Hlavní obsah

Z bývalých stájí vznikla detašovaná kancelář k rodinnému domu

Novinky, nes

Majitel farmy v Západních Flandrech (belgická provincie) se rozhodl využít budovu sloužící kdysi jako stáj pro koně novým způsobem. Pro svou práci potřeboval mít doma kancelář, a tak se obrátil na architekty z belgického studia Farris Architects s prosbou o návrh proměny této stavby. Ti majitele překvapili projektem, jehož ústředním prvkem je skulpturální dřevěné schodiště sloužící zároveň jako neobvyklý úložný prostor.

Foto: Koen Van Damme

Interiér budovy bývalých stájí architekti proměnili v kancelář, kterou majitel chtěl mít doma, ale ne přímo v domě.

Článek

Majitel si přál, aby budova, kterou postavili na počátku dvacátého století, fungovala nejenom jako kancelář, ale také jako místo pro setkávání s klienty a zároveň jeho soukromá knihovna s čítárnou.

Foto: Koen Van Damme

Původní obvodové cihlové zdivo zůstalo zachováno, přibylo ovšem několik otevření, aby dovnitř domu mohlo proudit více denního světla.

Foto: Koen Van Damme

Novým prvkem jsou velké skleněné posuvné dveře, jimiž se do domu vstupuje.

Vnitřní prostor stájí (o velikosti 100 m2) býval původně rozčleněn do několika menších místností a do dvou podlaží. Hlavní změnou bylo vybourání veškerých příček a propojení interiéru do jednoho celku. Jediné, co ze stavby zbylo, bylo obvodové cihlové zdivo.

Foto: Koen Van Damme

Centrálním prvkem nově vytvořených kancelářských prostor je skulpturální schodiště z masivního dřeva.

Foto: Koen Van Damme

Do něj pak vložili „vanu” z betonu, která dodává interiéru moderní styl, aniž by byl narušen historický vzhled exteriéru. Zároveň toto řešení zlepšuje tepelněizolační vlastnosti stavby.

Další výhoda je, že betonový korpus zabrání jakýmkoli chemickým reakcím se sulfáty obsaženými v zemi a v cihlovém zdivu.

Foto: Koen Van Damme

Schodiště slouží zároven jako knihovna a čítárna.

Samotné obvodové zdi architekti nechali rekonstruovat a na několika místech nově otevřít, aby mohli rozšířit a zvětšit počet oken. Také nově do strany domu zasadili velké posuvné skleněné dveře. Interiér multifunkční kanceláře prosvětluje také světlík ve střeše, která získala novou krytinu.

Foto: Koen Van Damme

Přízemí funguje jako konferenční a přijímací místnost.

Foto: Koen Van Damme

Nově vytvořený dřevěný loft funguje jako pracovna.

Hlavní novinka je ovšem skulpturální schodiště, které je prakticky také jediným architektonickým prvkem, který designéři uvnitř domu navrhli. Čistě technicky je tvořeno několika desítkami robustních trámů, které jsou zdánlivě náhodně naskládány na sebe.

Zároveň však jednotlivé přesahující části trámů slouží jako poličky a odkládací plochy, prostory mezi nimi jako niky. Tam všude se vejdou spousty knih, ovšem lze se v nich i uvelebit a rovnou se do některé z knih začíst.

Foto: Koen Van Damme

Do původního obvodového zdiva architekti vložili nový betonový box. Do něj pak ještě dřevěný monument, který lze ovšem v budoucnu kdykoli odstranit.

Po schodišti se vystupuje na dřevěný loft, kde je dvojice pracovních stolů. Architekti loft navrhli tak, aby jej bylo možné kdykoli v budoucnu odstranit bez nutnosti zásahů do stavby. Přízemí slouží jako přijímací místnost a zasedací síň.

Foto: Farris Architects

Postup proměny stájí v kancelář

Foto: Farris Architects

Rozčlenění vnitřního prostoru

Foto: Farris Architects

Schodiště, průřez stavbou a půdorys

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám