Hlavní obsah

Barvy roku navodí v interiéru dojem čistoty a svěžesti

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Designéři a fandové interiérového designu každoročně napjatě čekají na vyhlášení barev roku ze vzorníku Pantone, který je největším systémem barev. Letošní trendy tóny, bledě modrá a světle růžová, fandí romantice, vzdušnosti a prostornosti. Ocení je předně majitelé menších bytů.

Foto: Anna Jacobsová, Pantone, KSL living (2x)

Barvy roku jsou něžné a skvěle se hodí hlavně do ložnic.

Článek

Vzorníky Pantone jsou používány pro textil, grafiku, design i průmysl. Jde o celosvětově uznávaný barevný standard. Vzorníky byly zavedeny v roce 1963 a v průběhu let se rozvíjely v neuvěřitelně pestrou škálu barevných odstínů.

Každoročně jsou voleny barvy roku, které posléze udávají aktuální trend. Ten se okamžitě projevuje jak v módě, tak v oblasti interiérového designu.

Foto: Foekje Fleur

Obě barvy roku jsou spojené s čistým prádlem a svěžestí. Tuto symboliku podtrhnou i vázy ve tvaru lahví od saponátů a pracích prášků.

Letošní barvy roku nesou názvy Rose Quartz a Serenity. Jde o jemnou pudrovou růžovou a světle modrou barvu, respektive barvu nebes a růženínu. Každá barva ve vzorníku má své číslo. Rose Quartz 13-1520 a Serenity 15-3919. Letošním trendem je jejich kombinace.

Foto: Pixers

Tapety v barvách roku dodají interiéru romantickou atmosféru.

Obě barvy jsou něžné, světlé a působí romantickým dojmem. Symbolizují klid, relaxaci, bezpečnost, pořádek a mír. Dobře ladí k interiéru inspirovanému historismem nebo do prostor v Provence stylu.

Jsou ideálními odstíny do ložnic a prostor sloužících k relaxaci a rozjímání. Působí totiž uklidňujícím dojmem. Hodí se i do dámských pokojů.

Ocení je především majitelé menších bytů a stísněných prostor. Tyto barvy se totiž skvěle doplňují s bílou. Právě v této barevné kombinaci budou interiéry působit prostornějším dojmem.

Foto: MiaFleur

Tato paleta barev bude slušet hlavně dámským toaletním stolkům.

Efektní bude i kombinace s carrarským mramorem v bílé barvě, který je letos také v kurzu. [celá zpráva]

Nemusíte se bát ani odstínů taupe (které mají v podtónu šedou). Ty se rovněž těší velké oblibě. Barvám roku prospěje i kombinace se světle šedým betonem.

Foto: Tom Tailor, Cranmore Home

Jemné pastelové odstíny dodají ložnici něžný vzhled.

Prolínání těchto barev vytvoří v ložnici dojem modré oblohy a dívčí něžnosti. Barvy byly vybrány záměrně takové, aby nepodporovaly stres, ale aby z psychologického hlediska napomáhaly naplnění naší touhy po uklidnění a bezpečnosti.

Foto: KSL living

Milovníci trendů mohou vsadit na méně zavazující textilní doplňky.

Dva odstíny byly zvoleny barvou roku v historii zveřejňování podle vzorníku vůbec poprvé. Jde zároveň o symboliku snahy o rovnoprávnost žen a mužů v dnešní společnosti.

Foto: Mylands Paints, Art house

Výmalba světle růžovou barvou nebo tapety v tónech světle modré budou skvěle ladit se stříbrnými dekoracemi.

Mějte na paměti, že tyto dva odstíny je nejlepší kombinovat předně s chladnějšími materiály typu sklo, ocel a šedavý kámen. Interiér s takovými prvky pak bude působit celistvým a sladěným dojmem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pestré a hravé doplňky do dětských pokojů

Dětský pokojík je svébytný prostor. Slouží na spaní, hraní i učení. Má být nápaditý, bezpečný a nejlépe vyrobený na míru. Pak ho lze přestavět podle potřeb...

Výběr článků

Načítám