Hlavní obsah

Praktické kousky, které zpříjemní letní pobyt na zahradě

Právo, Karolina Černá

Přesunout domácí i odpočinkové činnosti na zahradu je čím dál snazší. Na trhu s venkovním nábytkem a zařízením najdeme spoustu vychytávek, které nám zpříjemní pobyt na terase i v trávě.

Foto: Mountfield (4x)

Terasová odpolední siesta na polohovacím lehátku a zahradní houpačce

Článek

Zelená jídelna

Jídelní koutek umístíme v blízkosti kuchyně na terasu, v případě mobilního grilu pod vysoké stromy.

Foto: Butlers

Piknikový koš pro dvě osoby (1190 Kč), box na oběd s příborem (159 Kč), šedá deka (1190 Kč).

Chceme-li nábytek různě přenášet, pořídíme si skládací lehké přenosné stoly a stohovatelné židle.

Masivnímu dřevěnému nebo ratanovému nábytku vymezíme stálé, samostatně oddělené místo dále od domu. Dojem pak není tak těžkopádný.

Foto: Mountfield

Jídelní set z odolného teakového dřeva může zůstat na zahradě i během zimy.

Při výběru venkovní jídelní sestavy dbáme na široké nohy či podstavce nábytku, které zajistí stabilitu na travnatém, štěrkovém povrchu. Úzké nohy se do měkkého povrchu boří, zadrhávají se ve spárách dlažby a mezi prkny podlahy.

Snídani v trávě si dopřejeme díky hebkým prošívaným dekám a sofistikovanému vybavení piknikových košů zahrnujících sady talířů, šálků, sklenic a příborů.

Foto: Butlers

Set pro snídani v trávě: pikniková deka (999 Kč), fitness podložka pro opření (899 Kč), sklenice (89 Kč), větrník (29 Kč) a talíř (149 Kč)

Chlad v nočních hodinách zažene ohniště nebo topeniště, které vypadá jako krb. Zahřeje také terasový radiátor.

Obývák pod sluncem

Mnoho činností včetně lenošení snadno z domu přeneseme na čerstvý vzduch.

Moderní technologie umožňují poslech hudby i sledování snad všech informačních zdrojů v podstatě kdekoli. Kdo chce vnímat přítomný okamžik v přírodě, stačí mu v klidu posedět na houpačce, poležet v lehátku.

Foto: Bonami

Zahradní posezení na trávníku s opěrkou Y-ply (579 Kč).

Pro vytvoření křehkého romantického místa využijeme kryté zákoutí na terase či v zahradě. Jako nábytek poslouží retro kousek, odlehčený kovový stolek a židle. Nechybí ani stojan na květiny a knížky.

Foto: Bonami

Knihovna a zároveň stojan na květiny doladí atmosféru na terase. Rozměry 43 x 44 x 140 cm za 3999 Kč.

Před deštěm nebo prudkým sluncem nás ochrání přenosný přístřešek s hliníkovou konstrukcí a polykarbonátovou střechou. Za daleko nižší cenu pořídíme lehký plátěný altán.

Foto: Bonami

Romantické zákoutí s kovovým nábytkem. Cena stolku 2999 Kč

Dětský pokoj i hřiště

Houpačky, houpací sítě, skluzavky a bazénky nesmějí chybět při letním dovádění nejmenších členů rodiny.

Foto: Mountfield

Dětský jídelní set z kvalitního dřeva

Dětem se líbí na pískovišti, udělá jim radost domeček, do kterého se mohou schovat. Někdy postačí klasické indiánské týpí. Nenáročný materiál pro dětský zahradní nábytek je plast. Vybíráme kvalitní tvrzený plast, tzv. masivní, který se po nárazu nerozštípne. Výhodou plastu je jeho snadná údržba a množství tvarů a barev.

Plast nesmí podléhat zkáze v horku. Aby na dotek nepálil, položíme na sedáky židliček polštáře, na stolek rozložíme ubrus.

Otevřená kuchyně

Díky široké nabídce grilů, zahradních krbů a ohnišť připravíme na zahradě grilovaná, pečená i vařená jídla z masa a zeleniny včetně dezertů. Plynový gril připraví pokrm bez kouře a přepáleného tuku. Piezozapalování urychlí start vaření.

Grily na dřevěné uhlí patří k nejlevnějším. Typy bez víka vystavují pokrm přímému žáru, zanechávají na pokrmu kouřovou chuť.

Foto: Hornbach

Závěsný gril TC-Swing na dřevěné uhlí složíme za 20 minut. Grilovací rošt z 6 mm silné nerezové oceli je výškově nastavitelný. Ohniště ze smaltované oceli lze snadno čistit. Grilovací plocha pro 13 steaků na jeden záběr. Cena 4690 Kč.

Kotlíkové grily s víkem maso doudí. Kromě elektrických grilů vhodných spíše do interiéru jsou k dostání menší grily na dřevěné uhlí i plynové v přenosných variantách, které se vejdou do batohu.

Foto: Outdoorchef

Pojízdný plynový gril Canberra se 4 nezávisle ovládanými hořáky umožňuje přímé i nepřímé grilování. Hořáky chrání štíty odvádějící odkapávající šťávy. Cena od 15 499 Kč

Zahradní krby mohou být solitérní, nebo vestavěné do kamenné kuchyně zbudované na míru. Sofistikovanější stavebnicové krby kombinují možnosti grilování, smažení na pánvi na otevřeném ohni s udírnou v komíně.

Podobnou službu nabízejí tzv. topeniště. K opékání uzenin stačí přenosné litinové ohniště, které šetří trávník.

Foto: Bonami

Venkovní bar poslouží jako vinotéka nebo pultík pro míchání koktejlů.

Koupelna na trávě

Sprcha přijde vhod i na zahradě. Umožní úsporné osvěžení v horku a instalace není ani složitá. Potřebujeme jen venkovní kohoutek, hadici a spojku, kterou propojíme hadici se sprchou.

Foto: Gardena

Zahradní sprcha Duo s bodcem, který zapíchneme do trávníku či stojanu na slunečníky. Má 2 způsoby stříkání – měkké kapky či jemné mžení. Výšku hlavice i průtok vody libovolně regulujeme. Cena 990 Kč

Kam sprchu umístíme? Odtok vody má být vždy v její blízkosti, abychom zbytečně nezavodňovali trávník, případně terasu.

Sprchy se solárním či automatickým vyhříváním umožňují střídání teplé a studené vody.

Foto: Gardena

Zahradní sprchu Trio se stativem přemístíme, kamkoli chceme. Snímatelná sprchová hlavice je připojená k 1,3 m dlouhé hadici, má 2 režimy: měkké stříkání a mžení. Nastavitelná hlavice i průtok vody. Cena 1590 Kč

Ložnice pod hvězdami

Spaní pod širákem může vypadat i jinak než se spacím pytlem a karimatkou. Na hvězdy se před usnutím podíváme stejně dobře z houpací sítě nebo z běžné postele, kterou přeneseme i s peřinami na zahradu.

Foto: Bonami

Stan Meloun pro 3 osoby přes den oživí zahradu, v noci poslouží jako přístřešek. Cena 7399 Kč

Výrobci venkovního nábytku nabízejí zastřešené posezení z různých dílů, které večer po složení dohromady vytvoří lůžko, na němž se pohodlně vyspíme.

Před hmyzem, deštěm či větrem chrání stan, který může mít vtipný potisk.

Foto: Ikea

Na úložné borovicové lavici se dá sedět i spát. Cena 4490 Kč

Orientaci v noční zahradě ulehčí solární zahradní lampy rozvěšené na větvích nebo rozložené na terase.

Foto: Bonami

Solární lampy usnadní orientaci v noční zahradě. Cena 9999 Kč

Péče o nábytek

Plastový a umělý ratanový nábytek očistíme tlakovou vodou. Kovový nábytek stačí zbavit prachu vlhkým hadříkem a po dvou letech obnovit ochranný nátěr.

Foto: Kärcher

Vysokotlaký čistič na venkovní nábytek z omyvatelných materiálů. Cena 4990 Kč.

Pro péči o dřevo je ideální olej. Vytváří na povrchu vodoodpudivý film, který odolá opotřebení a poškrábání. Chrání dřevo před vysoušením, zvýrazní strukturu povrchu. Vydatnost ochranného oleje bývá kolem 7 - 10 m2/l. Neméně důležitá je kontrola pevnosti a stability konstrukce nábytku.

Foto: Bondex

Exotic Oil se hodí pro tvrdé a exotické dřevo. Chrání před pronikáním vody nebo před působením vylitého alkoholu. Balení 0,75 l za 239 Kč a 2,5 l za 789 Kč.

Nábytek z kovu a ze dřeva je lepší na zimu schovat pod přístřešek. Můžeme ho chránit speciálním krytem.

Foto: Mountfield

Univerzální kryt z odolné a pevné látky vyztužené polyesterovou podšívkou dokonale ochrání nábytkovou sestavu či při skladování.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám