Hlavní obsah

Útulný dům má pohnutou historii. Sloužil jako vězení

Novinky, nes

Zajímavý a na první pohled pěkný osmiboký dům v britském městečku Beverley v hrabství East Yorkshire upoutá pozornost snad každého kolemjdoucího. Málokoho ale asi napadne, že se dívá na někdejší vězení. Přesto z něj manželé Bill a Suzane Laneovi dokázali udělat nádherný domov dýchající vstřícnou a útulnou atmosférou.

Foto: Profimedia.cz

Za neobvyklý tvar vděčí dům své neblahé historii.

Článek

Vězení Britové zprovoznili v roce 1810 a hned do něj umístili na stovku francouzských válečných zajatců. Dům později proslul pod názvem Beverleyský dům nápravy.

Foto: Profimedia.cz

Intderiér domu působí příjemným útulným dojmem.

Foto: Profimedia.cz

Kde by při návštěvě takové domácnosti napadlo, že stojí v budově bývalého ústředí věznice?

Nicméně po osmašedesáti letech služby úřady stavbu prodaly soukromému majiteli. S ohledem na její unikátní historii byla zařazena na Seznam budov zvláštního architektonického nebo historického významu 2. stupně.

Foto: Profimedia.cz

Prostorná kuchyň je zařízena v barvě slonové kosti.

Foto: Profimedia.cz

Podobně, jako ve spoustě tradičních anglických domů, ani v tom, kde bydlí Laneovi, nechybí pěkná zimní zahrada, někdy nazývaná solár.

V každém případě, nový majitel nic nedbal na dosavadní účel budovy a proměnil ji v rodinný dům, který pak přecházel z majitele na majitele již standardním způsobem. Posledními vlastníky jsou Laneovi, kteří v něm strávili posledních dvacet let.

Foto: Profimedia.cz

V domě je celkem pět ložnic.

Foto: Profimedia.cz

Koupelna vzbuzuje nebývale silný pocit pohodlí a tepla. Důvodem je nepochybně i taková drobnost, jakou je koberec na podlaze.

Za neobvyklý tvar dům vděčí svému původnímu účelu. Objekt tvořil ústřední blok, z nějž se rozbíhala čtyři křídla. Ta ale byla po čase srovnána se zemí. A tak zůstal jen osmiboký prostředek.

Foto: Profimedia.cz

V jedné z koupelen je nejlépe patrný nezvyklý tvar domu.

Důvodem, proč se Laneovi rozhodli dvoupatrový dům prodat, a to za částku dosahující v přepočtu takřka 35 miliónů korun, je skutečnost, že ve svém věku nemají již dost sil na jeho obhospodaření.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Na celkové ploše 372 m2 je v budově možné objevit kromě jiného pět ložnic, tři koupelny, kancelář, hernu a sklep.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám