Výsledkem společné práce architektů s klientem je vysoce proměnlivá stavba schopná přesně reagovat na aktuální potřeby obyvatel i povětrnostní podmínky. Zároveň jí nelze upřít až nečekaný dojem lehkosti.

Dům vznikl v průmyslové oblasti australské Victorie, v místě bývalého zlatého dolu a pily. Právě podle ní dostal také pojmenování Sawmill House (Dům na pile).

Na stavbu domu kvádrového tvaru a prostého obdélníkového půdorysu bylo zapotřebí na 270 betonových bloků. Nedaleká betonárka nadbytečný beton vylévá do tvaru kvádrů, aby jej tak mohla efektivněji skladovat.

Veranda je stíněna mřížovím z cypřišového dřeva. I to si podařilo získat recyklací.

Veranda je stíněna mřížovím z cypřišového dřeva. I to si podařilo získat recyklací.

FOTO: Ben Hosking

Architekti se společně s klientem ovšem nadchli myšlenkou, že by tento „odpad” mohli účelně zužitkovat pro stavbu obydlí. Tím, že beton vzniká z lokálních materiálů, mají výsledné kvádry sice nejednotnou barvu, ale vždy se velmi přesně hodí do místní krajiny.

Dům je možné v teplých dnech prakticky celý otevřít, aby jím mohl povívat vánek.

Dům je možné v teplých dnech prakticky celý otevřít, aby jím mohl povívat vánek.

FOTO: Ben Hosking

Povrchová úprava čelních panelů úložných prostorů v kuchyni je řešena jako imitace leštěného betonu.

Povrchová úprava čelních panelů úložných prostorů v kuchyni je řešena jako imitace leštěného betonu.

FOTO: Ben Hosking

Veranda je potom stíněna mřížovím vytvořeným z dalšího recyklovaného materiálu - cypřišového dřeva.

Hlavní výhodou až nečekaně odlehčeně vyhlížející stavby je ovšem její vysoká versatilita (všestrannost). Umístěna je ve svahu, k němuž je natočena zadní stranou tvořenou již zmiňovanými bloky.

Celá čelní stěna je otevřena a nabízí tak nerušený výhled do okolní krajiny.

Celá čelní stěna je otevřena a nabízí tak nerušený výhled do okolní krajiny.

FOTO: Ben Hosking

FOTO: Ben Hosking

Strana domu směřující do údolí je celá otevřená a nabízí tak ničím nerušený výhled. Přes celou délku se táhne široká veranda, na niž uvnitř domu navazuje společenský prostor vzniklý sloučením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje.

Interiér domu lze propojit do jednoho celku.

Interiér domu lze propojit do jednoho celku.

FOTO: Ben Hosking

Ložnici je možné se zbytkem domácnosti propojit otočnými panely.

Ložnici je možné se zbytkem domácnosti propojit otočnými panely.

FOTO: Ben Hosking

S nimi může být propojena i ložnice, kterou ale samozřejmě lze pomocí otočných stěn zcela oddělit. S ní pak sousedí chráněný dvorek.

Dělicím prvkem mezi ložnicí a dvorkem je velká prosklená stěna, rovněž otočná.

Na ložnici navazuje chráněný dvorek.

Na ložnici navazuje chráněný dvorek.

FOTO: Ben Hosking

Ložnici od dvorku odděluje otočná prosklená stěna.

Ložnici od dvorku odděluje otočná prosklená stěna.

FOTO: Ben Hosking

Pohyblivá je také střecha. Čtrnáct metrů její délky lze stáhnout tak, aby dlouhou verandu mohlo v chladnějších dnech zalévat sluneční světlo a dům se přirozeně prohříval bez nutnosti jej neustále vytápět.

V horkých měsících naopak střecha zakryje dům tak, aby v něm byl příjemný stín. Tím, že lze veškeré místnosti zcela otevřít, může útrobami stavby neustále volně vanout větřík z údolí.

Půdorys domu

Půdorys domu

FOTO: Archier