Hlavní obsah

Tradiční dům ze 60. let získal po proměně hezký pestrý kabát

Novinky, nes

Kompletní rekonstrukci tradičního patrového domku na pobřeží Tichého oceánu v mexickém státě Jalisco dostali za úkol architekti z italského ateliéru Peter Pichler Architecture. Stavba ze 60. let minulého století stojí v klidné ulici nedaleko od pláže, na trojúhelníkovém pozemku, v sousedství podobných, rovněž patrových domků. Architekti se proto domov svého klienta snažili především na první pohled odlišit.

Foto: Oscar Hernandez

Dům na první pohled upoutá pozornost svou pestrou fasádou.

Článek

Do domu s celkovou plochou podlah 210 m2 se přichází přes malou přední zahrádku, kterou, jak architekti poznamenávají, lze v případě potřeby využít i jako parkovací plochu.

Foto: Oscar Hernandez

Velká okna na fasádě se dají uzvařít pomocí bílých hliníkových okenic.

Interiér samotného domu pak nechali prosvětlit třemi malými atrii, která přivádějí denní světlo do interiéru.

Foto: Oscar Hernandez

Fasády jsou důsledně obloženy keramickými dlaždicemi vyrobenými na zakázku.

Uspořádání domu zvolili architekti v tradičním režimu. Přízemí slouží jako společenská zóna. Je zde vstupní hala sahající přes obě podlaží fungující zároveň jako obývací pokoj, kuchyň s jídelnou a dvojice pokojů pro hosty. Vše doplňuje samostatná toaleta a koupelna s toaletou.

Foto: Oscar Hernandez

Ačkoli z dálky působí vzor jako černobílý, ve skutečnosti je tmavomodrý a bílý.

Horní podlaží je pak vyčleněno pro soukromí a odpočinek obyvatel domu. Jsou zde umístěny dvě ložnice se dvěma koupelnami a velká terasa nad vchodem do domu, s výhledem na oceán. Balkón hlavní ložnice směřuje na zadní dvorek.

Foto: Oscar Hernandez

Vstupní hala slouží zároveň jako obývací pokoj.

Architekti při návrhu vzhledu čelní fasády domu (západní stěny) v repetici využili stejný prvek pro její otevření na obou podlažích.

Velká okna, sahající od země až téměř ke stropu, zakryli skládanými okenicemi z bílého hliníku. Ty chrání interiér domu v horkých slunečných dnech před přílišným přehříváním, ovšem mají i praktický účel - chrání před nezvanými návštěvníky.

Foto: Oscar Hernandez

Architekti interiér domu proteplili dřevěnými prvky.

Foto: Oscar Hernandez

Postel v hlavní ložnici je betonová.

Horkému podnebí odpovídá i zařízení interiéru. Vládne mu pohledový, nejčastěji leštěný beton. Je z něj dokonce postel v hlavní ložnici, nebo umyvadla v koupelně.

Aby však nepůsobil nový domov až příliš studeným dojmem, proteplili jej architekti prvky z masivního dřeva.

Foto: Oscar Hernandez

Stylově betonové je i umyvadlo v koupelně.

První dojem a největší pozornost každého návštěvníka v tomto domě ovšem vždy upoutá obklad použitý v exteriéru důsledně na všech stěnách. Jsou to keramické dlaždice vyrobené na zakázku. Jejich vzor v moderní podobě navazuje na tradiční mexické motivy.

Foto: Peter Pichler Architecture

Plán přízemí

Foto: Peter Pichler Architecture

Plán prvního patra

Foto: Peter Pichler Architecture

Podélný řez domem

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Majitelé vybudovali kolem domu netypickou zahradu

Zahradu, v níž vládnou nejrůznější druhy dřevin, umně vysázené tak, aby tvořily barevně i tvarově hezké celky, začala před devíti lety budovat naše čtenářka...

Výběr článků

Načítám