Hlavní obsah

Dračí dům splývá s příkrým svahem

Novinky, nes

Od první veřejné prezentace svého projektu House on the Cliff (Dům na útesu) se architekti Pablo Gil a Jaime Bartolomé těší velikému zájmu odborné a především laické veřejnosti. Ta totiž jejich dílo promptně překřtila na „Dračí dům” a lidé, ať již milovníci architektury a designu, nebo fantasy, si jeho fotografie nadšeně sdílejí na sociálních sítích.

Foto: Jesus Granada

Dům postavený ve srázu připomíná svým vzhledem šupinatou dračí hlavu.

Článek

Majiteli neobvyklého obydlí ve španělské Granadě, které při troše fantazie opravdu připomíná šupinatou dračí hlavu, je mladý pár.

Partneři vlastnili pozemek v terénu, jenž je pro jakoukoli stavbu zcela nevděčný. Pro zajímavost, sklon kopce je 42 stupňů. Ovšem jeho velkým bonusem je nádherný výhled na Středozemní moře.

Foto: Jesus Granada

Neobvykle vyhlížející rodinný dům nabízí svým obyvatelům nádherný výhled přímo na moře.

Cílem architektů bylo začlenit dům do terénu tak, aby s ním pokud možno splynul. Z logiky směřování pozemku vyplynulo rozvržení interiéru domu. Obytné a společenské prostory umístili k vnější fasádě stavby, naopak klidové zóny a technické zázemí orientovali do hloubi domu.

Aby to neměli architekti snadné, museli se kromě náročného prostředí vyrovnat i s dalším omezením, jímž byl hodně napnutý rozpočet klientů.

Foto: Jesus Granada

Dům pečlivě kopíruje tvar srázu.

Přesto se jim podařilo navrhnout dům s celkovou plochou podlah 210 m2 rozdělenou do dvou podlaží.

Ve spodním je umístěn hlavní společenský prostor, na nějž navazuje vysunutá terasa s bazénem. Horní patro je vyčleněno pro soukromé pokoje s výhledem přes střechu pod sebou.

Foto: Jesus Granada

Zinkové tšky řemeslníci vyrobili na místě ručně a také z nich ručně složili celou střechu.

Z technického hlediska se podařilo architektům dokonale využít terén ve prospěch svých klientů. Stavbu totiž zanořili do nitra svahu a její obyvatelé tak mohou těžit z faktu, že průměrná roční teplota země v daném místě činí 19,5 °C. Jinými slovy, v létě kopec dům ochlazuje, v zimě jej naopak izoluje před chladem.

Foto: Jesus Granada

Stěny a stropy interiéru jsou nahozeny sádrovou omítkou.

Stavbu tvoří dvojitá železobetonová skořepina oblých tvarů, které hravým způsobem imitují povrch okolního svahu. Zároveň však jednotlivé prolákliny a vypoukliny přirozeně usměrňují proudění vzduchu od moře dovnitř stavby.

Každá ze skořepin je silná 7 cm, přičemž mezi nimi je 40 cm silná izolační vrstva.

Foto: Jesus Granada

Dům působí nevšedním dojmem nejen z exteriéru, ale také v interiéru.

Stejně široká je pak mezera mezi interiérem a opěrnou zdí domu. Ta je využívaná k regulaci teploty uvnitř domu. Teplotu vzduchu v domě totiž neustále sledují senzory a podle potřeby automaticky upravují množství vzduchu, které je z mezery do interiéru domu vpouštěno. Systém lze kdykoli přenastavit ručně.

V každém případě, jak architekti poznamenávají, kombinací uvedených způsobů izolace domu dosáhli toho, že jej v průběhu roku není třeba nijak jinak vytápět nebo ochlazovat.

Foto: Jesus Granada

Abstraktní bílé útvary mohou evokovat jak krápníkovou výzdobu jeskyní (stalagmity), tak sloupce pěny mořského příboje.

Zajímavým aspektem stavby domu a jeho zařizování je rovněž fakt, že většina jeho částí i vybavení je vyrobena ručně. A na místě. Počínaje vylitím železobetonových skořepin, přes ruční výrobu a ruční složení střechy z kovových plátů, až po výrobu nábytku ze směsi laminátu a polyesterové pryskyřice.

Důvodem byla obrovská míra nezaměstnanosti, která tou dobou sužovala Španělsko. Architekti se tak snažili maximálně prospět místním obyvatelům a nabídnout jim práci. Zároveň tím, že řemeslníci pracovali přímo na místě, mohli lépe kooperovat a reagovat pohotově na případné změny v zadání.

Foto: Jesus Granada

SPodní část domu slouží jako společenská zóna, v horním patře jsou soukromé pokoje.

„Pro všechny zainteresované lidi byla stavba tak náročného domu výzvou a opět se potvrdilo, že každý člověk rád vydá ze sebe víc, než musí, když jde o splnění společného náročného cíle, který má smysl a cenu,” chválí si práci oslovených řemeslníků architekti.

Foto: Jesus Granada

Majitelé měli možná pozemek, v němž postavit rodinný dům vypadalo na první pohled jako neřešitelné přání. Ale architekti jim navrhli zcela unikátní domov, a tak se mohou nyní kochat nádherným výhledem na moře.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám