Hlavní obsah

Obklad z betonových bloků, dřeva a šablon dodává vile v Harcově na pestrosti

Novinky, Text: Patrik Líbal, editace: tnk

Vila v Harcově od architekta Jiřího Suchomela vznikla na svahu na kraji lesa a společně s dvěma dalšími domy vytvořila malý sídelní soubor. Předností, která upoutá jako první, je právě umístění stavby, které vyzdvihlo krásný výhled na Ještědský hřbet. Díky zajímavě řešené fasádě navíc vypadá vila originálně.

Foto: Aleš Jungmann, Slavné vily Libereckého kraje

Vila se nachází v lokalitě Liberec-Harcov.

Článek

Umístění vily není ani čistě městské, ani venkovské. Konstrukčně je vila kombinací zdiva z tvárnic Porotherm s železobetonovou stropní konstrukcí. Vedle hlavní strany vily, obrácené do údolí a obložené betonovými bloky, jsou další stěny pokryty modřínovým dřevem a šablonami Beternit, takže na každé ze čtyř světových stran působí dům poměrně pestře.

Foto: Aleš Jungmann, Slavné vily Libereckého kraje

Z vily jsou krásné výhledy do okolní krajiny.

Autor vily, architekt Jiří Suchomel, byl profesorem na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Už v osmdesátých letech se jako jeden z mála českých architektů podílel na výstavbě obytného domu na sídlišti IBA v tehdejším Západním Berlíně.

Z jeho návrhů jsou známější i dva liberecké – Česká pojišťovna a Palác Syner, nebo také rodinný dům v Malmö ve Švédsku.

Foto: Aleš Jungmann, Slavné vily Libereckého kraje

Chloubou interiéru je krb obložený přiznaným cihlovím.

Vila má suterén, který vzhledem ke sklonu terénu tvoří regulérní patro, a tři podlaží. K tomu je k ní ještě připojena nástavba umožňující výstup na střechu.

V přízemí, vlastně v prvním patře, je umístěna hlavní společenská místnost s kuchyní a jídelnou. Odtud sestupujeme po několika stupních do obytné části oddělené nízkými stěnami z režného zdiva. Centrální prvek celého prostoru tvoří otevřený krb.

Foto: Aleš Jungmann, Slavné vily Libereckého kraje

Architekt myslel i na pohodlné parkování.

K tomuto plynulému prostoru, de facto jednotné hale, přiléhá část se schodištěm a sociálním zařízením. Vzadu je umístěna garáž.

V dalším podlaží jsou pokoje, které svým rozmístěním připomínají „kajuty”. Architekt i při jejich umístění kladl důraz na výhled na Ještědský hřbet.

Foto: Aleš Jungmann, Slavné vily Libereckého kraje

Pokoje svým umístěním lehce připomínají kajuty.

Právě prostorové řešení a orientace oken v hlavní fasádě patří k největším kladům vily, která jasně prozrazuje, že si ji architekt navrhl na míru pro spokojený a pohodlný život.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám