvětlení schodiště, chodby, předsíně, dílny nebo šatny.

Jejich přednosti už objevili majitelé nízkoenergetických a pasivních domů, moderních bungalovů, stejně jako ti, kteří se pouštějí do rekonstrukce starších objektů.

Foto: Lightway

Užitečným pomocníkem pro přísun denního světla do koupelny je světlovod.

Nová generace světlovodů navíc nabízí rychlou, snadnou a bezpečnou montáž.

Části světlovodu

Každý světlovod tvoří tři na sebe navazující části:

1. Kopule nebo čtvercový rám s pevným zasklením umístěné ve střeše. Světlovod se čtvercovým rámem s pevným zasklením lze instalovat do jakékoli šikmé střechy se sklonem 15 až 60 ° s plochou skládanou střešní krytinou. Dalším typem je světlovod určený pro ploché střechy se sklonem 0–15 ° vybavený ve vrchní části akrylátovou nebo polykarbonátovou kopulí.

2. Pevný tubus, který lze prodloužit a směrovat koleny. Účinnost tubusu závisí na kvalitě vnitřní zrcadlové plochy.

3. Difuzér, který rozptyluje světlo do místnosti.

Foto: Lightway

Difuzéry neboli stropní rozptylovače světla jsou vyrobené ze sodnodraselného skla a přivádějí kvalitní denní světlo, které oceníme na točitém schodišti.

Jak funguje?

Množství přivedeného světla závisí na počasí, roční době, sklonu střechy, orientaci ke světovým stranám, délce tubusu a počtu kolen.

Optimální je umístit horní části světlovodu na osluněnou část střechy, což je jih až západ. U světlovodu záleží hlavně na jeho průměru a výšce, v jaké je umístěn: větší průměr ve větší výšce osvětlí větší plochu.

Foto: Velux

Šatna uprostřed dispozice domu je ideálním prostorem pro instalaci světlovodu. s obrubou z čirého skla u stropního difuzéru zajišťující rovnoměrnější rozptyl světla.

Cesta světla nemusí být jen přímá, tubus lze směrovat koleny, ideální je použití dvou kolen, která jsou součástí základního balení.

Tubus lze prodloužit a směrovat dalšími koleny až do délky 6 m, tím se však snižuje jeho účinnost. Účinnost světlovodu ovlivňuje kvalita tubusu, respektive jeho vnitřní zrcadlová plocha. Povrch je tvořen silně reflexní vrstvou a musí být dokonale hladký.

Foto: Allux

Ve velkém prostoru kuchyně s malým oknem zajistí světlovod dostatečné množství denního světla.

Odrazivost tubusů dosahuje až 98 %. Díky tomu se do interiéru mohou dostat prakticky všechny světelné paprsky.

Foto: Lightway

Chodba v jednopodlažním bungalovu má přísun denního světla světlovodem a není závislá jen na světle, které propustí vchodové dveře.

Úspora energie je jistá

Světlovod přivádí do interiéru přirozené denní světlo bez ohledu na roční období, což znamená výraznou úsporu energie tam, kde by jinak muselo být umělé osvětlení.

Snižuje náklady na osvětlení umělými zdroji v domácnosti až o 400 hodin ročně. Intenzita svícení i během zimních dnů odpovídá šedesátiwattové žárovce.

Foto: Velux

Montáž světlovodu je rychlá, jednoduchá a nevyžaduje náročný zásah do střechy, přesto svěřte montáž firmě prověřené výrobcem.

Šetrný k životnímu prostředí

Energie spotřebovávaná v budovách tvoří plné dvě pětiny globální spotřeby energie, zatímco sluneční energie je zdarma a bez jakýchkoli vedlejších škodlivých efektů. Podle studie Velux Healthy Homes Barometer 2015 bychom mohli využitím denního světla místo umělého v Evropě každoročně ušetřit až 15 miliónů tun oxidu uhličitého.

Foto: Velux

Celý systém světlovodu je hermeticky uzavřený a tím je zajištěna dokonalá vodotěsnost bez možné kondenzace vodních par v tubusu či na vnitřní straně zasklení světlovodu.

Foto: Velux

Vlevo - světlovod do rovné střechy Vpravo - světlovod do šikmé střechy

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám